Declan Ricen ennätyssiirto Arsenaliin jumittaa lukuisia jättikauppoja Valioliigassa

Declan Ricen siirtoneuvotteluja Arsenaliin on hidastanut Englannin maajoukkuepelit. Perjantaina Rice kävi testaamassa Kynan Nwokon ja Maltan viimeisimmän iskukunnon Maltalla.

JalkapalloValioliiga

Declan Ricen ennätyssiirto Arsenaliin jumittaa lukuisia jättikauppoja Valioliigassa

Miksi Valioliigan siirtomarkkinoilla ei ole tapahtunut vielä mitään radikaalia, vaikka siirtoikkuna aukeni keskiviikkona? Jukka Röngän mukaan selitys on looginen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.6.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliigan siirtoikkuna avautui keskiviikkona. Jukka, mitä tässä odotellaan? Eikö edessä pitänyt olla kaikkien aikojen siirtokesä?

Edessä on edelleen kaikkien aikojen siirtokesä, mutta tässä odotetaan nyt sitä, mistä suma lähtee purkautumaan.

Yksi tällainen sumaa seisottava muuttuja on Declan Ricen siirto Arsenaliin. Arsenalin kannalta ongelmana on, että ennen kuin siirtosumma ja ennen kaikkea siirtosumman maksuaikataulu ratkeavat, Arsenal ei etene maaliin asti muissa suurissa peliliikkeissään siirtomarkkinoilla.

Tätä päätöstä odottavat nyt monet muutkin siirrot. Jos Rice siirtyy Arsenaliin, sen odotetaan samalla luopuvan suunnitelmistaan hankkia Brightonin Moises Caicedo ja etenevän Chelsean Kai Havertzin siirron kanssa. Caicedon todennäköinen osoite Ricen Arsenal-siirron toteutumisen jälkeen olisi Chelsea.

Tällaisia samanlaisia sumia on muitakin. Kaikki seuraavat nyt, mitä Harry Kanen, Victor Osimhenin, Lautaro Martinezin, Dusan Vlahovicin, Randal Kolo Muanin ja Goncalo Ramosin kaltaiset huippuluokan hyökkääjät tekevät. Liikkuvatko he jonnekin ja jos minne, ja mitä tekevät sen jälkeen myyvät seurat?

Kun yksi pala liikahtaa, silloin muutkin palat alkavat liikkua. Samoin tekee myös raha. Otsikoissa hehkutetaan yleensä siirtojen kokonaissummaa, mutta se antaa vääristyneen kuvan siirtomarkkinoiden koosta.

Jos esimerkiksi Arsenal maksaa Ricesta 100 miljoonaa puntaa, West Ham panee tämän saman rahan kiertämään ja ostaa sillä 3-4 uutta pelaajaa ja nämä 3-4 seuraa kierrättävät samaa rahaa vuorostaan eteenpäin. Lopulta yksi 20 000 euron siivu Arsenalin maksamista 100 miljoonasta punnasta saattaa päättyä 10-15 siirron ketjun päätteeksi vaikka Suomeen.

Sitten kaiken yläpuolella ovat vielä poikkeustapaukset, joista merkittävin on Manchester Unitedin myyntisaaga? Tuleeko seuran pääomistajaksi esimerkiksi sheikki Jassim ja jos tulee, mitä sitten tapahtuu? Yrittääkö United ostaa esimerkiksi Kylian Mbappén tai Neymarin vai molemmat?

Jokainen voi vain kuvitella, millainen hullunmylly siitä voisi parhaimmillaan tai pahimmillaan käynnistyä.

Mitkä ovat suurimmat ja merkittävimmät potentiaaliset siirrot tällä hetkellä Valioliigassa?

Jos Manchester Unitedin myynti ja sen vaikutukset pannaan toistaiseksi sivummalle, silloin lähiviikkojen ja jopa koko kesän suurin siirto on Ricen siirto. Monet pitävät Ricen siirtymistä Arsenaliin pitkälle sovittuna ja on myös todennäköistä, että siirtosumma nousee lisäklausuuleineen yli 100 miljoonan punnan.

Arsenal on myös myymässä useita pelaajia Granit Xhakasta, Folarin Balogunista ja Kieran Tierneysta alkaen, eikä Thomas Parteynkaan siirto ole mahdoton.

Seuraava iso pesäke on Chelsea, jossa ovi tulee käymään molempiin suuntiin. Merkittävimmät lähtijät ovat Haveryzin lisäksi Mason Mount ja Mateo Kovacic. Mount-kisan kärjessä on Manchester United, Havertz-kisan kärjessä Arsenal ja Kovacicin siirto Manchester Cityyn on sinettiä vaille paketissa.

Chelsean oman ostolistan kärjessä on Caicedo, jonka siirron odotetaan ratkeavan jopa jo ensi viikolla, ellei loppusuoralla tule mitään yllättävää käännettä. Christopher Nkunkun siirron RB Leipzigista pitäisi olla jo varma.

Manchester Cityssa on myös yllättävänkin vilkasta liikettä. Bernando Silva on siirtymässä PSG:hen, Bayern München haluaisi Kyle Walkerin, Al-Ahli Riyad Mahrezin ja Ilkay Gundogan pohtii 3-4 seuravaihtoehdon välillä mitä tehdä. Toki yksi vaihtoehto on jäädä edelleen Etihadille, mutta myöskään siirto varsinkaan Barcelonaan ei ole mahdoton.

Newcastle on myös mielenkiintoinen seurattava. Tyne-sidella on puhuttu Nicola Barellan, James Maddisonin ja Kieran Tierneyn kaltaisista hankinnoista, mutta mitään varmaa ei ole vielä Harakoiden lautasella.

Myös Tottenhamin on väitetty tehneen tarjouksen Maddisonista ja toisesta Leicesterin pelaajasta, Ashley Barnesista. Dejan Kulusevskin lainasiirto Juventuksesta on viimeinkin tarkoitus muuttaa 25-30 miljoonan euron kaupassa pysyväksi siirrossa.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin Harry Kaneen. Pidän edelleen todennäköisimpänä ratkaisuna sitä, ettei Kane tee jatkosopimusta Tottenhamin kanssa eikä Tottenham anna hänen istua sopimustaan loppuun ensi kaudella ja siirtyä vuoden päästä ilmaiseksi. Joku hänet ostaa, eikä vaihtoehtoja oli monia. Ehkä PSG. Real Madrid ja Bayern München ja Valioliigassa Chelsea, Newcastle ja kaikista vastakkaisista tiedoista huolimatta Manchester United.

Liverpool hankki jo Alex Mac Allisterin Brightonista, mutta muiden siirtojen kanssa se ei ole vielä edennyt. Jääminen ulos Mestarien liigasta ei helpota Liverpoolin asemaa siirtomarkkinoilla, mutta Jürgen Kloppin vetovoima riittää kyllä kohtalaisten tähtipelaajien hankintaan. Helppoja neuvottelut eivät kuitenkaan näköjään ole.

Milloin näissä siirroissa alkaa rytinä?

Juhannusviikolla alkaa tapahtua. Monilla seuroilla pre-seasonit alkavat heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja koska tänä vuonna ei ole jalkapallon arvokisoja, seurat haluavat paketoida siirtonsa mahdollisimman pitkälle ennen pre-seasoneiden alkua. Varmasti sinne jää myös paljon siirtoja elokuulle, mutta ruletin käynnistymistä ei tarvitse enää juurikaan odottaa.