Eemil Viro on monipuolinen puolustaja, jolla on potentiaalia NHL:ään

JääkiekkoLintu vai kala

Eemil Viro on monipuolinen puolustaja, jolla on potentiaalia NHL:ään

Eemil Viro on kasvanut pelaajana silmissä tällä kaudella. Yleispuolustaja taitaa hyvin pelin eri vaatimukset ollakseen vasta 19-vuotias.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 6.5.2021 | KUVAT All Over Press

Eemil Viro

Kuka

Eemil Viro on yksi turkulaisen kultaisen sukupolven tähdistä. Sukupolven, joka nyt tahdittaa TPS:n edustusjoukkuetta.

19-vuotias vasemmalta ampuva puolustaja on Detroit Red Wingsin kolmannen kierroksen varaus viime vuodelta. Tällä kaudella Viro on tehnyt kunnolla läpimurtonsa Liigassa, ja hän pelasi myös vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissa.

Viro on ottanut isoja askelia eteenpäin viimeisen vuoden aikana.

Voisi sanoa, että Viro on pelaajaprofiililtaan tyypillinen, nuori suomalaispuolustaja tällä hetkellä. Hän taitaa neljä pelitilanneroolia kelvollisesti ja selviytyy luisteluosaamisellaan kansainvälisessäkin pelissä. Mutta onko hänellä niin vahvoja ominaisuuksia, joiden kautta hän voisi raivata tietään kohti NHL:ää?

Vahvuudet

Viron suurimpana vahvuutena pidetään hänen luistelutaitoaan. Hänen suoraluistelunsa on vahvaa, ei tosin aivan yhtä sulavaa kuin esimerkiksi Miro Heiskasen muutama vuosi sitten Liigassa, kun hän ponnisti sarjasta suoraan NHL:ään.

Viro pystyy hyvin yhdistämään luistelutaitonsa kiekon kanssa operoimiseen. Esimerkiksi Viron painonsiirrot luistelussa ja kiekon kuljetuksessa ovat erinomaiset. Sen avulla hän kykenee tekemään nopeita suunnanmuutoksia ja ohittamaan puolustavan pelaajan.

Lisäksi nopeat painonsiirrot auttavat Viroa hyökkäysalueella, kun hänen pitää toimittaa kiekko siniviivalta maalille. Hän pystyy muutamalla askeleella pelaamaan lavan ja laukaisulinjan auki, eikä laukaus jää blokkiin.

Peliasento on ryhdikäs ja Viro havainnoi kenttää niin kiekollisena kuin kiekottomana. Nuoreksi puolustajaksi hän on yllättävän hyvä toimimaan selkä kohti kenttää laitojen lähellä. Esimerkiksi päätykiekkoja korjatessaan hän osaa antaa väärää informaatiota, ottamaan iskun vastaan ja pelaamaan kiekon turvallisesti eteenpäin.

Heikkoudet

Kun Viro joutuu kiekollisena paineen alle, hänen kiekollisten ratkaisujen suoritusvarmuus tippuu. Hän tekee hätiköityjä siirtoja tai syöttää epätarkasti ja siten tuottaa joukkueelleen vaikeuksia.

Viro ei ole parhaimmillaan Raimo Helmisen pelitavassa, jossa puolustajien kiekollista toimintaa ei ole hiottu kovin täsmälliseksi. Tästä syystä puolustajilla on oltava paljon henkilökohtaista infrastruktuuria pelata ja selviytyä tilanteista. Tulee hetkiä, kun kiekottomien tuki ei olekaan vieressä.

Niin vahvaa peruspelaamisen infrastruktuuria Virolla ei vielä ole. Hän epäröi ja toimii kiekollisena usein aavistuksen liian hitaasti.

Usein Viro piiloutuu ja jää mukavuusalueelleen, kun pitäisi ottaa isompaa roolia. Hän rupeaa kääntymään turhaan omiin, kun hänen pitäisi voimakkaalla luistelulla voittaa tilaa. Näissä tilanteissa TPS joutuu usein pulaan.

Viro selviytyy puhtain paperein puolustuspelitilannerooleista, mutta erityisesti isku kiekolliseen pelaajaan voisi olla intensiivisempi.

Tulevaisuus

Liigassa Viro jokseenkin loistaa luistelullaan ja kiekollisilla ominaisuuksillaan, mutta NHL:ssä ne eivät olisi enää vahvuuksia suhteessa vastustajiin. Siksi onkin aiheellista pohtia, onko Viro kokonaisuutena niin hyvä puolustaja, tai matkalla sinne, että hänestä voisi kehkeytyä pitkän NHL-uran tekevä pelaaja.

Virolla on vielä vuosi jäljellä sopimusta TPS:n kanssa. Ensi kaudella hänen olisi noustava TPS:ssä johtavaksi puolustajaksi ja sen jälkeen siirtyä eteenpäin.

On hyvä yhä muistaa, että kyseessä on vastikään täyttänyt 19-vuotta. Menee vielä useampi vuosi ennen kuin Virosta voidaan puhua NHL-pelaajana. Kaikki riippuu nyt siitä, kuinka hyvin hän ymmärtää seuraavien kehitysaskelien merkityksen ja sisällön.

Lintu vai kala?

Lintu. Ei Viro superlupaus ole, mutta tie on auki, jopa NHL:ään.