Cristiano Ronaldo on Saudi-Arabian liigassa kuin pilvenpiirtäjä 1900-luvun alun Helsingissä

Cristiano Ronaldon ura jatkuu seuraavaksi Al-Nassrissa kahden miljoonan euron viikkopalkan innoittamana.

Jalkapallo

Cristiano Ronaldo on Saudi-Arabian liigassa kuin pilvenpiirtäjä 1900-luvun alun Helsingissä

Cristiano Ronaldo siirtyy pumppaamaan öljymiljoonia Saudi-Arabian sarjaan. Jukka Rönkä suree Ronaldon ratkaisua, muttei tuomitse häntä

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.12.2022 | KUVAT All Over Press

Cristiano Ronaldo siirtyy Saudi-Arabian liigaan Al-Nassriin kaksivuotisella sopimuksella. Jukka, mitä sanot?

Vaikka Ronaldolla on ollut myrskyisä kausi ja vaikka hänen parasta ennen päivänsä on jo mennyt, pidän siirtoa silti tappiona jalkapallolle. Ronaldolla olisi ollut jaloissa muutama hyvä vuosi jäljellä jossain Mestarien liiga -tason seurassa, mutta hän on pelannut korttinsa sellaiseen asentoon, että katsoi parhaaksi kumartaa jalkapallon sijasta rahaa.

En tuomitse Ronaldoa hänen tekemästään päätöksestä, ainoastaan suren. Toivottavasti näemme hänen suuruudestaan vielä viimeisiä häiveitä Portugalin maajoukkueessa.

Millainen sarja Saudi Arabian liiga on?

Urheilullisesti pilipalisarja. Rahaa sieltä löytyy valtavia määriä ja totta kai Ronaldon hankinta kertoo siitä kunnianhimosta, jolla liigaa yritetään kehittää. Mutta pelillisesti se on neloskorin sarja jos sitäkään.

Kuvaavaa on, että viime kauden maalikuninkuuden sarjassa vei Odion Ighalo, joka pelasi vuonna 2020 vuoden lainalla Manchester Unitedissa tekemättä Valioliigassa vuoden aikana maalin maalia. Ja siitäkin on jo 2-3 vuotta. Ronaldo on tuossa sarjassa kuin pilvenpiirtäjä 1900-luvun alun Helsingissä.

Sarja on muutenkin varsin erikoinen. Sarjassa on toki yksi seura, Al-Ittihad, jonka katsojakeskiarvo oli viime kaudella yli 33 000 katsojaa, mutta suurimmalla osalla seuroista katsojakeskiarvot liikkuvat muutaman tuhannen katsojan tasolla – ja muutamissa otteluissa esimerkiksi viime kaudella katsojia saattoi olla vain 400-600.

Rahaa sieltä kuitenkin löytyy, kuten Ronaldon hankinta ja puheet Sergio Ramosin hankkimisesta kertovat.

Mikä sai Ronaldon hylkäämään Euroopan kentät ja siirtymään mainitsemaasi pilipalitason sarjaan?

Ronaldosta oli tullut oman käyttäytymisensä kautta eräänlaista ongelmajätettä suurten seurojen silmissä. Hänen hankkimisensa olisi ollut mille tahansa suurseuralle riski, jota nämä seurat eivät selkeästi halunneet ottaa. Toki tähän vaikutti myös se, että Ronaldolle olisi pitänyt maksaa oikeasti sellaisia setelirahoja, että siihen olisi ollut oikeasti varaa vain harvoilla seuroilla.

Tilanne alkoi Ronaldon kannalta jossain mielessä jopa nolo, sillä Manchester United yritti jo kesällä myydä hänet, mutta ostajia ei vain löytynyt. Ja nyt ne viimeisetkin rippeet katosivat Piers Morganin kohutun haastattelun jälkeen.

Ronaldon kannalta hyvät vaihtoehdot olivat vähissä ja lopulta hän valitsi vaihtoehdon, jossa oli hyvää yksi asia – raha. 200 miljoonaa euroa kahden vuoden sopimuksesta on jalkapallohistorian ylivoimaisesti suurin sopimus. Ronaldo kuittaa nyt joka viikko kaksi miljoonaa euroa, kun kukaan muu pelaaja tällä planeetalla ei pääse edes yli miljoonan euron viikkotuloihin.

Jättääkö Saudi Arabian sarjaan siirtyminen jonkinlaisen tahran Ronaldon upeaan uraan?

En lähtisi sillä asialla elämöimään. Totta kai jalkapalloromanttisempi tapa kruunata uransa olisi voittaa maailmanmestaruus, kuten Lionel Messi teki, mutta jokaiselle meistä on oikeus tehdä omat arvovalintansa.

Monet paheksuivat aikoinaan kesällä 2021 Toby Alderweireldin siirtymistä Tottenhamista qatarilaiseen Al-Duhailin, mutta Alderweireld sanoi suoraan, että hän on ajateltava myös peliuran jälkeistä aikaa ja perheensä hyvinvointia, ja otettava jäljellä olevien pelivuosiensa aikana maksimaaliset tarjolla olevat rahat. Ja kukapa häntä siitä voi syyttää.

Ronaldon omaisuus ja uran jälkeiset tulot ovat varmasti eri luokkaa kuin Alderweireldilla, mutta hänelläkin on samanlainen oikeus tehdä omat valintansa.

Ne, jotka tässä diilissä voittavat, ovat Ronaldon pankkitili, Al-Nassri ja Saudi-Arabian ammattilaissarja. Jalkapallo sen sijaan häviää, kuten häviää myös jalkapalloilija Cristiano Ronaldo. Jokainen meistä näki, mitä kausi Qatarissa oli tehnyt Alderweireldille. Kova pitää Ronaldon olla, jos hän pitää peliterävyytensä edes jotakuinkin nykyisellä tasollaan höntsäämällä Saudi-Arabiassa.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo ja Al-Nassrin presidentti Mossali Al-Muammar olivat yhtä hymyä julkistaessaan Ronaldon siirron.