Huonoja uutisia: Max Verstappenin ja Red Bullin ylivoima jatkuu vielä ainakin kaksi kautta

Max Verstappen otti Monzassa ensimmäisenä kuljettajana MM-sarjan historiassa kymmenennen peräkkäisen GP-voittonsa.

Formula 1

Huonoja uutisia: Max Verstappenin ja Red Bullin ylivoima jatkuu vielä ainakin kaksi kautta

Miten pitkään Max Verstappenin ja Red Bullin ylivoima jatkuu? Erkki Mustakarin mukaan ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.9.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ennakoi Max Verstappenin ja Red Bullin pysyvän formula ykkösten MM-sarjan kärkitallina myös kahdella seuraavalla kaudella.

Verstappen otti sunnuntaina Monzassa jo kymmenennen peräkkäisen GP-voittonsa, mihin aiemmin ei ole pystynyt kukaan kuljettaja. Verstappen on voittanut tällä kaudella 14 kisasta 12, ja loput kaksi kisaa on voittanut hänen tallikaverinsa Sergio Perez.

”Formula ykkösten säännöt eivät juurikaan muutu ensi kaudeksi, joten on vaikea nähdä, että Red Bull menettäisi asemansa MM-sarjan ykköstallina. Oikeastaan seuraava kohta, jossa kortit jaetaan uudelleen, on kausi 2026, jolloin tulevat voimaan uudet moottorisäännöt. Siihen saakka Verstappen ja Red Bull tulevat todennäköisesti hallitsemaa F1-areenoita”, Mustakari ennakoi.

Mustakari ei kuitenkaan usko Red Bullin yhtä ylivoimaiseen dominointiin kuin tällä kaudella.

”Emme edes tiedä tarkkaan, kuinka ylivoimaisia Red Bull ja Verstappen tällä hetkellä ovat. Tämä kausi on osoittanut, että se on yksi ja sama, mistä lähtöruudusta Verstappen lähtee kisaan, koska hän tulee joka tapauksessa ensimmäisenä maaliin. Se kertoo valtavasta ylivoimasta.”

”Red Bullilla tiedetään kyllä, miten he voivat kehittää autoaan jatkossakin, mutta muissakin talleissa on osaamista ja jos sen päälle tallissa on myös taloudellisia paukkuja, muut kärkitallit voivat ottaa myös isoja kehitysloikkija ja kuroa Red Bullin etumatkaa kiinni. Kysymys on nyt siitä, kuinka suuri tuo ero oikeasti on ja paljonko kovimmat haastajat – lähinnä Ferrari, Mercedes ja McLaren – pystyvät ottamaan sitä kiinni.”

”Vaikka Verstappen ja Red Bull pysyisivätkin ensi kaudella edelleen MM-sarjan ykköshevosina, näin ylivoimaiseen kauteen en usko. Muutkin tallit tulevat voittamaan yksittäisiä kisoja, mutta MM-taistelussa on vain yksi suosikki.”

”Varsinkin McLaren saattaa olla ensi kaudella yllättävänkin vahvoilla. Tallissa on tietotaitoa ja osaamista kehittää autoa ja he ovat löytäneet auton kehitystyössä nyt selkeästi punaisen langan. Lisäksi McLarenilla on hyvät kuljettajat, Lando Norris ja Oscar Piastri.”

Verstappenin ja Red Bullin ylivoimaisuuteen liittyy Mustakarin mukaan mielenkiintoinen ulottavuus.

”Voisi kuvitella, että Verstappenin ylivoimaisuus karkottaisi formula ykkösistä katsojat, mutta vanhoissa F1-maissa, joissa on lajikulttuuria, kisat on myyty järkiään loppuun ja lippuja on vaikea saada. Tätä mystisyyttä lisää se, ettei Verstappen ole mikään sympaattinen ja kaikkien rakastama supertähti, vaan pikemminkin arrogantti ja luotansa työntävä kiistelty persoona, jota vain hollantilaiset rakastavat”, Mustakari ihmettelee.