Hamina on kentällä johtava rumpali, mutta Ykköspesiksestä kuuluu isompikin rumpujen jylinä

Teemu Rouhiainen palaa täksi kaudeksi takaisin Haminan takakentälle ja tuomaan nopeutta joukkueeseen.

Pesäpallo

Hamina on kentällä johtava rumpali, mutta Ykköspesiksestä kuuluu isompikin rumpujen jylinä

Ykköspesis on kääntynyt viimeinkin oikealle kurssille. Tämän kauden suurimman nousijasuosikin, Haminan, takana vyöryy useampikin seura lähivuosina kohti Superpesistä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 27.4.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi pesäpallokauden positiivisimmista asioista kypsyy kaikista häikäisevimpien parrasvalojen takana. Pitkään enemmän tai vähemmän tuulijolla olleen Ykköspesiksen kurssi on parin viimeisen vuoden aikana kääntynyt oikeaan suuntaan ja Ykköspesiksestä alkaa kuulua sellaista rumpujen ääntä, jollaista sieltä pitääkin kuulua.

Tämän kauden sarja on mielenkiintoinen ja kahden ennakkosuosikin, Haminan ja Puijon, jälkeen äärimmäisen tasainen. Sarjassa on myös useita mielenkiintoisia pelaajia, joista osa voisi heittämällä pelata Superpesiksessä.

Sarjakautta suolaavat myös eri seurojen väliset jännitteet.

Onko Jyväskylän valtias kulttijoukkue Lohi vai uutta tulemista tekevä sarjanousija Kiri?

Tai kuka hallitsee pohjoista valtakuntaa – kovia satsauksia jo useamman vuoden tehnyt Simon Kiri vai viime syksyn tyhjiin puhalluksesta toipuva Oulun Lippo?

Pohjanmaalla seurataan yhä kasvavan kiihkon vallassa, mikä on Seinäjoen Maila-Jussien ja JymyJussien suhde nyt ja varsinkin tulevaisuudessa? Onko Seinäjoen tulevaisuus kaikkien käänteiden jälkeen sittenkin jälleen Maila-Jussien?

Ykköspesikselle oli vielä muutama vuosi sitten leimallista, että se oli selkeästi farmisarja. Räikeimmillään Superin pelaajat kävivät pelaamassa Ykköspesiksessä vain muutaman harvan ottelun ja palasivat sitten Superin seuraansa.

Nyt tilanne on tässä suhteessa parantunut. Toki sarjassa pelaa edelleen farmipelaajia, mutta määrä on pudonnut selvästi ja farmipelaajat pelaavat monissa tapauksissa lainaseurassaan koko kauden.

Ehkä merkittävin asia Ykköspesiksen kehityksessä on kuitenkin iso kuva ja siinä oleva näkymä. Ykköspesiksessä on tällä kaudella useampi seura, joilla on hyvät edellytykset kehittyä Superin tasoisiksi seuroiksi.

Näistä seuroista useimmat ovat kaiken lisäksi myös kohtalaisen isojen kaupunkien seuroja: Puijo eli Kuopio koputtaa jo nyt Superpesiksen portteja, perinteikäs Jyväskylän Kiri nousee askel askeleelta kohti Superiin palaamista ja vaikka Oulu vetääkin nyt happea, sen potentiaali ei ole kadonnut mihinkään.

Hamina ja Kankaanpää eivät ole suurkaupunkeja, mutta ne molemmat ovat vahvoja pesäpallopaikkakuntia, ja niillä kummallakin on kaikki edellytykset palata jossain saumassa Superiin – Haminalla jo tällä kaudella.

Myös Seinäjoen rooli ja asema Superpesiksessä tulee väistämättä vahvistumaan. Kysymys on vain siitä, liehuuko Superissa jatkossa JymyJussien vai MailaJussien lippu.

Ja siihenkin kysymykseen vastaus taidetaan jo tietää.

Ykköspesis 2023: Neljä koria

Ykköspesis jakautuu tänä vuonna neljään koriin.

Hamina ja Puijo ovat sarjan suurimmat ennakkosuosikit. Suorassa nousupaikassa on vahvimmin kiinni Hamina, mutta myös Puijolla olisi aito sauma haastaa Superista tuleva karsija, jos Puijo pääsee karsimaan Superin toiseksi heikoimman seuran kanssa.

Haminan ja Puijon kovimmat haastajat ovat viime kaudella Superista pudonnut Kankaanpää ja pohjoisen nouseva voima, Simo. Niiden jälkeen tulee kuuden joukkueen tasainen rintama, jossa seurojen sijoituksia on vaikea ennakoida. Tähän koriin kuuluvat molemmat Jyväskylän seurat, Lohi ja Kiri, Seinäjoen Maila-Jussit, Oulu, Kannus ja Kouvolan kakkosjoukkue, joka ei viimevuotiseen tapaan voi nousta.

Ennakolta suurin työ välttää karsinnat on Loimaalla ja Alavudella.

Suosikit

Haminan Palloilijat

Hamina oli viime kesänä lähellä nousta, mutta taipui nousufinaalissa Alajärvelle. Täksi kaudeksi Hamina on entisestään vahvistunut. Se sai pidettyä viime kauden avainpelaajista lukkari Elias Lahden, kokeneen Henri Heikkilän ja karsinnoissa hurjassa vedossa olleen lyöjäjokeri Joosua Rätön. Rättö on yksi viidestä Hyvinkäältä koko kaudeksi lainattu pelaaja Haminassa.

Haminalla on Ykköspesiksen mittaristolla mitattuna vahva materiaalia. Takakenttä vaikutti joukkueen heikolta kohdalta, mutta Justus Niemeläisen nappaaminen kaksoisedustuksella Joensuusta oli hyvä veto.  Muilta osin ulkokenttä on Ykköspesikseen kovaa tekoa. Lahti on Ykköspesiksen paras lukkari ja etukentälle Hyvinkäältä lainattu Elmo Peltonen on Superin tasoinen vahvistus.

Sisällä Haminalla on sarjan kovin lyöjäkalusto. Rättö ja Juha Leskinen ovat sarjan paras jokerikaksikko, mutta myös Lahti ja Sotkamosta lainattu Jere Heikkinen ovat Ykköspesiksessä raskaansarjan kotiuttajia.

Jukka Mäkinen on kokenut pelinjohtaja ja Hamina lähtee hänen johdollaan vahvimpana suosikkina jahtaamaan suoraa nousua Superiin.

Puijon Pesis

Puijo on koputtanut jo kahdella edellisellä kaudella Superin portteja, mutta toistaiseksi koputus ei ole kuulunut Superiin asti. Myös tällä kaudella Puijolla on vahva joukkue, jonka potentiaali riittää taistelemaan noususta.

Puijon haasteena on materiaalin tasapaksuisuus ja värittömyys. Haminalla on useita kovan luokan avainpelaajia, jotka pystyvät ottamaan tiukoissa paikoissa normaalia suurempaa vastuuta. Puijolla ei samanlaisia painavia kulmakivipelaajia ole.

Imatralta tullut Ville Pietinen on kova vahvistus. Myös kumurakotiuttaja Mikko Lukkari, ulkona teräväotteinen Waltteri Hämäläinen, numerolla kotiuttava Toni Toivanen ja Joensuussa siipiensä kantavuutta kokeillut Nestori Moisio ovat kesällä isossa roolissa.

Kristian Malikisen sopimus jouduttiin terveyssyiden vuoksi purkamaan ja hänen tilalle hälytettiin Sotkamosta lainalle Eemil Salminen. Salminen tuo Puijoon nopeutta ja etukenttäosaamista.

Sotkamolaistaustainen pelinjohtaja Altti-Jussi Ronkaisella on kesällä näytön paikka. Tällä joukkueella pitää Ykköspesiksessä menestyä.

Haastajat

Simon Kiri

Janne Anttila on Sami Salorannan ohella toinen pohjoisen Suomen johtavista pesäpallomafiosoista. Hän on rakentanut Simoon kilpailukykyisen joukkueen, jossa pelaa viime syksyn kaappausten jälkeen peräti kuusi Oulun Lippo -taustaista pelaajaa.

Syksyllä Simon vahvuuteen Oulusta tulleet Harri Kolehmainen ja Jonne Luhtavaara sekä Puijon kautta Simoon kiertänyt Markus Lehtiniemi ovat hyviä hankintoja. Muita avainpelaajia ovat Pekka Hepokangas, Aki Toikka ja lukkari Juuso Nousiainen.

Mielenkiintoinen mies on myös Sotkamosta lainattu Mikke Tschesmenski.  Tschesmenskin roolia korostaa se, että Simon tasaisessa ja sinällään tasokkaassa materiaalissa ei ole ylenpalttisesti nopeutta. Tschesmenskiltä löytyy myös jalkoja. Jos kaikki menee Sotkamossa suunnitellusti Tschesmenskiä ei välttämättä Jymyssä tällä kaudella tarvita, mutta hänet voidaan kutsua kotiin Kainuuseen kesken kauden. Sen riskin myös Simo tietää.

Kankaanpään Maila

Kankaanpää putosi viime kauden päätteeksi Superista. Se nuorensi joukkuettaan, mutta oranssipaitoihin jäi Teemu Utusen, Juuso Vuorenmäen, Arttu Vilanderin ja lukkari Rasmus Paanasen johdolla myös Superpesis-tason osaamista. KaMalla on myös Sami Mikkolanahon myötä kova lyöjäjokeri, jotka tällä hetkellä ovat kortilla Ykköspesiksessä.

Kankaanpään materiaali riittää taistelemaan sarjan kärkisijoista, mutta paluuseen Superiin menee todennäköisesti vielä jokunen vuosi. Vaikka Kankaanpään seurajohtaja Jani Mäntylä onkin tällä hetkellä Ykköspesiksen aseman vahvimpia kehittäjiä ja puolesta puhujia, Superpesis-unelmasta ei ole eikä tulla Kankaanpäässä luopumaan.

Keskiryhmä

Jyväskylän Lohi

Lohi oli toissa kauden sensaatio Ykköspesiksen, eikä sen maine kulttiseurana ole siitään karissut. Koskenharju on edelleen kokemuksen arvoinen vierailukohde – muille kuin vastustajille.

Lohen materiaali on kokonaisuudessaan tasaisen vahva. Puijossa viime kaudella 39 juoksuja lyönyt Joonas Riikilä oli hyvä hankinta ja lukkari Matias Hangasmaa on korkeine tolppineen sarjan parhaita lukkareita. Paikka keskikastissa on varma, mutta Ykköspesiksen finaalipeleihin on matkaa.

Jyväskylän Kiri

Kirin ympärillä on kohistu, mutta Kirin on ollut vaikea pysyä puheiden perässä. Miikka Matikka oli viime syksynä kova kaappaus ja hän on toisen ex-tahkolaisen, Kimmo Carlsonin, kanssa ilman muuta joukkueen suurin tähti.

Jyväskylässä puhuttiin syksyllä myös Jere Vikströmistä ja Jere Dahlströmistä, mutta ne puheet ovat nyt hiljentyneet.

Olosuhteista Kirin uusi tuleminen ei jää kiinni uuden Hippoksen valmistuessa kesällä, mutta tällä materiaalilla realistisin tavoite on voittaa Jyväskylän herruus. Siinäkin on tekemistä.

Seinäjoen Maila-Jussit

Maila-Jussit on potentiaaliltaan keskikastin vahvin joukkue ja se voi olla myös yksi kauden yllättäjistä. SMJ:n omien junioreiden varaan rakennettu joukkue on hyvin valmennettu ja tulokset nuorella ja lahjakkaalla joukkueelle voivat nousta nopeastikin pintaan. Tero Tyynelä oli kovan luokan hankinta nuoren joukkueen tueksi.

Viidellä Maila-Jussien pelaajalla lukkari Miska Mäkiviidan johdolla on kaksoisedustusoikeus JymyJussien kanssa. Nuorille pelaajille Superissa pelaaminen olisi aina mahdollisuus, mutta pidempiaikaiset pestit JymyJusseissa heikentäisivät Maila-Jussien omaa kaaderia.

Maila-Jussit on selkäesti nousu-uralla, mutta Superiin nousu tuskin on päällimmäinen tavoite vielä tällä kaudella.

Oulun Lippo

Lippo menetti viime kauden jälkeen 16 pelaajasta 11. Tyhjennys oli samaa luokkaa kuin aikoinaan Don Korhosen valtakauden päätyttyä.

Lippo sai pidettyä Ykköspesiksen kärkilyöntitilaston viime kaudella voittaneen Kasperi Salmelan ja toisen tärkeän pelaajan, Ari Lankisen. Hankinnoista Topi Korhonen ja Sami-Jukka Korvola olivat ykköskorin vahvistuksia.

Vaikka Lippo jäikin jaloilleen, sillä menee vielä muutama vuosi ennen kuin se saa keuhkonsa puhaltamaan jälleen kunnolla. Paljon puhuttu taloustilanne ei ole häävi, mutta kuitenkin sen verran vahvalla pohjalla, että tämän kauden pelaamisen suhteen ei Oulun seudun kolmosseuraksi tippuneella Lipolla pitäisi olla vaikeuksia.

Kannuksen Ura

Kannus on kasvattanut Keski-Petäjän veljesten johdolla mielenkiintoisia junioreita. Vaikka parhaat helmet onkin viety maailmalle, Kannus saa kokoon laajan ringin, jossa omien kasvattien lisäksi pelaa Aappo Savikosken kaltaisia nuoria pelaajia lähinnä Pattijoelta ja Kempeleestä. Heiltä löytyy Ykköspesiksen tasolle kokemuksen lisäksi myös osaamista.

Joukkueen mielenkiintoisin pelaaja on Teemu Hollanti, joka on suuressa roolissa numero ykkösenä ja kakkosvahtina. 20-vuotias Hollanti on merkitty mies ja hän on jo nyt ehdolla Kempeleen etenijäjokeriksi.

Toinen mielenkiintoinen pelaaja on Alajärven viime kauden lukkari Antti Toivola. Toivola ei välttämättä ole Ykköspesiksessäkään aivan jäätävintä lukkarieliittiä, mutta hänen kotiutusvoimaansa jäätiin Alajärvellä kaipaamaan. Kannukselle Toivolan lyöntivoima on yksi kesän aseista.

Kouvolan Pallonlyöjät

Kouvolan kakkosjoukkue suolasi viime kautta, kunnes sen meno alkoi avainpelaajien Superiin lähdön seurauksena hyytyä. Nyt edessä on haastavampi kausi, sillä joukkue on viime kauteen verrattuna heikentynyt. Poissa ovat osan kautta pelanneet Elias Pitkänen ja Iiro Nokkala sekä Ykköspesiksen lyöjäkuninkuuden voittanut Atte Brandt ja Koskenkorvalle siirtynyt Matias Rauhala.

Aapo Kinnunen ja Eemeli Laine on nostettu Kouvolan Superpesis-miehistöön, mutta heidät tullaan näkemään kesällä pääasiassa Kouvolan kakkosjoukkueessa.

Vaarassa

Loimaan Palloilijat

Loimaa menetti huippulahjakkuutena pidetyn lukkari Elmeri Iivosen Alajärvelle, mutta Iivosen korvaavaa velipoika Joona Iivosta pidettiin vielä pari vuotta sitten lähes samantasoisena lupauksena. Myös toinen syksyn hankinta, Mikko Pauna, menee heittämällä Loimaan avainpelaajakaartiin.

Toni Pomellilla on kesällä iso rooli ja Tommi Angervisto on yksi Ykköspesiksen parhaista lyöjäjokereita.

Kokonaisuudessaan Loimaan materiaali on kuitenkin sen verran repalainen, että sitä uhkaa karsinta.

Alavuden Peli-Veikot

Alavus on liikkeellä kapealla materiaalilla. Miika Anttila ja Jaakko Erkkilä ovat molemmat hyviä koittuajia ja joukkueen kantavia voimia, mutta hekään eivät tee vielä kesää.

Alavuden elonlanka on yhteistyö Vimpelin kanssa. Eemeli Lassila ja Kortehiston veljekset, Veeti ja Atte, olisivat kovan luokan vahvistuksia, mutta vasta kesä näyttää, kuinka monessa pelissä Vimpelin avut pääsevät pelaamaan ja keitä he lopulta ovat.

Erikoinen ja vaikea kotikenttä voi tuoda muutaman yllättävän pisteen, mutta vierasotteluissa Alavuden pitää nyhtää jokainen piste kesällä hohtimilla – ellei Vimpelistä tule otteluihin autokuormallista pelaajia.