Columbuksessa loistaa suomalaisillekin tuttu hyökkääjä eksoottisesta kiekkomaasta

JääkiekkoNHL

Columbuksessa loistaa suomalaisillekin tuttu hyökkääjä eksoottisesta kiekkomaasta

Alexandre Texier on saamassa ison roolin Columbus Blue Jacketsissa, mutta onko nuori hyökkääjä siihen jo valmis?

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 31.1.2021 | KUVAT All Over Press

NHL:ssä on toistaiseksi pelannut alkaneella kaudella pelaajia 17 eri maasta. Luonnollisesti valtaosa pelaajista on Pohjois-Amerikasta.

Kelpo määriä on vielä Euroopan parhaista kiekkomaista, esimerkiksi Ruotsin NHL-pelaajien määrä lähentelee jo sataa. Mutta sitten on kymmenkunta pienempää Euroopan kiekkomaata, joiden NHL-pelaajien määrän voi laskea yhden tai kahden käden sormilla.

Ranskasta ei liiemmin ole huippukiekkoilijoita tullut, mutta Columbus Blue Jacketsissa sellainen on. Alexandre Texier on tehnyt tasaista nousua kohti kärkiketjun roolia, ja tällä kaudella läpimurtoa odotetaan.

21-vuotiaan Texier’n rooli lienee jopa kaavailtua suurempi, sillä Blue Jackets kauppasi taannoin ykkössentterinsä Pierre-Luc Dubois’n. Texier onkin asettunut viime otteluissa nimenomaan ykkösketjun keskelle.

Ranskalainen ihme

Texier on moderni, keskeisimmät hyvän NHL-pelaajan ominaisuuskriteerit täyttävä hyökkääjä. Jopa hämmentävää Texier’n kohdalla on se, että hän on kasvanut nimenomaan Ranskassa, saanut nuorena kiekko-oppinsa siellä.

Kyseessä on huima poikkeus, sillä Texier’llä on ominaisuuksia, joita esimerkiksi harvalla suomalaispelaajalla on.

Mutta tulee huomioida, että paljon Texier’n kohdalla paljon kehitystä on tapahtunut varausvuoden 2017 jälkeen tähän hetkeen. Texier kehittyi kahden kauden ajan Kuopiossa KalPassa. Vime kaudella hän otti varovaisesti askelia NHL:ssä ja oli erinomainen syksyn pudotuspeleissä.

Texier on hyvä esimerkki siitä, miten kakkoskierroksen, eli ei ikäluokkansa kärkitalentin, kanssa edetään systemaattisesti ja progressiivisesti kohti NHL:ää.

Lisää tarvitaan

Texier’llä on ominaisuuksia olla NHL:ssä erinomainen tuloksentekijä. Hänen kiekonkäsittelytaitonsa kestää tilanteessa kuin tilanteessa nopeassa NHL-pelissä. Pää pysyy ylhäällä.

Erityisen huomionarvoista on Texier’n suunnanmuutoskyky niin kiekon kanssa kuin ilman. Suoraluistelussa hän ei ole huippunopea, mutta hän korvaa sitä liikkumalla tehokkaasti pienessä tilassa ja ahtaissa väleissä. Usein invaasiopeleissä absoluuttista nopeutta tärkeämpää on tilannenopeus. Yläkropan avulla Texier kääntää painopistettään ja näin muuttaa nopeasti suuntaa.

Columbuksessa Texier tuskin hirmutehoja tekee. Toistaiseksi yhdeksässä ottelussa on syntynyt kuusi tehopistettä.

On ymmärrettävä kollektiivin suhde yksittäisen pelaajan toimintaan. Columbuksessa John Tortorellan pelitapa rajoittaa yksittäisen pelaajan hyökkäyspotentiaalia. Columbus on luonut alkukaudella NHL-joukkueista neljänneksi vähiten maaliodottamaa tasaviisikoin, vain 1,79 maalin verran odottamaa 60 minuuttia kohden. Tortorella pelitavassa maalin estäminen ja pelin kontrolloiminen sulkemalla kiekottomana keskustan ovat suuressa arvossa.

On selvää, että Texier’n on itse ykkössentterinä kyettävä luomaan enemmän kuin tähän asti. Esimerkiksi henkilökohtaista maaliodottamaa hänellä on peliaikaan nähden niukasti. Rooli on kuitenkin ollut jo iso, sillä Texier on pelannut Blue Jacketsin hyökkääjistä toiseksi eniten alkukaudella.

Texier pystyy pelaamaan voittavaa jääkiekkoa Tortorellan pelitavassa, mutta korkea puolustusvastuu syö hänen hyökkäyspotentiaaliaan ainakin vielä jonkin verran. Siirtyminen keskushyökkääjän rooliin tuo myös osaltaan lisähaastetta Texier’lle.