Yksi tekijä voi sotkea Max Verstappenin kisan Suzukassa ja nostaa Valtteri Bottaksen osakkeita

Max Verstappen (vas.), Lando Norris ja Sergio Perez olivat lauantain aika-ajojen kolme nopeinta kuljettajaa.

Formula 1

Yksi tekijä voi sotkea Max Verstappenin kisan Suzukassa ja nostaa Valtteri Bottaksen osakkeita

Japanin GP on entistä enemmän kallellaan Red Bulleille lauantain aika-ajojen jälkeen. Vain sade voisi muuttaa astelmia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.4.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bullit kuittasivat Max Verstappenin johdolla kaksi ensimmäistä lähtöruutua Japanin F1-osakilpailuun sunnuntaille. Sergio Perez jäi tallikaverilleen vain 0.06 sekuntia. Japanin radalla aika-ajovauhdissa pysyi mukana myös McLarenin Lando Norris olemalla kolmas.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistuttaa, että McLaren on kehittynyt ja Suzukan rata sopii tallin autolle.

”Erot ovat hyvin pieniä, mutta kolmas lähtösija tällä radalla kertoo, että kehitystä on McLarenilla tapahtunut pitkällä kaarella. Tallista lähti viime viikolla yllättäen tammikuussa aloittanut tekninen johtaja David Sanchez toimenkuvaongelmien vuoksi, mutta en usko sen vaikuttavan kovin paljoa mihinkään”, Mustakari pohtii.

”Japanin rata selvästi sopii McLarenille, mutta nostan tässä esiin myös sen, että tallissa on hyvin sopusuhtainen kuskikaksikko. Molemmat nuoret miehet ovat nälkäisiä, mutta silti aika nöyriä ja työteliäitä. Oscar Piastri pinnisti nyt kuudenneksi ja hän on niillä hujakoilla aloittanut kaikki kauden kisansa.”

”Australiassa Ferrari häikäisi, mutta Japaniin talli ei ole saanut autojaan samaan tikkiin. Charles Leclerc ei edes tarkkaan tiennyt mikä autossa on vikana, kun vauhtia ei tipu. Hän epäili jotain renkaisiin liittyvää. Tuplavoitto Ausseissa tuli Ferrarille kuitenkin eniten siitä syystä, että Verstappenin meno tössäsi tekniseen vikaan, eikä Pereziä saatu piiskattua taistelumoodiin.”

”Uskon silti, että Ferrarin kisavauhti tulee itse kisassa olemaan parempaa kuin aika-ajo antaa odottaa – varsinkin jos ajosää on hyvä.”

Verstappen johtaa MM-sarjaa tällä hetkellä vain neljän pisteen turvin.

”Red Bull on saanut päivityksiä ja meno on vahvaa. Tällä kaudella voi hyvin käydä niin, että Verstappen kerää suurimmasta osasta kisoja sen 25 pistettä ja muutama muu takana jakaa vuorotellen seuraavia pistepotteja. Jos niin käy, mestari on tiedossa taas tylsästi aikaisessa vaiheessa kautta.”

”Japanin aika-ajossa viimeisellä jaksolla oli mukana seitsemän tallia, mikä on loistojuttu. Yleensähän viisi tallia jakaa kärkilähtöpaikkoja.”

Valtteri Bottas ajoi lähtöruutuun 13. Hän lähti samasta ruudusta viime kisaan Australiassa.

”Bottas ajoi kelpo aika-ajon. Sitä odotinkin. Hänen vahvat puolensa tulevat esiin Japanin radalla. Ajovarmuutta riittää. Australiassa varikkokäynnin epäonnistuminen pudotti hänet MM-pisteiltä. Nytkin lähtöruudusta 13 voi aina yhtä hyvin pongata kympin joukkoon kuin pudota alemmas. Mahdollinen sadesää voi antaa Bottakselle erityismahdollisuuden onnistua jopa ihan hyvin suosikkiradallaan.”

Sääkartat ennustavat Suzukaan sunnuntaiksi sadekuuroja. GP starttaa aamulla kello 8 Suomen aikaa.

”Koko kisan päällä on kova sateen uhka ja sade on hyvin tuttua Japanin GP:ssä oli se sitten keväällä tai syksyllä. Jos vettä tulee, sitä saattaa tulla myös kaatamalla ja silloin kisasta tulisi melkoista rulettia. Kuivalla kelillä kisassa on vain yksi suosikki – ja sen suosikin nimen jokainen tietää. Toki hän on suosikki myös sateella, mutta sateella Suzukan rulettipöydässä voi tapahtua herkemmin myös yllätyksiä”, Mustakari ennakoi.