Romania-ottelun pitäisi olla Markku Kanervalle viimeinen herätys taktisista virhevalinnoista

Robert Ivanov ja Leo Väisänen pitivät Denis Alibecia kurissa miesvoimin.

HuuhkajatJalkapallo

Romania-ottelun pitäisi olla Markku Kanervalle viimeinen herätys taktisista virhevalinnoista

Markku Kanervan väärät taktiset valinnat ja pelaajien peluuttaminen väärillä paikoilla uhkaavat Joel Perovuon mukaan käydä Huuhkajille kalliiksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.9.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi ja Romania pelasivat perjantaina Olympiastadionilla 1-1 (1-0) -tasapelin Kansojen liigan toiseksi viimeisellä kierroksella. Joel, ei mitenkään vakuuttava esitys Huuhkajilta?

Ei todellakaan. Vastassa oli vaisu Romania, joka olisi pitänyt pystyä kaatamaan ilman sen suurempia vaikeuksia. Todellisuus oli kuitenkin se, että Romania oli edellä syöttöpelissään, mutta ei osannut hyödyntää Suomen ongelmia.

Ottelu kertoi Huuhkajien kannalta tuttua tarinaa. 5-3-2 ei toimi, varsinkaan siinä vaiheessa, kun vastassa on kovempi ryhmä kuin Romania. Tietenkin tänään oli mukavaa, kun kerrankin vastustaja ei ollut ihan parhaimmillaan eikä pystynyt hyödyntämään juurikaan Huuhkajien haasteita puolustuspelaamisessa. Kaiken lisäksi Romania lahjoitti Suomelle yhden maalin omalla heikolla puolustamisellaan.

Kaikkinensa heikko ilta Huuhkajilta. Robert Ivanov ja Rasmus Schüller ovat joukkueen sydän, Lucas Lingman ansaitsisi lisää minuutteja ja Benjamin Källmanilta oli hyvä sisääntulo. Glen Kamara oli sen sijaan jälleen kuin vuotava autonrengas.

Olet kritisoinut jo pitkään Suomen 5-3-2-muotoa, mutta sanonut samalla, että Suomella olisi riittävän hyvät pelaajat voittamaan tällaiset ottelut ja kamppailemaan jopa kovempiakin maita vastaan. Seisotko edelleen näkemyksen takana?

Seison ilman muuta. Tämän Romania-ottelun pitäisi olla Kanervalle ja hänen valmennustiimilleen viimeinen herätys sen suhteen, miten Suomen pitäisi pelata, jotta Suomi voisi kilpailla menestyksellisesti niin Kansojen liigassa kuin keväällä alkavissa EM-karsinnoissa.

Suomella olisi pelaajat menestyä hyvin kansainvälisillä kentillä, mutta Kanervan taktiset valinnat laittavat Huuhkajat vaikeaan tilanteeseen. Suomella ei ole varaa laittaa pelaajia ”väärille” paikoille. Nyt esimerkiksi Onni Valakari ja Kamara pelasivat raskaissa rooleissa väärillä paikoilla väärässä systeemissä. Kumpikaan heistä ei pysty pelipaikan vaatimiin kilometreihin riittävällä keskinopeudella.

On uskomatonta, jos Huuhkajat ja Kanerva aikovat jatkaa samalla systeemillä kaikkien näiden epäonnistumisten jälkeen.

Suomi kohtaa maanantaina Montenegron vieraissa ja Huuhkajat on edelleen vaarassa pudota Kansojen liigassa C-tasolle, mikäli Romania voittaa kotonaan lohkovoiton jo varmistaneen Bosnian ja Suomi häviää tai pelaa tasan Montenegron kanssa. Mitä muutoksia Kanervan pitäisi ruuvata maanantaiksi?

Suomi pelasi viimeksi hyvän ottelun juuri Montenegroa vastaan, joka pelasi tuolloin 5-3-2:lla ja Suomi 3-4-3:lla. Odottaisin, että Kanerva muokkaa Suomen systeemiä Montenegro-peliin joka tapauksessa.

Toivoisin muutenkin, että Huuhkajien taktiset valinnat perustuisivat pelaajien vahvuuksiin, siihen mitä kentällä halutaan tehdä ja vastustajan muotoon. Ei johonkin kuvitelmaan, että viiden linja toisi automaattisesti turvaa alaspäin ja mahdollisuuksia hyökkäyspeliin.

Nyt Kanerva on hirttänyt itsensä liian itsepintaisesti kiinni 5-3-2:een, mutta katsotaan nyt ensin maanantain ottelu ja pohditaan sen jälkeen, miten huolestuttavaksi tämä Huuhkajien tilanne on kääntymässä.

Maanantain ottelun kannalta Huuhkajien haasteita ei helpota se, että elintärkeä Schüller satutti takareittään Romania-ottelun lopussa ja hänen pelaamisensa Montenegroa vastaan on epävarmaa.