Toni Koskela saa Kyproksella mahdollisuuden, mutta se on käytettävä nopeasti

Toni Koskelan ura jatkuu seuraavaksi Kyproksella.

Jalkapallo

Toni Koskela saa Kyproksella mahdollisuuden, mutta se on käytettävä nopeasti

Toni Koskela siirtyy Kyproksen pääsarjassa pelaavan AEL Limassolin peräsimeen. Joel Perovuo avaa, millainen haaste Koskelaa Kyproksella odottaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.10.2023 | KUVAT All Over Press

Kyproslainen AEL Limassol kertoi palkanneensa HJK:n entisen päävalmentajan Toni Koskelan seuran uudeksi päävalmentajaksi. Joel, miten kommentoit?

Koskelan nimitys AEL Limassolin päävalmentajaksi on ilman muuta hieno uutinen. Suomalaisvalmentajat ovat edelleen keskieurooppalaisissa ja jopa skandinaavisissa seuroissa harvinaisuuksia ja taitoihinsa nähden myös aliarvostettuja. Siksi suomalaisen valmentajan nimittäminen AEL Limassolin tasoisen seuran valmentajaksi on suomalaisittain positiivinen uutinen.

AEL Limassol on voittanut kuudesti Kyproksen mestaruuden ja se on yksi sarjan kärkiseuroista. AEL se on pelannut viimeisen kymmenen vuoden viidesti eurocupien karsinnoissa – ja kaudella 2013-2014 se eteni Eurooppa-liigan lohkopeleihin.

Kyproksen sarja on niin sanottu pienempi sarja eurooppalaisella jalkapallokartalla ja niin on myös AEL seurana. Sanoisin, että puhutaan noin Ruotsin Allsvenskanin tasoisesta seurasta.

AEL on tuskin Koskelalle hänen uransa tähtipiste, mutta Kyproksella hän saa näytönpaikan, joka voi heittää hänet eurooppalaisella seurakartalla seuraavalle askelmalle. Toki AEL:ssa tuulee normaaliin kyproslaiseen tapaan eli valmentajien paikat eivät ole koskaan betoniin valettuja. Jos tuloksia ei tule, tulee lähtö ja yleensä vielä hyvin nopeasti.

Miten uskot Koskelan menestyvän Kyproksella?

Taktisen osaamisen puolesta Koskelalla on kaikki eväät onnistua, mutta jos ulkomaille ja uuteen kulttuuriin siirtyminen on suomalaisille pelaajille aina iso askel, valmentajille se on vieläkin isompi askel.

Pelaajat tekevät ulkomailla pitkälti samaa, mitä he ovat tehneet Suomessakin eli pelaavat jalkapalloa. Valmentajilla on sen sijaan edessään toisenlaiset haasteet.

Esimerkiksi AEL:ssa on pelaajia reilusti yli kymmenestä eri maasta ja eri kielialueelta. Eri kulttuureista tulevien pelaajien valmentaminen ja johtaminen on aina oma haasteensa, aivan, kuten on myös kielikysymys. Koskela joutuu valmentamaan itselleen vieraammalla kielellä, englannilla, ja miten hyvin kaikki pelaajat ymmärtävät edes englantia. Todennäköisesti kopissa on oltava tulkki tai jopa kaksikin, jotta kaikki pelaajat saadaan ymmärtämään, mitä Koskela tarkoittaa ja haluaa.

Tällaisen muukalaislegioonan johtaminen ei ole helppoa. Miten heitä johdetaan, miten heidän kanssaan kommunikoidaan ja miten heidät saadaan sitoutumaan siihen, mitä Koskela yrittää ajaa sisälle?

Kaiken lisäksi Koskelalla on käytössään vain rajallinen aika korjata tuloksia. Kyproksen pääsarjassa on 14 joukkuetta ja AEL on tällä hetkellä sarjassa vasta 10:s. Joukkue on hävinnyt viidestä edellisestä sarjaottelustaan neljä ja pelannut kerran tasan, joten siellä ollaan vakavien kysymysten äärellä.

Jos Koskela onnistuu kääntämään kurssin, häntä kannetaan kultatuolissa, mutta kuten sanoin, tulosten on tultava nopeasti, sillä hänellä ei ole nimekkään valmentajan tai nimekkään pelaajan suojaa. Koskela saa mahdollisuuden, muttei sen enempää. Se on fakta, jonka myös Koskela itsekin tietää.