Djokovic vai raikulipoika? Kaikkien mahdollisuuksien Wimbledon-finaali

Wimbledon 2022

Djokovic vai raikulipoika? Kaikkien mahdollisuuksien Wimbledon-finaali

Miesten Wimbledon-finaalissa kohtaavat kuusinkertainen mestari Novak Djokovic ja Grand Slam -finaalin ensikertalainen Nick Kyrgios. Janne Eerikäinen sanoo, että finaalilta voi odottaa mitä tahansa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.7.2022 | KUVAT All Over Press

Janne, aika erikoinen asetelma, kun Wimbledon-finaalissa kohtaavat kaiken voittanut Serbian Novak Djokovic ja tenniksen tuhlaajapoika, Australian Nick Kyrgios. Millaista ottelua odotat?

Suoraan sanottuna on mahdotonta ennustaa pelinkuvaa. Djokovicin tasalaatuisuus tiedetään, mutta yhtä lailla tiedetään myös Kyrgioksen ailahtelevaisuus hyvässä ja pahassa. Djokovic tässä ei tule millään tavalla odotuksia pettämään, joten ottelun kuva ratkeaa pitkälti sen mukaan, kuinka Kyrgios suoriutuu.

Mitä Kyrgioksen täytyy tehdä voittaakseen Djokovic?

Hänhän on nimenomaan voittanut molemmat aiemmat keskinäiset ottelut, mutta nämä ottelut pelattiin vuonna 2017 kovalla kentällä käytännössä peräkkäisissä kisoissa. Nyt asetelma on aika erilainen, kun pelataan paras viidestä -ottelu ja ruohokentällä sekä Wimbledonin mestaruuden panoksella.

4.10 for Nick Kyrgios to beat Novak Djokovic in the Wimbledon final! Play now at Expekt!

Noissa vuoden 2017 otteluissa Kyrgios syötti valtavan hyvin, paukutti myös kakkossyötöt 180–200 kilometriä tunnissa. Tällä hän piti ottelun hallussaan ja voitti syöttämällä ja tempolla.

Mitään muuta mahdollisuutta nytkään ei ole kuin, että on syötettävä hyvin – ja nimenomaan täytyy uskaltaa painaa myös kakkossyötöt todella kovaa ja tarkasti. Kyrgioksen on aivan turha edes kuvitella voittavansa, jos hän ei syötä ylärajoilla tai jopa riskirajoilla. Hänen on jopa oltava valmis syöttämään itsensä pihalle yksittäisissä erissä voittaakseen ottelun.

Mitä epävarmuustekijöitä vastaavasti liittyy Kyrgioksen mahdollisuuksiin?

Kyrgios pärjää ruoholla, koska hän syöttää hyvin, osaa vaikealla ja liukkaalla alustalla liikkumisen monia muita paremmin ja koska hän on taitava käsistään ja hyvä soveltamaan. Luultavasti hän esimerkiksi päättää lyöntisuuntia aivan viime hetkillä ja pystyy pelaamaan reagoiden.

Hän on näillä avuillaan muuta pelaajistoa parempi nimenomaan vaativalla ruohokentällä, mutta sitten taas Djokovic on Djokovic ja ollut viime vuodet nurmikentillä täysin ylivertainen.

Haaste on siinä, että Djokovic syöttää tarkasti, lyö sen perään seuraavan lyönnin tarkasti, liikuttelee vastustajaa hyvillä marginaaleilla pakottaen virheeseen tai ratkaisee sitten muutaman lyönnin jälkeen tai tulee täsmälleen oikein valitulla hetkellä verkolle päättämään pisteen lentolyönnillä. Djokovic palauttaa ison määrän syöttöjä kenttään ja vieläpä laadulla, mutta ennen muuta palauttaa paljon kenttään ja nostaa tällä vastustajan työmäärää ja stressiä ottamalla ilmaisia pisteitä pois. Djokovic liikkuu, puolustaa ja iskee vastaan.

Djokovic ruohokentällä on niin kokonaisvaltainen mylly vastustajana, että vaikea häntä on voittaa.

Kyrgios vertautuu taitopelaajana, joskin erityylisenä, Roger Federeriin. Eihän Federerkään lähihistoriassa ole Djokovicia ruoholla voittanut, joten riittääkö Kyrgioksella paukut?

Eli Djokovicko voittaa?

On hän suursuosikki, mutta annetaan Kyrgiokselle se sauma, että hän syöttää ottelussa riittävän pitkät tovit parhaalla tasollaan ja hallitsee siten ottelua. Mitään muuta mahdollisuutta ei ole. Kyrgios on paitsi tenniksen raikulipoika, myös sillä tavalla positiivisesti hullu, että hän voi löytää valtavan draivin.

Se on yksi mielenkiintoinen kysymys, miten Kyrgioksen kaltaisella mentaliteetilla vaikuttaa se, että hän on ollut keskiviikosta lähtien pelaamatta, kun sai luovutuksen välierässä Rafael Nadalilta? Hänen kaltaiselleen persoonalle se ei ole mikään etulyöntiasema.