MM-kisojen sensaatiojoukkue löi Leijonat mattoon dramaattisessa trillerissä

Mikko Lehtonen ja muut Leijonat joutuivat kokemaan karsean tappion Itävaltaa vastaan.

JääkiekkoLeijonat

Itävalta aiheutti Leijonille MM-kisojen toisen tappion torstaina. Ottelun ratkesi dramaattisesti vain 0,2 sekuntia ennen erän loppua.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi kärsi sensaatiomaisen 2-3-tappion Itävallalle jääkiekon MM-kisojen neljännessä ottelussaan torstaina.

Leijonat johti ottelua avauserän jälkeen jo 2-0, mutta Itävalta aloitti hurjan nousun, joka huipentui ottelun viimeisellä sekunnilla, kun David Kickert ampui kiekon siniviivalta ohi Harri Säterin. Peliä oli maalien syntyessä jäljellä vain 0,2 sekuntia.

Itävallan voitto oli sen kautta-aikojen ensimmäinen Suomesta otettu arvokisavoitto. Itävalta osoitti vaarallisuuttaan jo aiemmin Kanadaa vastaan nousemalla 1-6-tappiosemasta viimeisessä erässä tasoihin, kunnes Kanada voitti ottelun jatkoerässä.

Leijonat aloitti ottelun tyrmäyksellä, kun Saku Mäenalanen iski turnauksen avausmaalinsa ja siirtämällä Suomen johtoon vajaan kolmen minuutin jälkeen. Maalin tekivät esityön upeasti karvannut Iiro Pakarinen ja Veli-Matti Vittasmäki.

Suomi lisäsi johtoaan reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Leijonien maalisensaatio Oliver Kapanen iski jo turnauksen kuudennen maalinsa. Syöttöpisteen maaliin kirjasivat Juuso Riikola ja Oliwer Kaski.

Suomi hallitsi avauserää ja voitti laukaukset 14-4. Mäenalasen ja Kapasen maalien lisäksi Leijonilla oli kaksi erinomaista maalipaikkaa. Ahti Oksanen ja Jere Innala eivät kuitenkaan onnistuneet maalinteossa.

Toisessa erässä Leijonien pelaaminen alkoi sakata, mikä näkyi myös tulostaululla. Kun erää oli pelattu reilut kolme minuuttia Mario Huuber iski laatan Säterin taakse.

Muutenkin punnukset tasoittuivat, mitä kuvasi se, että laukaukset menivät erässä tasan 8-8.

Kolmannessa erässä jatkui sama valssi.

Itävalta säikäytti ensin Leijonia Patrik Puistolan jäähyn aikana, kun Dominic Zwergerin upea laukaus upposi Säterin selän taakse. Tuomaristo hylkäsi kuitenkin maalin videotarkastuksen jälkeen, sillä se katsoi Itävallan maskimiehen Thomas Rafflin seisseen maalivahdin alueella.

Leijonien huokaus jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä Thimo Nickl tasoitti numeroiksi 2-2 upealla siniviivalaukauksellaan – ja erän lopussa tuli sitten painajaisista pahin.

Suomi pääsi juuri ennen erän loppua pelaamaan ylivoimalla ja Oksasella oli ottelussa toinen huippupaikka ratkaista ottelu. Kun Leijonat ei saanut ylivoimalla ratkaisua, baana aukesi Itävallalle. Vaikka voittomaalissa oli paljon tuuria, tilannetta edelsi se, että Itävallan laukaus kimposi Säterin olkapäästä tolppaan, joka johti Kickertin tekopaikkaan.