Dramaattinen muutos – Valtteri Bottaksen jatko formula ykkösissä vaakalaudalla

Jatkuuko Valtteri Bottaksen ura sittenkään formula ykkösissä?

Formula 1

Dramaattinen muutos – Valtteri Bottaksen jatko formula ykkösissä vaakalaudalla

Valtteri Bottaksen jatkaminen formula ykkösissä ensi kaudella ei ole varmaa. Jos tallipaikkaa ei irtoa, Bottas saattaa siirtyä IndyCariin tai Nascariin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.7.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen tilanteessa on tapahtumassa yllättävä muutos. ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei ole enää lainkaan vakuuttunut siitä, että Bottas nähtäisiin ensi kaudella formula ykkösissä.

Ensi kaudeksi on tallipaikkoja on virallisesti vapaana vielä Mercedeksellä, Alpinella, Williamsilla, Haasilla, RB:llä ja Audiksi muuttuvalla Sauberilla.

”Tuleeko näistä talleista Valtterille ylipäätään tarjousta ja varsinkaan sellaista, joka Valtteria kiinnostaisi. Valtteri ura jatkuu vuorenvarmasti jossain, mutta jatkuuko se formula ykkösissä? Sanoisin kaikkien käytössäni olevien tietojeni perusteella, että ei välttämättä”, Mustakari sanoo.

Jos Bottas ei aja ensi kaudella formula ykkösissä, uusi osoite on Mustakarin mukaan selkeä.

”Vatteri on itse sanonut, että Nascar ja Indy ovat myös hyviä vaihtoehtoja ja häntä kohtaan on osoitettu kiinnostusta niiden puolelta hänen F1-uransa aikana jo aiemminkin.”

”Valtteri on ajanut F1:ssäkin pätkäsopimuksilla, joten ehkä hän on niiden neuvottelujen välissä häntä kohtaan on ollut kiinnostusta myös jenkkisarjoista. Eikä niitä sarjoja todellakaan voi vähätellä. Molemmat sarjat vaativat kuskeilta aika erilaista osaamista kuin formula ykköset”, Mustakari muistuttaa.

”Indyn ovaalilla radalla ajaminen on tietysti aina oma haasteensa ja tietysti kisastrategiat ovat myös hyvin erilaisia. Opittavaa olisi paljon ja ainakin henkilökohtaista haastetta piisaisi. Yleisömäärät ovat lisäksi Amerikassa päätä huimaavat, sillä kiinnostusta lajeihin riittää myös.”

Kimi Räikkönen ajoi F1-uransa lopetettuaan muutaman Nascar-kisan. Hän ajoi legendaarisella Watkins Glenillä ja myös Austinissa.

”Kimin osallistumisesta saatiin hyvä hype koko sarjalle. Valtteri varmasti hakisi kuitenkin yksittäisten kisojen sijasta koko kauden ellei jopa pidempääkin sopimusta. Olen varma, ettei hänen tarvitsisi paljoakaan osoittaa kiinnostusta, että ajopaikka jostain kilpailukykyisestä tallista löytyisi.”

Mustakari ei kuitenkaan toivo Bottaksen siirtyvän rapakon taakse tai muuallekaan.

”Suomalaiset ovat moottorikansaa ja kyllä yhdelle sinivalkoiselle kuskille pitää paikka kuninkuusluokasta vielä löytyä. Veikka Valtteri saattaakin vaihtaa jo ensi kaudeksi maisemaa, ovi formula ykkösissä jatkamiselleen on edelleen auki.”

”Viimeisimpien käänteiden valossa Williams on noussut taas varteenotettava vaihtoehto. Talli tarvitsee uutta nousua ja Valtteri tuntee tallin hyvin entisestään.”

”Williams on jaksanut katsella Logan Sargeantin heikkoa menoa jo puolitoista kautta eli yllättävänkin pitkään. Sargeantia viedään tällä hetkellä vahvasti Indy-sarjan Preman rattiin.”

Mustakari ei tyrmää myöskään Bottaksen jatkamista Sauberilla, vaikka hän kertoikin Ilta-Sanomien haastattelussa viikonloppuna olevansa varsin närkästynyt siitä, mitä Sauber oli hänelle luvannut ja mitä todellisuudessa tallin neuvotteluissa on tapahtunut.

”Valtteri oli närkästynyt aiheesta, mutta jos neuvottelupöytään Hinwilissä vielä päädytään, uskoisin, että Valtteri saadaan innostumaan asiasta ja jopa paikasta Nico Hülkenbergin vierellä. Audi on kuitenkin sellainen taho, ettei missään tapauksessa tule häviämään formula ykkösiin. Kysymys on vain siitä, miten pitkään siihen menee, että Audilla aletaan oikeasti menestyä F1-radoilla”, Mustakari sanoo.