Chelsean uusi aamunkoitto ei ole niin kirkas kuin tulokset väittävät
Chelsea ei ole hävinnyt vielä yhtään ottelua uuden managerinsa Graham Potterin alaisuudessa. Jukka Röngän mukaan siitä ei kannata vielä liikaa innostua.
Chelsea on aloittanut uuden managerinsa Graham Potterin alaisuudessa vahvasti, sillä joukkue ei ole hävinnyt vielä yhtään Potterin alaisuudessa pelaamistaan kahdeksasta ottelusta. Jukka, miten vahvalta Chelsea vaikuttaa Potterin avausviikkojen perusteella?
Suurten päätelmien tekeminen on vielä ennenaikaista. Olen myös hieman varauksellinen sen suhteen, miten vahva Chelsean avaus on oikeasti ollut Potterin alaisuudessa. Chelsea on toki pelannut tuloksellisesti hyvin, onhan se voittanut Potterin kahdeksasta ottelusta viisi ja pelannut kolmesti tasan.
Tässä kohtaa kannattaa katsoa kuitenkin tulosten taakse. Viidestä voitosta kaksi on tullut AC Milania vastaan Mestarien liigassa ja niistä otteluista Chelsealle pitää antaa tunnustus. Valioliigassa kolme voittoa ovat tulleet sen sijaan Crystal Palacesta, Wolverhamptonista ja Aston Villasta, joita ei parhaalla tahdollakaan voi pitää nykykunnossaan raskaansarjan vastustajina. Myöskään Chelsea peliesitykset edes näitä joukkueita vastaan eivät olleet mitenkään häikäiseviä.
Oikeastaan paras mittari Chelsealle oli lauantainen 1-1-kotitasapeli Manchester Unitedia vastaan. Vaikka Chelsea tunsi ottelussa jo voiton maun suussaan, Manchester United oli kentällä parempi joukkue. Chelsean maaliodote oli marginaalisesti parempi kuin Unitedilla, mutta kaikki muut keskeiset tilastot United vei nimiinsä. Esimerkiksi laukaukset kohti maalia ovat Unitedille 6-2 ja kaikki laukaukset 13-6.
Se, mistä Potterille pitää antaa tunnustus, oli hänen nopea reagointinsa Unitedin vahvaan otteeseen ottelun alussa. Chelsea aloitti 3-4-3 -muodolla, mutta Potter näki, että Chelsea häviää keskikenttätaistelun Unitedille, jolloin hän otti vasempana topparina aloittaneen Marc Cucurellan 35 minuutin pelin jälkeen vaihtoon ja siirtyi 4-4-2:een ja keskikentän timanttiin ottamalla Mateo Kovačićin kentälle.
Jalkapallossa nähdään toki nopeitakin reagointeja, mutta pelaajan ottaminen vaihtoon ensimmäisellä jaksolla muuten kuin loukkaantumisen vuoksi on todella harvinaista. Myös Potter myönsi, että päätös ei ollut helppo, sillä Cucurella ei ollut pelannut mitenkään huonosti siihen mennessä.
Hyvä reagointi ei kuitenkaan muuta sitä, että Chelsealla on tekemistä.
Mitkä ovat suurimmat ongelmat?
Kysymys on kokonaisuudesta, jossa on asioita, joihin voidaan vaikuttaa ja sitten on asioita, joille ei voi mitään tai johon esimeriksi Potterilla on hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa ainakin muutaman viikon tai edes muutaman kuukauden kaaressa.
Yksi suurimmista ongelmista oli nähtävissä jo siirtoikkunan sulkeuduttua. Chelsealta puuttuu edelleen maailmanluokan maalintekijä. Pierre-Emerick Aubameyang oli Unitedia vastaan täysin kadoksissa, eikä hänen otteensa ole muutenkaan vakuuttaneet. Täytyy vain ihmetellä, minne Aubameyangin magiikka on kahdessa vuodessa kadonnut. Gabonilainen on pelkkä varjo entisestään.
Aubameyangin vaatimatonta avausta Chelseassa alleviivaa ja korostaa se, että myös kesällä Manchester Citysta ostettu Raheem Sterling on hakenut itseään. Hän on toki Chelsean tehokkain maalintekijä kolmella liigamaalillaan, mutta Sterling ei ole tehnyt elokuun jälkeen yhtään osumaa ja muutenkin hänen esityksensä ovat olleet pettymys.
Myös loukkaantumiset ovat sotkeneet Chelsean kautta. N’Golo Kanté on sivussa vielä nelisen kuukautta, kauden loistavasti aloittanut Reece James kahdeksan viikkoa ja Wesley Fofana MM-taukoon asti.
Loukkaantumiset kuuluvat toki jalkapalloon, mutta totta kai tuon tasoisten pelaajien poissaolot näkyvät Chelseassakin ja vaikeuttavat muutenkin Potterin haasteita.
On myös muistettava, että Chelsean joukkue muuttui kesällä todella rajusti ja juuri kun pöly alkoi laskeutua, Thomas Tuchel sai potkut. On ymmärrettävää, että Potterilta vie oma aikansa saada ajettua omat ajatuksensa sisään Chelsean tekemiseen ja pelaamiseen.
Siksi puhuisin vasta Potterin ajan aamukoitosta ja joskus aamunkoitto voi valehdella enemmän kuin tuhat sanaa. Potter on osoittanut olevansa hyvä manageri ja jos hänelle annetaan aikaa eikä Todd Boehly sotkeudu pelillisiin asioihin, Potter voi hyvinkin saada Chelsean lentämään. Näiden kahdeksan ensimmäisen ottelun perusteella sellaista johtopäätöstä ei voi kuitenkaan vielä tehdä.
Mainitsit jo Todd Boehlyn. Onko hän uhka vai mahdollisuus?
Molempia. Mahdollisuus on siinä, että Boehlylla ja hänen johtamallaan konsortioille on takanaan valtavasti rahaa ja hänellä on varmasti strategista ja markkinoinnillista osaamista, mutta malttaako hänen pitää sormensa erossa sellaisista asioista, joissa hän on amatööri, on eri asia.
Juttelin viime viikolla yhden intohimoisen suomalaisen Chelsean kannattajan kansa ja hän sanoi pitäneensä varmana, että Tuchel allekirjoitti oman kohtalonsa silloin, kun hän lähti julkisuudessa arvostelemaan sarkastiseen sävyyn Boehlyn kiinnostusta ostaa Cristiano Ronaldo. Nyt ollaan matkalla kohti samaa tilannetta. Boehly haluaisi Ronaldon Chelsean kasvoiksi ja Potter joutuu ratkaisemaan, miten hän suhtautuu asiaan, jos Boehly oikeasti alkaa vääntää tammikuussa sopimusta Ronaldon kanssa.
En lähde ennakoimaan, ostaako Chelsea Ronaldon, mutta joka tapauksessa Boehlyyn liittyy myös riskejä, jotka saattavat lyödä Chelseaa myös sormille ja pahasti.
Chelsea kohtaa Mestarien liigassa tiistaina RB Salzburgin vieraskentällä. Joko Chelsea varmistaa jatkopaikkansa?
Voisin toki tässä jahkailla, mutta sanon, ettei varmista. Matthias Jaissle on tehnyt Salzburgista erittäin kurinalaisesti puolustavan ja erittäin vaikeasti voitettavan joukkueen. Kun Chelsean yksi keskeinen heikkous on viimeistely, niin Chelsean kannattajien kannattaa varautua vaikeaan iltaan. Vähämaalinen tai maaliton tasapeli on minun papereissani todennäköisin lopputulos.