Cristiano Ronaldo lähtee, jos hän niin haluaa eikä Manchester United voi sitä estää

Ovatko Cristiano Ronaldon päivät Old Traffordilla luetut? Siltä näyttää.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Cristiano Ronaldo lähtee, jos hän niin haluaa eikä Manchester United voi sitä estää

Cristiano Ronaldo Chelseassa, AS Romassa tai jossakin muussa eurooppalaisessa suurseurassa pelaamassa ensi kaudella Mestarien liigaa? Jos joku luulee sitä uneksi, kannattaa lukea pari lukua jalkapallohistoriaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.6.2022 | KUVAT All Over Press

Cristano Ronaldo on noussut otsikoihin odotetusta syystä. Jalkapallomaailma arpoo nyt, onko Ronaldo lähdössä Manchester Unitedista vai jatkaako hän pelaamistaan kerran niin kauniisti hehkuneessa punaisessa paidassa myös ensi kaudella.

Mediatietojen mukaan kupletin juoni on tämä:

Ronaldon agentti Jorge Mendes olisi tunnustellut useammalta Mestarien liigassa ensi kaudella pelaavalta suurseuralta, olisiko niillä kiinnostusta hankkia Ronaldoa. Olisi on tässä kohtaa jopa tarpeeton, sillä asiasta on kertonut muun muassa The Athleticin jalkapallotoimittaja David Ornstein, joka on yhdessä Fabrizio Romanon kanssa tällä hetkellä luotettavin siirtoguru. Ornsteinin mukaan Mendes on tavannut Chelsean uuden pääomistajan Todd Boehlyn ja yksi keskusteluissa esille nostettu nimi oli ollut juuri Ronaldo.

Manchester Unitedin johto on tapaamisesta raivoissaan, mutta se on vakuuttanut, että Ronaldo ei ole myynnissä. Juridisesti avaimet on Manchester Unitedilla, sillä portugalilaisella on vielä vuosi jäljellä sopimusta Manchester Unitedin kanssa.

***

Mitä siis Ronaldo-saagassa tapahtuu?

Vastaus on helppo: Jos Ronaldo haluaa oikeasti lähteä Old Traffordilta, hän myös lähtee.

Ronaldolla on sellainen status niin universaalina jalkapalloilijana kuin Red Devils -legendana ja hän on 37-vuotiaana jo sellaisessa vaiheessa urakaartaan, ettei hän jää kyykkimään yhtään ylimääräistä vuotta sellaiseen joukkueeseen, jossa hän ei itse viihdy.

Sen tietää Ronaldo ja sen tietää Manchester United.

On totta, että sopimus on sopimus, mutta historia on osoittanut, että jokainen sopimus voidaan myös repiä, jos niikseen tulee. Ja nyt niikseen on vaarallisen lähellä tulla.

Jos Ronaldo olisi päättänyt jäädä Manchester Unitediin, Mendes ei olisi nostanut hänen nimeään esille sen enempää Chelsean kuin AS Roman tai minkään muunkaan seuran kanssaan käymissä neuvotteluissa. On myös kaukaa haettu, että Mendes olisi käynyt tällaisia kahvi- ja lounaskeskusteluja vain siksi, että niillä olisi vauhditettu Manchester Unitedin ohdakkeista siirtokesää. Ronaldo olisi uskaltanut sanoa näkemyksensä seuran siirtopolitiikasta päin United-pomojen näköä milloin tahansa.

Manchester United to win Premier League 2022/2023 – odds 34.00 at LeoVegas!

On myös hyvä kysymys, onko Ronaldo niinkään huolissaan Manchester Unitedin siirroista kuin siitä, että United ei pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa.

Manchester United on vakuuttanut, että Ronaldo ei ole myynnissä, mutta mitä muutakaan he voivat tässä tilanteessa tehdä. Toki Manchester Unitedin johto yrittää taivutella Ronaldoa jäämään suosiolla, mutta jos asiat menevät tiukkaan hankaukseen, Manchester United ei voi Ronaldon kohdalla tehdä muuta kuin antaa periksi.

Ja tässä kohtaa he eivät voi muuta kuin vakuuttaa julkisesti, että Ronaldo ei ole myynnissä. Unitedin kannattajien mitta on muutenkin katkeamispisteessä ja seurajohdon on pakko pelata julkisuuspeliä julkisuuspelin ehdoilla ja jos se vaatii totuuden venyttämistä, totuutta venytetään niin paljon kuin tarvitsee.

***

Jalkapallossa elettiin pitkään sellaisessa maailmanjärjestyksessä, jossa pelaajat neuvottelivat itse sopimuksensa, löivät kättä päälle ja sitten pelattiin.

Kaikki muuttui 1970-luvulla, kun Johan Cruyff törmäsi kesälomalla sulavapuheiseen entiseen englantilaiseen puoliammattilaispelaajaan Dennis Roachiin. Roach oli itsekin vasta vähän yli kolmekymppinen, mutta hänen puheensa pelaajien oikeudesta parempiin tuloihin teki niin suuren vaikutuksen Cruyffiin, että tämä pyysi Roachin mukaansa neuvotteluihin Barcelonan kanssa.

Ja loppu on historiaa. Roachista tuli 1970-luvulla maailman tunnetuin jalkapalloagentti, jolla oli keskeinen rooli Trevor Francisin miljoonan punnan siirrossa Birminghamista Nottinghamiin helmikuussa 1979. Siirto oli jalkapallohistorian ensimmäinen miljoonan punnan ylittänyt siirto.

Francisin siirrossa Roachia pidettiin vielä enemmän hyvänä kuin pahana, mutta jalkapallomaailman silmät avautuivat lopullisesti agenttien rooliin kesällä 1989, kun Chris Waddle siirtyi siihen aikaan hurjalla 4,25 miljoonan punnan siirtosummalla Tottenhamista Marseilleen.

Waddlella oli Tottenhamin kanssa seitsemän vuoden sopimus ja hän viihtyi niin Tottenhamissa kuin Lontoossakin erinomaisesti, eikä siirtyminen mihinkään toiseen seuraan ollut käynyt edes hänen mielessään. Tottenham ajatteli samoin. Se oli äärimmäisen tyytyväinen Waddleen ja hänen pitkään sopimukseensa, ja laski, että Waddle olisi keskeisen palapelin pala Gary Linekerin ja Paul Gascoignen rinnalla Tottenhamin pyrkiessä nousemaan Englannin valtaseuraksi.

Miten siis oli mahdollista, että jos Waddle itse ei halunnut siirtyä eikä Tottenham myydä, että Waddle kuitenkin siirtyi?

Tullaan taas Dennis Roachiin. Waddlen varsinainen pelaaja-agentti oli siihen aikaan Mel Stein, joka oli enemmän lakimies kuin pelaaja-agentti. Waddlen entinen pelikaveri Tottenhamissa, Glenn Hoddle, kehotti Waddlea palkkaamaan agentikseen Roachin ja Waddle houkutteli Steinin tekemään yhteistyötä Roachin kanssa.

Roach oli saanut 80-luvun lopulle tultaessa jo kovamaisen ja kiistellyn pelaaja-agentin maineen, joka ei tyytynyt pelaajien maksamiin normaaleihin agenttipalkkioihin. Hänen isot rahat tulivat pelaajasiirroista saatuihin huikeisiin provisioihin.

Niinpä Roach pani asioihin vauhtia. Hän kysyi Waddlen agentiksi tultuaan muutamalta Euroopan rikkaimmalta seuralta, että jos Waddle olisi kaupan, kuinka paljon he olisivat valmiit maksamaan Waddlesta ja Waddlelle. Kun Roach sai vastaukset, hän kysyi Waddlelta ja Tottenhamilta, mitäs te tuumaatte tällaisesta siirrosta ja tällaisista rahasummista.

Kahta viikkoa myöhemmin Waddle oli Marseillen pelaaja. Roach oli luonut kysynnän ja tarjonnan – ja kuitannut itse välistä sen, miksi hän työtään teki.

Waddle ja Tottenham ihmettelivät vielä pitkään sen jälkeen, mitä ihmettä noina ohikiitävinä hetkinä oli tapahtunut.

***

Nyt ollaan taas tutussa tilanteessa. Roach on jo siirtynyt ikuisille pelaaja-agenttimarkkinoille, mutta jukeboxissa soi edelleen sama biisi – sillä erotuksella, että Jorge Mendes ei toimi Ronaldon selän takana, ainoastaan Manchester Unitedin.

Darwin Nunez