Brasilia jyrää koko ajan vahvempana ja vahvempana kohti MM-finaalia

Lucas Paqueta iski Brasilian neljännen maalin.

Jalkapallon MM2022

Brasilia jyrää koko ajan vahvempana ja vahvempana kohti MM-finaalia

Brasilia vyöryi yli Etelä-Korean ja on vaikea löytää yhtään syytä, miksi se ei olisi näiden kisojen suurin suosikki maailmanmestariksi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 5.12.2022 | KUVAT All Over Press

Brasilia ja Kroatia selvittivät maanantaina tiensä MM-kisojen puolivälieriin. Brasilian kohdalla voitto oli odotetun helppo, Kroatialla taas odotetun vaikea.

Japani pani oikeasti Kroatian ahtaalle ja Kroatia sai olla tyytyväinen, että se sai vietyä ottelun jatkoajalle ja lopulta rankkareihin. Japanille on nostettava niin tästä ottelusta kuin sen aiemmistakin otteluista hattua, sillä on aina kova saavutus pelata MM-kisoissa ottelusta toiseen omalla ylätasollaan. Yleensä joukkueille tulee tällaisissa turnauksissa notkahduksia – kuten Etelä-Korealle tapahtui Brasiliaa vastaan –, mutta Japanille ei tullut.

Ehkä japanilaisten kokemattomuus Kroatiaan verrattuna näkyi rangaistuspotkukisassa. Heillä ei ollut otteissaan samanlaista itsevarmuutta kuin Kroatialla.

Tosin Kroatian kohdalla pitää nostaa tikun nokkaan maalivahti Dominik Livakovic. Maalivahti ei voi tehdä paljoa enempää rangaistuspotkukisassa kuin torjua kaksi ensimmäistä rankkaria, minkä jälkeen oman joukkueen rankkareiden laukojien on henkisesti paljon helpompi tulla tekemään oma suoritus.

Livakovic torjui lopulta peräti kolme Japanin rankkaria ja mikä lisää entisestään hänen pisteitään, oli tapa, jolla hän ne torjui. Toki torjuminen vaatii aavistamista oikeaan kulmaan, mutta Livakovicin ajoitus ja tekninen suoritus torjuntojen takana oli täydellinen. Etelä-Korean olisi pitänyt pystyä vetämään rankkarit ylös, sillä Livakovic olisi tuossa vireessä todennäköisesti torjunut kaikki maihin vedetyt rankkarit, jos hän olisi aavistanut kulman oikein.

Nuorten maalivahtien kannattaa ottaa Livakovicin torjunnat saman tien opetuskäyttöön. Hyytävä suoritus

***

Brasilia selvitti tiensä puolivälieriin helposti, sillä Etelä-Korea ei pystynyt juurikaan jarruttamaan Brasilian menoa. Brasilia tuli otteluun todella raikkaalla ja fyysisellä otteella ja ottelu oli käytännössä ohi ennen kuin se oli kunnolla edes alkanut.

Etelä-Koreaa on turha roimia sen enempää, sillä vastassa oli tänään eri sarjan ja eri tason joukkue. Brasilia näyttää koko ajan paremmalta ja paremmalta pelatessaan ykkösmiehistöllä. Joukkue on todella työteliäs ja tiivis ryhmä ja se on sitoutunut tosi vahvasti työntekemiseen ja kollektiiviseen pelaamiseen. Esimerkiksi Richarlison, joka on pelipaikaltaan keskushyökkääjä, teki alaspäin töitä kahden pelaajan edestä.

On vaikea löytää yhtään syytä, miksi Brasilia ei olisi näiden kisojen suurin suosikki maailmanmestariksi. Neymar oli ennen tätä ottelua kysymysmerkki, mutta tämä ottelu osoitti, että nilkka kestää pelaamista, mikä korostaa entisestään Brasilian suosikkiasemaa.

Oikeastaan ainoa pienehkö kysymysmerkki on se, missä Brasilian ajatukset ovat. Jos päävalmentaja alkaa tanssia kesken ottelun kentällä pelaajien kanssa, sen voisi tulkita jonkinlaiseksi ylimielisyydeksi ja merkiksi, onko joukkueen fokus siinä, missä sen pitää olla vai joko siellä mietitään, millaista musiikkia MM-juhlissa soitetaan.

En haluaisi uskoa, että Brasilian fokus ei olisi vain ja ainoastaan tässä ja nyt, mutta jotenkin Titen tanssi särähti silmään. Joku voi pitää sitä vastustajan epäkunnioittamisena, mutta minusta oleellisempaa on se, kertooko se jotain joukkueen fokuksesta. Toivottavasti ei.

***

Brasilia kohtaa puolivälierissä Kroatian. Ottelussa on ymmärrettävästi vain yksi suosikki. En kuitenkaan usko, että Kroatian pelisuunnitelma murentuu tappioasemassa yhtä helposti kuin Etelä-Korealla Brasilian käsittelyssä. Vastus on vain Kroatialle perjantaina liian kova.