Dramaattisten Manchester United -uutisten kanssa kannattaa malttaa vielä hetki

JalkapalloValioliiga

Dramaattisten Manchester United -uutisten kanssa kannattaa malttaa vielä hetki

Manchester Unitedin myymisen sheikki Jassimille on uutisoitu ratkenneen, mutta Jukka Rönkä kehottaa vielä odottamaan kirkonkellojen soittoa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.6.2023 | KUVAT All Over Press

Lukuisat mediat ovat uutisoineet, että sheikki Jassimin viides tarjous Manchester Unitedista olisi hyväksytty ja kauppa toteutuisi välittömästi. Jukka, onko sheikki Jassim siis Manchester Unitedin uusi omistaja?

En vielä soittaisi kirkonkelloja, sillä näiden varsin dramaattisten uutisten vastapainona asiasta liikkuu myös toisenlaisia tietoja. Esimerkiksi arvovaltainen BBC uutisoi torstai-iltana näiden aiempien hyväksymisuutisten jälkeen, että heidän lähteidensä mukaan neuvotteluja käydään edelleen useamman kuin yhden tahon kanssa.

Tämä näytelmä on venynyt ja vanunut nyt niin moneen kertaan, että tässä ei yllättäisi oikeastaan enää muu kuin se, että neuvottelut saataisiin viimeinkin maaliin.

Viimeisten tuntien ja viimeisten päivien uutiset voisi joka tapauksessa tulkita siten, että sheikki Jassim on erittäin lähellä nousta Unitedin uudeksi omistajaksi. Hän tarjouksensa on siinä mielessä suurin ja selkein, että hän ostaisi Unitedin koko osakekannan Glazereilta ja maksaisi siitä yli viisi miljardia dollaria. Se on kova hinta, sillä monet ovat arvioineet Unitedin todelliseksi arvoksi 3,5-4 miljoonaa dollaria.

Brittimedia on nostanut tapin nokkaan myös sen, että sheikki Jassimin Nine Two Holdings Limited -yritys on torstaina rekisteröity Ison-Britanniaan kaupparekisteriin. Vaikka kyse on teknisestä asiasta, sitä pidetään kuitenkin isona askeleena sheikki Jassimin tarjouksen hyväksymisen kannalta.

Mutta kuten sanoin: samppanjapullojen avaamisen kanssa on maltettava vielä hetki.

Miten kriittistä kaupan varmistuminen on Unitedin kesän siirtoikkunan kannalta?

Kaupan varmistumisen viimeisenä kriittisenä takarajana pidettiin siirtoikkunan avautumista eli eilistä päivää. Todellisuudessa United ehtii kuitenkin vielä hyvin siirtojunan matkaan.

Uudet potentiaaliset omistajat eivät ole vielä paljastaneet korttejaan siirtojen suhteen, mutta on selvää, että sheikki Jassim avaisi Old Traffordilla ainakin kannattajien mielissä karkkikaupan. Nyt ei puhuttaisi enää mistään Mason Mountin tai Kim Min-jaen tasoisista hankinnoista, vaan Unitedin kannattajat saisivat luvan unelmoida mieluumminkin Kylian Mbappén ja Harry Kanen tasoisten pelaajien siirtymisestä Old Traffordille.

Se, mitä todellisuudessa kuitenkin tapahtuisi, on eri asia. Jokainen odottaa sheikki Jassimilta jotain chelseamaista siirtotivolia, mutta on hyvä muistaa, että monta kertaa rikkaammat Newcastlen omistajat päätyivät varsin maltilliseen prosessiin. Vaikkka sheikki Jassimin yhteydessä on puhuttu Mbappén, Kanen ja Neymarin kaltaisista tähtihankinnoista, odottaisin tässäkin suhteessa asioiden kehittymistä maltilla.

Sir Jim Ratcliffe, joka on ollut toinen pääostajaehdokas, on omistajana jo lähtökohtaisesti maltillisemman linjan omistajaehdokas. Hän ei ole edes ostama Unitedin koko osakekantaa, vaan ainoastaan osake-enemmistön. Se tarkoittaisi Glazereiden jäämistä ainakin toistaiseksi valtayhtälön toiseksi voimaksi. Muutos ei siksi olisi välttämättä mitenkään ylidramaattinen, mitä se voisi olla sheikki Jassimin omistuksessa.

Manchester United on joka tapauksessa upporikas seura ja sillä on taloudellisen reilun pelin kiintiössä limiittiä käyttää rahaa uusiin pelaajiin jopa yli 300 miljoonaa puntaa. Sillä summalla saadaan kesän aikana isoja otsikoita ja jos pelaajia hankitaan oikeilla silmillä, sillä summalla saadaan myös laatua.

Kaikki Unitedin kannattajat toivovat joka tapauksessa, että asiaan saataisiin viimeinkin ratkaisu ja se ratkaisu olisi sellainen, etteivät kaikkien vihaamat Glazerit olisi enää seuran suurimpia vallankäyttäjiä.