Brasilian kiidossa kimaltaa edelleen kulta, mutta koneessa on myös omat ongelmansa

Casemiro ja Vinicius Junior tekivät molemmat maalin Sveitsin verkkoon. Vain Casemiron maali hyväksyttiin.

Jalkapallon MM2022

Brasilian kiidossa kimaltaa edelleen kulta, mutta koneessa on myös omat ongelmansa

Brasilia jyrää vakuuttavasti kohti MM-kisojen ratkaisevia otteluita - mutta sen pelaamisessa on myös ongelmansa, kuten Sveitsi-peli osoitti.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.11.2022 | KUVAT All Over Press

Kontrolloidulla voitolla MM-kilpailut aloittanut Brasilia sai vastaansa toisessa lohkovaiheen ottelussa avausottelussa 1-0-voiton Kamerunilta napanneen Sveitsin. Ottelusta muodostui kova vääntö, jossa suosikkina otteluun lähtenyt Brasilia joutui puntariin kärsivällisyytensä ja oman puolustamisensa kanssa hyvin organisoitua ja taistelevaa vastustajaa vastaan. Vastaavia kamppailuja on jo nähty muutamia näissä MM-kisoissa.

Brasilia onnistui kuitenkin pallollisessa pelissä huomattavasti paremmin kuin mitä esimerkiksi on nähty Argentiinalta näissä vastaavissa kamppailuissa – ja nimenomaan kärsivällisyyden näkökulmasta.

Brasilia tyytyi ensimmäisellä puoliajalla etsimään etenemispaikkoja rauhassa ja sai luotua vain yhden laatupaikan viimeistelyyn.

Huolestuttava asia Brasilian kannalta on se, että sillä ei tuntunut olevan selkeänä, kuinka murtaa Sveitsin tiivis 5-4-1-muoto, joka sai olla rauhassa keskikorkeassa blokissa. Selecaolta puuttui kokonaan useamman pelaajan välinen yhteistyö tehdä aloitteita. Näin Sveitsin joukkue pystyi huoletta puolustamaan eteenpäin.

Brasilialla oli monia hyviä paikkoja, joissa se pääsi tulemaan pallon kanssa kohti Sveitsin keskikenttä-linjaa, mutta taskussa ollut keskikenttäpelaaja liikkui vastaan lähes aina selkä menosuuntaan. Missä olivat Vini Juniorin pystyyn juoksut laitimmaisen topparin selustaan tai ylhäällä monesti olleiden wing-backien samnalaiset liikkeet silloin, kun Brasilian laiturit olivat fiksaamassa Sveitsin puolustuslinjan taskussa?

Brasilialla oli pelaajat hyvillä paikoilla, mutta ei aloitteita tai yhteistyötä.

En sano, että nämä mainitsemani asiat olisivat helppoja toteuttaa. Sveitsi hoiti oman hommansa hyvin, mutta Brasilialta voi odottaa silti enemmän.

***

Brasilia puolusti Sveitsiä vastaan alun jälkeen selkeästi 4-1-4-1-muodossa. Tämä on riskialtis systeemi, joka vaatii hyvää ymmärrystä ja pelinlukua pelaajilta. Se aiheuttikin Brasilialle ongelmia. Brasilia oli haavoittuvainen etenkin keskikentän pohjapelaajan sivustoilla taskuissa. Lisäksi Sveitsi pääsi oman kutosensa kautta pakoon Brasilian prässeistä, koska kukaan ei Brasilian systeemissä luontevasti kontrolloi vastustajan keskikentän pohjapelaajaa koko aikaa, vaan kontrolloiva pelaaja vaihtuu tilanteen mukaan.

Samoin Brasilian puolustuslinjan ja neljän keskikenttälinjan väli oli liian iso pystysuunnassa. Se vaikeutti laitapuolustajien ja keskikentän pohjapelaajan töitä merkittävästi. Brasilian onni oli, että Sveitsi ei kyennyt hyödyntämään näitä ongelmia tehokkaammin, ja lopulta Brasilia puolusti omaa boksiaan hyvin.

***

Suuri yleisö odottaa MM-areenalla ja yleensäkin suosikeilta dominoivia esityksiä. Qatarissa on nähty, kuinka joka ottelun mielettömät panokset ja odotukset ovat tasoittaneet joukkueiden välisiä voimasuhteita.

Brasilia jaksoi jauhaa – jopa konemaisesti, mikä palkittiin lopulta hienolla maalilla. Puolustussuuntaan joukkue näyttää vahvalta tämän päivän keskikorkeaa blokkiaan lukuun ottamatta. Thiago Silva pelaa uskomattomalla tasolla vielä 38-vuotiaana ja muodostaa yhdessä Militaon, Marquinhosin ja Alex Sandron kanssa laadukkaan puolustuslinjan. Itse peluuttaisin Edersonia maalissa, mutta tuskin Brasilia myöskään Alissoniin kaatuu.

Brasilialla on kasassa tasapainoinen joukkue. Jatkopeleissä katsotaan, kestääkö sen koko joukkueen puolustaminen. Myös Neymarin nilkan kunto on olennainen asia Brasilian kannalta. Brassitähden nilkat ovat olleet kovilla jo monesti aiemminkin ja mikäli Neymarilla jotain nivelsiteitä vielä nilkasta löytyy, uskoisin hänen kuntoutuvan tuosta vammasta puolivälieriin mennessä. Toki kyseessä on hänen potkaiseva jalka ja kokemuksesta tiedän, että nilkka on teipattava sen verran tiukaksi, että täydessä terässä ei Neymaria Qatarissa enää nähdä.

Valmentaja Titen on mietittävä peluuttamistaan Neymarin tilanteen takia ja esimerkiksi kovassa vireessä oleva Gabriel Jesus saa varmasti näyttöpaikan Kamerunia vastaan.

Neymarin loukkaantumisesta huolimatta Brasilia näyttää joukkueelta, joka pelaa maailmanmestaruudesta.