David de Gea ei palaa Manchester Unitediin, mutta eläkepuheet voidaan myös unohtaa

David de Gean viimeiseksi otteluksi Manchester Unitedissa jäi FA Cupin finaalin Manchester Citya vastaan, jossa espanjalaisen taakse meni jälleen helpohko pallo.

JalkapalloValioliiga

David de Gea ei palaa Manchester Unitediin, mutta eläkepuheet voidaan myös unohtaa

Onko Manchester Unitedista kesällä savustettu David de Gea siirtymässä eläkkeelle 32-vuotiaana? Siihen Jukka Rönkä ei usko.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.9.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedin entinen maalivahti David de Gea on uhannut lopettaa koko uransa, mikäli hän ei löydä itselleen ykkösmaalivahdin paikkaa isosta seurasta. Jukka, miten tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu?

Olen toki lukenut uutiset de Gean mahdollisesta vetäytymisestä pelikentältä, mutta suhtaudun hieman skeptisesti näihin uutisiin.

Toki jalkapallossa voivat nykyään hullultakin kuulostavat uutiset pitää paikkaansa, mutta silti. De Gea on vasta 32-vuotias, joten hänellä olisi helposti vielä 7-8 hyvää vuotta aikaa pelata huipulla. Olisi todella kova päätös de Gealta hypätä pysyvästi sivuun pelikentiltä vain siksi, ettei hän ole löytänyt Manchester Unitedista lähtönsä jälkeen itselleen sopivaa seuraa.

Jotkut ovat ehtineet epäillä näitä uutisia de Gean mainospuheiksi, mutten usko siihenkään. Jokainen isompi seura tietää kyllä ilman muistuttamistakin, ettei de Gealla ole tällä hetkellä seuraa ja että hän harjoittelee itsekseen pitääkseen huolta kunnostaan ja vireydestään.

4.50 for Burnley to beat Manchester United on 23/9/2023! Play now at Stake.com!

Se, mikä näissä de Gea -uutisissa voi pitää paikkaansa, on se, ettei hän ole kovin innokas siirtymään Saudi-Arabiaan, josta hän on saanut useampia tarjouksia. Se viittaisi siihen, että hän haluaa edelleen pelata jalkapalloa huipulla ja huippuseurassa. Nyt kysymys on vain siitä, milloin de Gean ja jonkun eurooppalaisen seuran tarpeet kohtaavat ja hän palaa kentille.

Siitä, ettei de Gea ole hyvä pelaamaan jalalla, on puhuttu ja puitu paljon. Voiko tämä tosiaankin estää häntä löytämästä itselleen uutta seuraa?

Ei. Kysymys on paljon monimutkaisemmasta kokonaisuudesta.

Se, ettei de Gea ole hyvä pelaamaan jalalla, on maksanut hänelle paikan Espanjan maajoukkueessa ja maailmassa on Manchester Cityn ja Arsenalin johdolla useita seuroja ja useita valmentajia, jotka edellyttävät maalivahdilta vahvaa osallistumista joukkueen pelaamiseen muutenkin kuin vain palloja torjumalla.

Näiden seurojen ulkopuolelle jää kuitenkin edelleen paljon seuroja, joissa tämä vaatimus ei ole ehdoton. De Gea oli ehdolla aiemmin kesällä muun muassa Real Madridin ja Bayern Münchenin maalivahdiksi, mutta siirrot niihin kaatuivat pitkälti siihen, että kysymys olisi ollut vain väliaikaisesta ykkösmaalivahdin pestistä, kunnes Thibaul Courtois ja Manuel Neuer palaisivat taistelemaan ykkösmaalivahdin paikasta.

De Gean pelityyli karsii osan seuroista pois, osan karsii hänen korkea palkkatoiveensa ja osan se, että hän haluaa selkeästi ykkösmaalivahdin paikan, ja loput se, ettei hän ole valmis siirtymään mihin tahansa seuraan, kuten Saudi-Arabiasta tulleista tarjouksista kieltäminen kertoo. De Gean on sanottu olevan halukas pelaamaan Espanjassa, mutta La Liga -seurojen palkanmaksukyky suurseuroja lukuun ottamatta ei ole kaksinen verrattuna esimerkiksi Valioliigaan.

Kysymys on siis klassisesta tilanteesta, jossa asetat hakukoneeseen x-määrän kriteereitä ja katsot sitten, mitä on tarjolla. De Gealla on varmasti mielessään useampi seura, joihin hän olisi itse valmis siirtymään, mutta jonkun näistä seuroista olisi oltava halukas hankkimaan de Gea.

Nyt nämä kaksi hakuohjelmaa eivät ole vielä vain kätelleet. Maalivahtien osalta tilanne on siinä mielessä hankalampi, kuten Arsenalin maalivahtivääntö David Rayan ja Aaron Rasdalen välillä on osoittanut, että jalkapallossa on edelleen vallalla oppi, ettei kahden huippumaalivahdin pelaaminen samassa seurassa ole optimaalinen tilanne. Tämä on myös yksi siihen, miksi de Gean on ollut vaikeampi löytää seuraa.

Mitä siis de Gean uralla tapahtuu?

Kuten sanoin, olisin todella yllättänyt, jos hän oikeasti vetäytyi pelikentiltä 32-vuotiaana.

Pidän paljon todennäköisempänä sitä, että hän löytää itselleen uuden seuran jossain kohtaa. De Gean kannalta tilannetta helpottaa se, että hän on vapaa agentti, joten hänen ei tarvitse odottaa edes siirtoikkunaan voidakseen tehdä sopimuksen jonkun seuran kanssa. Lisäksi hän on vapaana agenttina ilmainen pelaaja.

Real Betis ja Valencia ovat olleet de Geaan jo useamman kerran yhteydessä ja varmasti hänen hankkimistaan harkitsee moni muukin seura. De Gea tietää, että paineet eri seuroissa nousevat viikoittain, mikäli tulokset ovat heikkoja ja mikäli sen päälle joukkueen maalivahdin otteet eivät suuresti vakuuta.

Kolmas vaihtoehto on ikävämpi, mutta sekin on realistinen – eli ykkösmaalivahdin loukkaantuminen.

Voisiko de Gea palata jopa takaisin Manchester Unitediin, mikäli Andre Onanan otteet eivät pian parane?

On totta, että Onanan kausi on ollut alkanut hälyttävän heikosti. Hänen torjuntaprosenttinsa Valioliigassa on vain 65,5 prosenttia ja keskiviikkoisessa Mestarien liigan ottelussa hän teki ensimmäisen torjunnan vasta siinä vaiheessa, kun hänen taakseen oli ammuttu kolme maalia, joista varsinkin Leroy Sanén maali oli megaluokan munaus Onanalta.

Onana taiteilee tällä hetkellä liukkaalla vaijerilla. Hän on edelleen huippumaalivahti, joka voi korjata kurssinsa, mutta toisaalta hän ei olisi ensimmäinen maalivahti, joka murtuisi suurseurassa pelatessaan aloitettuaan uransa siellä heikosti. Esimerkiksi de Gean avauskausi Manchester Unitedissa oli samalla tavalla haastava, vaikka managerina oli silloin itse Sir Alex Ferguson.

En kuitenkaan usko de Gean paluuseen Old Traffordille. Unitedin puolustukselliset ongelmat ovat syvemmällä kuin Onanassa ja vaikka Onana alkaisikin vuotaa, United kokeilisi varmasti ensin maalissa kesän siirtoikkunassa hankkimaansa Altay Bayındıria kuin hälyttäisi apuun de Gean, jonka se kuitenkin työnsi kesällä puolitökeröllä tavalla ulos Old Traffordilta.

Pitäisin paljon todennäköisempänä vaihtoehtona de Gean vaihtoehtona Valioliigassa Chelseaa. Robert Sanchez on aloittanut kautensa kohtalaisesti, mutta kun hänen itseluottamuksensa putoaa, silloin ollaan vaikeuksissa. Sanchezin torjuntaprosentti viime kaudella Brightonissa oli vain 54,5, mikä oli Valioliigan heikoin.

Chelsean tiedetään jo nyt kiikaroivan uutta huippumaalivahtia ja vaikka de Gealla on omat puutteensa jalalla pelaamisessa, hän on varmasti yksi sellainen vaihtoehto, jonka nimi on Chelsean listoilla. Chelseaa vastaan sotii vain se, ettei se pelaa tällä kaudella Mestarien liigassa, mutta tuskin sekään on lopulta mikään kynnys.