Juho Hacklin on huippuhankinta Haminalta, vaikka väriläiskän värit alkavatkin haalistua

Juho Hacklin sijoittui runkosarjan kärkilyöntitilastossa tällä kaudella kolmanneksi 169 kärkilyönnillään.

Pesäpallo

Juho Hacklin on huippuhankinta Haminalta, vaikka väriläiskän värit alkavatkin haalistua

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.9.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Hamina julkisti tehneensä ensi kautta koskevan sopimuksen pesäpallokenttien väriläiskän Juho Hacklinin kanssa. Pekka, miten kova peliliike Hacklinin nappaaminen on Haminalta?

Hacklin on ilman muuta kovan luokan vahvistus Haminalle, sillä hän on pomppuinen edelleen 38-vuotiaana valtakunnan parhaita vaihtajia. Tänäkin kesänä hän oli runkosarjassa Teemu Nurmion ja Onni Määtän jälkeen 169 kärkilyönnillään kärkilyöntitilastossa kolmas ja hänen onnistumisprosenttinsakin oli Joensuun paras, 71,91.

Tosin tilastoissa on sellainen optinen harha, ettei pelaajien omia paloja rekisteröidä. Hacklin teki kyllä tilanteita erinomaisilla tehoilla ja määrillä, mutta hän paloi turhan usein itse ykköselle.

It’s the Final countdown. 4.50 for Sotkamo to beat Vimpeli and 5.20 for Pori to beat Tampere on 16/9/2023. Check the odds for all the top sports and play now at Stake.com!

Suurin ongelma Hacklinissa on kuitenkin hänen ulkopelinsä. Joensuukin kaavaili hänestä alun perin toista kopparia, mutta joutui kutsumaan kesken kauden Justus Niemeläisen Haminasta lainalta takaisin Joensuuhun ja tekemään Hacklinista vaihtajajokerin. Sen tehtävän hän hoiti todella hyvin.

Joensuussa kuitenkin laskettiin, ettei Hacklinia tarvita enää ensi kaudella, kun Niko Korhonen tulee kolmoseksi. Korhonen on ollut vuosikausia huippuvarma pelintekijä ja hän on lyöjänä monipuolisempi kuin Hacklin. Lisäksi Korhonen on myös eliittitason ulkopelaaja.

Hamina haistoi hyvin tilanteen ja varmasti siirto sopii myös Hacklinille, sillä hänen siviilityönsä on Kouvolassa. Se jää sitten nähtäväksi, pelaako Hacklin ensi kaudella Haminassa jokerina vai myös kopparina.

Hamina julkisti myös Aleksi Rantalan hankinnan Koskenkorvalta. Miten kova siirto tämä on?

Rantala on mysteeripelaaja. Hänessä on potentiaalia niin sisä- kuin ulkopelaajanakin, mutta hän ei ole maailman helpoin luonne. Toissa kaudella hän siirtyi kesken kauden Kannukseen, vaikka olisi taitojensa puolesta kuulunut Koskenkorvan avaukseen.

Rantala on pelannut etukentällä, mutta Haminassa etukenttäpaikat menevät todennäköisesti Erik Lahdelle ja Elmo Peltoselle ja Rantala pelaa linjassa kolmospuolella. Ulkopelissä hän on hyvä vahvistus Haminalle.

Sisäpelissä Rantalaan liittyy enemmän kysymysmerkkejä. Hänellä olisi potentiaalia pelata ykköskärjessä, sillä hän on nopea ja kohtalainen vaihtaja, mutta turha tässä on vielä ensi kauden pelipaikkoja jakaa, koska Haminan joukkue ei ole vielä kaikilta osin kasassa.

Miltä Haminan tilanne näyttää tällä hetkellä?

Hacklinin ja Rantalan hankinnat ja omien pelaajien kanssa tehdyt jatkosopimukset ovat hyviä signaaleita, mutta palapeli ei ole vielä valmis.

Suurin kysymys on, jatkaako loistokauden pelannut Teemu Rouhiainen Haminassa myös ensi kaudella. Rouhiainen voitti Ykköspesiksen etenijätilaston ja oli toinen kärkilyöntitilastossa. Hän ei ole tokikaan Superin parhaita koppareita, mutta kyllä hän täyttää paikkansa myös ulkona.

Ykköspesiksen lyöjäkuninkaan Joosua Rätön lähtö Joensuuhun on kova takaisku ja Haminan kannalta olisi myös iso asia, jos Henri Heikkilä pääsisi vielä täyteen pelikuntoon ja pystyisi jatkamaan uraansa.

Jere Heikkisen kohtalo on myös auki. Päästääkö Sotkamo hänet käsistään tai ainakin lainalle vai käykö käsky takaisin Kainuuseen?

Imatralta lähtevä Sasu Toikka olisi Haminan kasvattina looginen ja kova vahvistus HP:lle, mutta Toikan siviilityö on Helsingissä eikä hänen siirtymisensä Haminaan ole itsestään selvä asia.

Katsotaan Haminan tilannetta uudelleen sitten, kun ensi kauden joukkue on saatu pakettiin.