IIHF:n puheenjohtaja vieraili Suomessa, mutta isoimmat kysymykset jäivät vielä vaille vastausta

Puheenjohtaja Luc Tardif vastasi IIHF:n tiedotustilaisuudessa suomalaistoimittajien kysymyksiin.

Jääkiekko

IIHF:n puheenjohtaja vieraili Suomessa, mutta isoimmat kysymykset jäivät vielä vaille vastausta

IIHF:n Luc Tardifilla ei ollut tarjota vielä lopullisia vastauksia Venäjän ja Valko-Venäjän tilanteesta suhteessa maailman jääkiekkoyhteisöön tai NHL-pelaajien paluusta arvokisoihin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 31.1.2023 | KUVAT EPA / All Over Press

Se kysymys oli väistämättä edessä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif pääsi Suomen vierailullaan kommentoimaan laajalti puhuttanutta aihetta: Venäjän ja Valko-Venäjän tilannetta maailman jääkiekkoyhteisössä.

Maat ovat olleet kohta vuoden sivussa kansainvälisistä peleistä Ukrainan sodan vuoksi.”Kansainvälisen olympiakomitean linjaus on tuoda heitä takaisin, mutta hyvin tarkoin ehdoin. Urheilijoiden täytyy noudattaa tarkasti esimerkiksi antidopingsäännöstöä, eivätkä he saa ottaa  kantaa sotaan”, Tardif muistutti.

”IIHF:n kongressissa tilannetta tarkastellaan jääkiekkokauden 2023-24 osalta.”Tardif painotti erityisesti, että liitto etenee asioissaan aina turvallisuuspää edellä. Puheenjohtaja näki mahdollisena uhkana muun muassa kannattajien radikaalin käyttäytymisen.”Me toimimme aina turvallisuusnäkökanta edellä. Se tarkoittaa pelaajien, työntekijöiden ja kannattajien turvallisuutta. Mitään poliittista painetta ei tarvita. Analysoimme kaikki mahdolliset riskit hyvin tarkasti.””Toivoisin, että Venäjä ja Valko-Venäjä liittyisivät kuitenkin nopeasti jälleen mukaan, sillä se voisi tarkoittaa, että sota loppuisi.”

NHL-pelaajista neuvotellaan

Myös NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin on ollut paljon tapetilla. Tardif kertoi, että tätä tilannetta kartoitetaan taas hyvinkin pian.”NHL:n All Star -viikonlopun aikana on jälleen tarkoitus neuvotella”, Tardif avasi.NHL:n tähdistöottelutapahtuma pidetään Floridassa ensi viikonloppuna. Viimeksi NHL-pelaajat olivat mukana olympialaisissa 2014 Sotshissa.

Kättelyihin ja sovintoihin on kuitenkin Tardifin mukaan vielä matkaa.”Yksi ikäluokka on nyt melkein missannut olympialaiset jääkiekossa. NHL ei kuitenkaan pidä mistään aikarajoista päätöksilleen ja tämä asia vaatii paljon työtä kaikilta osapuolilta.”Seuraavat olympialaiset kilpaillaan 2026 Italiassa.”Yksi asia on kuitenkin mielestäni muuttunut. Kaikki tuntuvat olevan valmiita tekemään asialle jotain. Italia on NHL-omistajille ja pelaajille ehkä kuitenkin houkuttelevampi paikka pelata kuin Peking koronakuplassa.”