Alajärvi on malliesimerkki siitä, miten pienen seuran pitää taistella tuulimyllyjä vastaan

Nestori Yli-Sissala on Ankkureiden kapteeni ja yksi avainpelaajista niin sisällä kuin ulkona.

Pesäpallo

Alajärvi on malliesimerkki siitä, miten pienen seuran pitää taistella tuulimyllyjä vastaan

Alajärvi on tullut Superiin jäädäkseen. Nuoressa joukkueessa on potentiaalia ja suurimmalla osalla avainpelaajista on pitkät sopimukset.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.5.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Alajärven Ankkurit

Lähtötilanne

Alajärvi oli viime kaudella positiivinen yllättäjä, vaikka se jäikin runkosarjassa viimeiseksi ja säilytti paikkansa Superissa kaatamalla karsinnoissa ensin Koskenkorvan ja sen jälkeen vielä Kankaanpään.

Joukkueen pelillinen ilme oli kuitenkin raikas ja lupaava, ja pitkälti omista junioreista rakennettu nuorekas joukkue huokui potentiaalia. Myös seurajohto oli hyvin kartalla tekemällä nuorten avainpelaajien kanssa vuoteen 2025 tai jopa vuoteen 2026 ulottuvia jatkosopimuksia.

Syksyn siirtomarkkinoilla Alajärvi teki kaksi järkevää ja omaan budjettiinsa sopivaa täsmähankintaa. Runkosarjan lyöjätilaston kuutonen Petteri Kortelainen tuli Koskenkorvalta ja oma kasvatti Viljo Sillanpää Seinäjoelta. Lisäksi talven aikana avauskokoonpanoon on nostettu oma juniori Joona Peltokangas.

Kausi 2024

Alajärvi eli viime kaudella ennen kaikkea sisäpelinsä turvin. Joukkueella oli hyvä ykköskärki, joka monista muista joukkueista poiketen turvasi pelinsä pomppuun. Tuukka Etula ja lyöjäjokeri Juho Ihamäki olivat joukkueen tärkeimmät kotiuttajat.

Sisäpeli on edelleen Alajärven vahvin ase. Se on ruuvannut sisäpelikoostettaan siten, että Joona Peltokankaasta tulee joukkueen uusi kärkimies ja viime kaudella kärkenä erinomaisen kauden pelannut Elmeri Koivusalmi siirtyy kakkoseksi. Kolmosena jatkaa itseoikeutetusti joukkueen kapteeni Nestori Yli-Sissala.

Kotiutuksista vastaa erinomainen jokerikaksikko Petteri Kortelainen ja Ihamäki. Nelosena pelaava Etula on myös erinomainen kotiuttaja.

Alajärvi saa rakennettu Atte Kuosmasen ja Viljo Sillanpään varaan myös hyvän kakkoskärjen, jota pelinjohtaja Juha-Matti Jaatinen tulee varmasti myös käyttämään. Jaatinen on osoittanut istuvansa hyvin Alajärven pelinjohtajaksi.

Alajärven heikkous oli viime kaudella ulkopeli. Peltokankaan nostaminen avaukseen on hyvä veto, sillä hän hyväheittoinen ja pallovarma koppari ja tuo selvän parannuksen takakentälle, jossa hän pelaa parina Etulan kanssa. Myös Etula on kehittynyt kopparina isoin harppauksin, vaikka hänelle sattuukin edelleen yksittäisiä lipsahduksia.

Linja on myös vahva. Yli-Sissala on edelleen linjan johtava pelaaja. Sillanpää tulee kolmospolttajaksi ja takalukijaksi ja Koivusalmi siirtyy kakkosvahdiksi. Neljäs linjan paikka menee Kuosmaselle.

Pienikokoisen ja väkkärämäisen Elmeri Iivosen potentiaali lukkarina on kiistaton, mutta hänellä riittää vielä todistettavaa ennen kuin Iivosesta voidaan puhua ykköskorin lukkarina.

Alajärven suurin heikkous on edelleen etukenttä. Vaikka Iivonen pystyykin hakemaan lyhyitä, riskinä on, että hieman kolhoilta Lauri Ihamäeltä ja Ville Keltinkankaalta kuokitaan lyhyillä helppoja vaihtoja

Alajärven rinki on kohtalaisen laaja. Sieltä löytyvät muun muassa kokenut Mikael Penninkangas, Pyry Alanen, Jami Lassila, Jere Peltomäki ja Onni Juurakko. Alajärven avaus vaikuttaa kuitenkin kohtalaisen kiveen hakatulta, joten muille tarjolla on lähinnä yksittäisiä otteluita tai paikka kolmantena jokerina.

Arvio

Alajärvi on vahvistunut viime kaudesta. Kortelainen oli erinomainen hankinta lyöjäjokeriksi ja Peltokangas on iso plussa takakentälle. Peltokangas on varmasti myös hyvä kärkimies, mutta on mielenkiintoista nähdä, sopeutuuko  Koivusalmi ongelmitta kakkoseksi?

Mihin sitten Alajärven vahvistuminen riittää?

Se on hyvä kysymys, sillä kilpailu sarjan alapäässä on kiristynyt ja kuuden heikoimman joukkueen erot ovat marginaalisen pienet.

Alajärven vahvuus on edelleen sen sisäpeli ja kotikenttä, joka suosii pomppupelaamista – ja jossa elää edelleen Pekka Peltomäen 80-luvulla synnyttämä pohjalainen hurmos.

Tässä puristuksessa Alajärveen pätevät samat sanat kuin muihinkin kuuteen häntäpään seuraan. Säälipleijareihin ei ole pitkä matka, mutta ei myöskään karsintoihin ja suoraan putoamiseen. Kesällä pelataan siis suurista panoksista.

Tulevaisuus

Alajärvellä on tehty erinomaista juniorityötä ja tehdään edelleen. Hyvän juniorityön kruunaa se, että määrän lisäksi mylly tuottaa myös laatua.

Alajärven parhaita pelaajia kysyttiin jo viime kesänä muihin seuroihin, mutta seurajohto sai useat avainpelaajat tekemään vuosille 2025-2026 ulottuvat jatkosopimukset, vaikka Ankkureilla onkin miesten Superin pienin pelaajabudjetti. Ykköshelmistä vain Koivusalmen sopimus päättyy tämän kauden jälkeen.

Alajärvellä on selvä pyrkimys vakiinnuttaa paikkansa Superissa, mistä kertovat viime syksyn hankinnat sekä seuran jatkosopimuspolitiikka. Tässä mielessä tilanne näyttää lupaavalta. Putoaminen on toki yksi uhkakuva, mutta sekään ei välttämättä romuttaisi Alajärven tulevaisuutta.

Alajärven säilymisessä olisi toki ensisijaisesti kysymys Alajärvestä itsestään, mutta Alajärven tavassa toimia olisi esimerkkiä myös muille pienten paikkakuntien seuroille. Kysymys ei ole aina rahasta, vaan hyvin hoidetusta seurasta ja laadukkaasta arjen tekemisestä.