Valtteri Bottas on kovan haasteen edessä – onnistuminen olisi suuri myyntivaltti

Formula 1

Valtteri Bottas on kovan haasteen edessä – onnistuminen olisi suuri myyntivaltti

Sauber-tallin tulokset F1-kisoissa eivät mairittele ja Valtteri Bottas on löytänyt itsensä uuden edestä. Jollain irvistyksellä tallin henkilökunta pitää saada pysymään motivoituneena.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.4.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Sauber-tallin menestys on alkukaudella ollut erittäin heikkoa. Kympin sakkiin ei olla ylletty kertaakaan. Varikolla on tullut kisatulokseen vaikuttaneita mokia liikaa ja talli tempoilee tulevaisuuden muutosten usvassa. Vaikuttaa, että Valtteri Bottakselta vaaditaan tänä vuonna isoa panosta myös tallin henkilökunnan motivoimisessa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan Bottaksen kannattaa ottaa motivointihaaste tosissaan, sillä siinä onnistuminen on hänelle ehdottomasti lisämyyntivaltti Audin suuntaan.

”Bottas totesi Racing365:n haastattelussa, että hän on jo huomannut motivointi-vastuun selvästi langenneen paljon itselleen ja hän on jo joutunut tsemppaamaan muita. Uskon tämän. Tallin tulokset eivät mairittele ja mielialat varmasti vaihtelevat kuskeista insinööreihin ja myös tallin muuhun henkilökuntaan asti”, Mustakari toteaa.

”Bottas on yksi varikon kokeneimmista kuskeista. Hänellä on tilillään voittoja, paaluja, sekä tietämystä siitä, miten sarjan huipputallissa asioita hoidetaan. Kyllä hänen sanallaan on oltava asioissa painoarvoa. Kaudet Mercedeksellä toivat hänelle pääomaa ajamisen ja kisa-auton virittämisen lisäksi myös muista tallin päivittäisistä toiminnoista. Niille opeille on nyt käyttöä henkilöpuolella”, Mustakari näkee.

Heikkoina hetkinä kunnon tsemppihenki voi kantaa ison kappaleen matkaa.

”Se voi itseasiassa kantaa todella pitkälle. Mitä olen huomannut niin, varsinkin nuoret insinöörit ovat usein vähän itseriittoisia, olettavat tietävänsä paljon ja odottavat heti onnistuvansa. Mieliala voi laskea jysähtäen, kun todellisuus astuu kuvioon ja varsinkin jos menestystä ei tipu. Silloin he tarvitsevat tietynlaista kokemuksen tuomaa sparrausta. Tallipäälliköt ja vanhemmat insinöörit eivät välttämättä pysty tällaiseen, vaan he tuijottavat ennemmin dataa ja hakevat parannustapoja sieltä.”

”On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten Bottas ottaa tämän haasteen vastaan. Onnistuminen näkyy aina jotenkin ja on ajamisen lisäksi myös myyntivaltti Audin suuntaan.”

”Bottas on rauhallinen tyyppi, joka osaa kuunnella, mutta vastuu motivoinnista on kuitenkin suuri, kun pelkkä kisakuskin tehtäväkin on jo hyvin haasteellinen. Luovaa ajattelua tässä vaaditaan. Kasvun paikka tämä on joka tapauksessa koko tallille.”

Mustakari muistuttaa, että tsemppihengellä on silti voitettu myös F1-mestaruuksia.

”Pakko kertoa taas tarinoita kellarista. Muinoin eräs Flavio Briatore siirtyi vaatemyyjän paikalta F1-talli Benettonin johtoon. Miehen osaaminen ontui alussa F1-autojen osalta, mutta hän motivoi koko tiimin aivan maagisella tavalla. Loppu on historiaa.”

”Näen, että Bottaksella on tämän haasteen ratkaisemisen kanssa vain voitettavaa, erityisesti juuri Audia ajatellen. Monet F1-kuskit kiroilevat ja rikkovat tavaroita, kun homma sakkaa. Bottaksen ei ole niin nähty ainakaan julkisesti tekevän. Hän on jo ymmärtänyt, että häntä tarvitaan tallissa myös tällä saralla.”

”Luovaa ajattelua ja paljon huumoria, sillä urheilussa on ennenkin pärjätty vaikeina aikoina. Bottaksella huumoria riittää, sen olemme ainakin kuskin someista jo saaneet huomata”, Mustakari naurahtaa.

[mainos[