Cancelo-kulttuuri aiheuttanut Manchester Citylle harmaita hiuksia – ja se kaikki sataa vihollisten laariin

Joao Cancelon ja Pep Guardiolan välit ovat olleet raportoidusti koetuksella.

Il PinturicchioJalkapallo

Cancelo-kulttuuri aiheuttanut Manchester Citylle harmaita hiuksia – ja se kaikki sataa vihollisten laariin

Siirtoikkunan yksi puhutuimmista käänteistä liittyy Joao Cancelon myrskyisään tilanteeseen Manchester Cityssa. Mutta miten tähän kaikkeen liittyy taannoiset Qatarin MM-kisat? Joel Perovuo avaa.

TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 31.1.2023 | KUVAT EPA / All Over Press

Qatarin MM-kisojen ajankohdan tiedettiin tuovan lisämausteen meneillään olevaan jalkapallo-kauteen ympäri maailmaa.

Ehkä suurin myrsky aiheen ympärillä on noussut Manchester Cityssä, jonka tähtipelaaja Joao Cancelo on siirtouutisten ja -huhujen mukaan lähdössä saksalaisjätti Bayern Müncheniin lainalle osto-option kera.

Manchester Citylla oli Qatarissa 16 pelaajaa, joka on eniten yhdestä joukkueesta Valioliigasta. Cancelo oli Qatariin lähtiessä yksi Valioliigan valovoimaisimmista pallollisen vaiheen pelaajista. Vaikeudet alkoivat jo Qatarissa Diogo Dalotin napattua avauksen paikan Cancelolta kisojen aikana.

MM-kisojen jälkeen Cancelo on aloittanut kolme ottelua kymmenestä ja uutiset Englannista kertovat Cancelon ja Pep Guardiolan ottaneen yhteen harjoituksissa ja Cancelon osoittaneen mieltään joukkueessa jo pitempään.

***

Ongelmat alkoivat Guardiolan otettua Cancelon vaihtoon puoliajalla Chelseaa vastaan, jonka jälkeen Cancelo pelasi vielä kokonaiset ottelut tappiollisissa Southampton ja Manu-otteluissa. Nyt Cancelo on istunut penkillä kolme ottelua putkeen ja City porskuttaa yhtä pitkässä voittoputkessa. Viimeinen niitti tilanteessa oli penkkikomennus perjantain Arsenal-otteluun.

Cancelo ei ole suinkaan ainoa kenen huhutaan olevan tyytymätön Guardiolan joukkueessa.

Tämähän on jalkapallojoukkueessa ja varsinkin huippu-joukkueessa täysin normaali asia ja aina joku on tyytymätön. Huolestuttavaa olisi sekin, jos ei olisi tyytymättömiä pelaajia joukkueessa, vaan vain palkkaa nostavia täytemiehiä. Guardiola vaatii pelaajiltaan paljon ja mikäli joku laittaa selvästi itsensä joukkueen eteen, on se pelaaja ongelmissa. Kuten Cancelo nyt on.

Portugalilainen ei ole suinkaan ainoa pelaaja joukkueessa, joka palasi Qatarista ’’uudestisyntyneenä’’.

Kevin de Bruyne on Cancelon ohella pelaaja, jonka taso on tipahtanut dramaattisesti Qatarin kisojen yhteydessä. De Bruyne oli mahdollisesti heikoin pelaaja Qatarissa tasoonsa ja odotuksiin nähden. Tässä kohun keskellä on hyvä huomata, miten de Bruyne on käsitellyt tätä lamakauttaan verrattuna Canceloon.

Belgialainen on kokenut samankaltaista kohtelua peluutuksen suhteen, kuin Cancelo, mutta on joukkuepelaajana purrut hammasta vaikeassa tilanteessa. KDB on ollut tammikuussa edelleenkin vain varjo itsestään, mutta jatkuvasti yrittänyt kaikkensa. De Bruynella vaikuttaa olevan fyysinen ongelma, joka tekee tietysti belgialaisen pelaamisen omalla tasollaan hyvin vaikeaksi. Itse odotan ainakin de Bruynen nousevan takaisin omalle tasolleen, jos vain miehen kroppa kestää.

***

Cancelon kohdalla tilanne sen sijaan on edennyt jo pääkoppaan. Hän ei ole pystynyt käsittelemään tätä vastoinkäymistä.

Ei tarvitse kauheasti pinnistää, että tästä tilanteesta tulee mieleen HJK:n kesäinen Murilon kiukuttelu – tietenkin sillä erotuksella, että jalkapalloilevan maailman huipulta sitä putoaa helposti jaloilleen siinä missä Suomessa kiukuttelu harvemmin johtaa pelaajan kannalta hyvään lopputulokseen.

Cancelo käytti siis tilanteessa asemaansa huipulla hyväkseen, eikä ajatellut joukkueensa etua. Päivänselvää on, että mikäli Cancelo olisi laittanut leuan rintaan ja näyttänyt treenikentällä olevansa sitoutunut Cityyn, olisi hän aivan varmasti ollut keväällä joukkueelle tärkeä pelaaja.

Nyt Cityllä ja Guardiolalla ei ollut juurikaan vaihtoehtoja ja on parempi päästää muualle haluava pelaaja pois.

***

On tässä tietysti sekin puoli, että nämä uutiset satavat tietenkin Arsenalin laariin ja vaikka Cancelon lähtö rauhoittaisikin tilannetta Cityssä, on se iso menetys joukkueelle tässä vaiheessa kautta, kun ratkaisupelit ovat alkamassa.

Nämä tapaukset ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten pienestä erinomaisuus ja keskinkertaisuus huipulla on kiinni.

Pieni epävarmuus tai parin prosentin rentoutuminen, puhumattakaan jostain fyysisestä ongelmasta aiheuttavat pelaajalle suuria vaikeuksia ja näkyvät erityisesti huippuyksilöiden otteissa, sillä heiltä odotetaan viikosta toiseen jotain ihmeellistä.