Chelsea avasi oven kauhuskenaariolle – vaarassa jäädä ulos Mestarien liigasta

Arsenalin Alexandre Lacazette naruoi viimeisen naurun Kurt Zoumalle, kun Chelsea kärsi keskiviikkona toisen tappion Valioliigassa Thomas Tuchelin aikakaudella.

JalkapalloValioliiga

Chelsea avasi oven kauhuskenaariolle – vaarassa jäädä ulos Mestarien liigasta

Chelsea on vaarassa jäädä ulos ensi kauden Mestarien liigasta, vaikka se onkin ollut kevään sensaatiojoukkue Euroopassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.5.2021 | KUVAT All Over Press

Chelsea ajautui Arsenalille keskiviikkona kärsimänsä 0–1-kotitappion seurauksena katastrofaaliskenaarion tielle. Chelsea on ollut Thomas Tuchelin nimittämisen jälkeen kevätkauden sensaatiojoukkue niin Englannin kentillä kuin Mestarien liigassa.

Valioliigassa Chelsea on ollut pistekeskiarvoilla laskettuna toiseksi paras joukkue Manchester Cityn jälkeen ja se ehti näyttää jo hetken aikaa varmalta TOP4-joukkueelta. Lisäksi Chelsea on kevään aikana raivannut tiensä Mestarien liigan finaaliin sekä FA Cupin finaaliin.

Mutta nyt taivaanrannalla on uhkaava näkymä: Chelsean paikka Valioliigan neljän parhaan joukkueen joukossa ei olekaan kiveen hakattu – ja jos se häviää Mestarien liigan finaalissa Manchester Citylla, Chelsea voi jäädä kokonaan ulos ensi kauden Mestarien liigasta. Se olisi Tuchelille ja lontoolaisjoukkueella karmaiseva takaisku loistavasti sujuneen kevään jälkeen.

Ensi kauden Mestarien liigan paikat jaetaan Valioliigassa siten, että neljä parasta joukkuetta pääsee Mestarien liigaan. Englantilaisjoukkueiden määrä Mestarien liigassa voisi nousta enää vain, jos Mestarien liigan tällä kaudella voittava joukkue ei ole neljän parhaan sakissa. Tämä voisi tulla kysymykseen Chelsean kohdalla, jos se voittaisi Mestarien liigan finaalin, mutta jäisi neljän parhaan ulkopuolelle Valioliigan lopputaulukossa.

Muut eurocup-paikat menevät jakoon siten, että Eurooppa-liigaan pääsee Englannista kaksi joukkuetta – Valioliigassa parhaimmin sijoittunut joukkue, joka ei ole selvinnyt Mestarien liigaan, sekä FA Cupin voittaja, ellei se ole selviydy Mestarien liigaan. Jos FA Cupin voittaja pääsee ensi kaudella Mestarien liigaan, silloin liigasijoitusten perusteella Eurooppa-liigaan pääsee kaksi joukkuetta.

Lisäksi uuteen UEFA Konferenssi-liigaan pääsee yksi englantilaisjoukkue. Tämä paikka menee liigasijoitusten perusteella parhaalle joukkueelle, joka ei ole selviytynyt Mestarien liigaan tai Eurooppa-liigaan.

Koska Chelsea pelaa Mestarien liigan finaalissa ja FA Cupin finaalissa ja sen – kuten myös FA Cupin finaalissa pelaavan Leicesterin – sijoittuminen neljän parhaan joukkoon on vielä auki, englantilaisseurojen eurocup-paikkojen jako on mutkikasta.

Skenaarioita on useampia:

Skenaario 1: Chelsea voittaa Mestarien liigan ja sijoittuu neljän parhaan sakkiin Valioliigassa. Tällöin Chelsea menee Mestarien liigaan FA Cupin finaalin tuloksesta riippumatta. Eurooppa-liigassa kaksi englantilaisseuraa ja Konferenssiliigassa yksi.

Skenaario 2: Chelsea voittaa Mestarien liigan, mutta jää Valioliigassa sijaa 4 huonommaksi. Tällöin Chelsea menee viidentenä englantilaisseurana Mestarien liigaan. Eurooppa-liigaan kaksi englantilaisseuraa ja Konferenssiliigaan yksi.

Skenaario 3: Chelsea häviää Mestarien liigan finaalin. Tällöin se pääsee ensi kauden Mestarien liigaan, jos se sijoittuu Valioliigassa vähintään neljänneksi. Jos Chelsea on neljättä sijaa huonompi Valioliigassa, se pääsee Eurooppa-liigaan, jos se voittaa FA Cupin tai on Valioliigassa viides, ja Konferenssi-liigaan jos se on Valiolligassa kuudes. Jos Leicester voittaisi FA Cupin ja pääsisi liigasijoituksen perusteella Mestarien liigaan, silloin Chelsea pääsisi Eurooppa-liigaan sijoittumalla sijoille 5 tai 6, ja Konferenssi-liigaan sijoittumalla sijalle 7.

Skenaario 4: Leicesterille kaikki skenaariot ovat mahdollisia. Se pääsee Mestarien liigaan, jos se sijoittuu neljän parhaan sakkiin. Jos ei sijoitu, se voi päästä Eurooppa-liigaan voittamalla FA Cupin finaaliin tai sijoittumalla Valioliigassa viidenneksi – tai kuudenneksi jos Chelsea menee Mestarien liigan voittajana viidentenä englantilaisjoukkueena Mestarien liigaan. Teoriassa Leicester voi jäädä vielä Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja jopa Konferenssi-liigan ulkopuolelle.

Skenaario 5: Mestarien liigaan on teoreettinen mahdollisuus vielä myös West Hamilla, Liverpoolilla, Tottenhamilla ja Evertonilla. Niiden ainoa reitti Mestarien liigaan on kuitenkin sijoittua neljän parhaan sakkiin Valioliigassa. Eurooppa-liigaan nämä joukkueet voivat selvityä sijoittumalla Valioliigassa viidenneksi – tai kuudenneksi, jos FA Cupin voittaja pääsee Mestarien liigaan tai Chelsea pääsee Mestarien liigaan viidentenä englantilaisjoukkueena – tai jopa seitsemänneksi, jos Chelsea pääsee Mestarien liigaan viidentenä joukkueena ja jos Leicester ei voita FA Cupia tai se pääsee Mestarien liigaan liigasijoituksen perusteella.

Skenaario 6: Skenaarioissa on myös se vaihtoehto, että Manchester United voittaa Eurooppa-liigan ja saa sitä kautta Mestarien liiga-paikan. Tämä skenaario ei kuitenkaan nostaisi toteutuessaan  enää englantilaisseurojen lukumäärää Mestarien liigassa, sillä Manchester United ei voi jäädä liigasijoitusten perusteella Mestarien liiga-paikkojen ulkopuolelle.

NÄIN EUROCUP-PAIKAT JAETAAN

Manchester City 35 ottelua / 80 pistettä

Liigamestari. Varma paikka ensi kauden Mestarien liigassa.

Manchester United 35 / 70

Ei voi jäädä Valioliigassa neljättä sijaa huonommaksi. Varma paikka Mestarien liigassa. Eurooppa-liigan mahdollinen voittaminen ei nosta englantilaisseurojen määrää Mestarien liigassa.

Leicester 36 / 66

Kaikki mahdollista. Kohtaa kahdella jäljellä olevassa liigaottelussaan Chelsean vieraissa ja Tottenhamin kotonaan, minkä lisäksi pelaa FA Cupin finaalissa. Tarvitsee neljä pistettä varmaan Mestarien liiga-paikkaan. Voi jäädä teoriassa edelleen ulos Eurooppa-liigasta ja jopa Konferenssiliigasta.

Chelsea 36 / 64

Kaikki mahdollista. Kohtaa kahdella jäljellä olevassa liigaottelussaan Leicesterin kotonaan ja Aston Villan vieraissa. Voittamalla molemmat ottelut, paikka Mestarien liigassa varma. Voi selvitä Mestarien liigaan myös tämän kauden Mestarien liigan voittajana. Paikka ensi kauden eurokentillä ei kuitenkaan vielä satavarma.

West Ham 35 / 58

Taistelussa mukana. Kohtaa kolmessa viimeisessä ottelussaan Brightonin ja West Bromin vieraissa ja Southamptonin kotonaan. Mestarien liiga-paikka vaatii käytännössä kaikkien kolmen ottelun voittamista ja sitä, että Chelsea–Leicester -ottelun häviäjä häviää myös toisen jäljellä olevan ottelunsa – tai, että Chelsea ei kahta pistettä enempää. Teoriassa West Ham ja Chelsea voivat päätyä myös tasapisteisiin, jolloin sijoituksen ratkaisee maaliero.

Liverpool 34/57

Taistelussa mukana. Kohtaa neljässä jäljellä olevassa liigaottelussa Manchester Unitedin, West Bromin ja Burnleyn vieraissa ja Crystal Palacen kotonaan. Voittamalla kaikki ottelunsa nousisi 69 pisteeseen, jolloin se voisi jäädä viidenneksi vain, jos Chelsea voittaa kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan Leicesterin ja Aston Villan ja Leicester häviää Chelsealle, mutta voittaa viimeisessä ottelussaan Tottenhamin. Tällöin Leicester ja Liverpool olisivat tasapisteissä ja neljännen sijan ratkaisisi maaliero.

Tottenham 35/56

Matemaattinen mahdollisuus Mestarien liigaan. Nousisi voittamalla kaikki kolme otteluaan (Wolverhamptonin ja Aston Villan kotonaan ja Leicesterin vieraissa) 65 pisteeseen, ja ohittaisi Chelsea, mikäli tämä häviäisi molemmat jäljellä olevat ottelunsa.

Arsenal 36/55

Korkeintaan Eurooppa-liigassa, mutta edelleen suuressa vaarassa jäädä ulos eurokentiltä, vaikka voittaisikin Crystal Palacen (v) ja Brightonin (k) kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan.

Everton 34/55

Huimin skenaario voisi heittää jopa Mestarien liigaan, sillä nousisi voittamalla kaikki loput ottelunsa (Aston Villa ja Manchester City vieraissa, ja Sheffield United ja Wolverhampton kotona) 67 pisteeseen. Europpa-liiga mahdollinen, muttei varma – kuten ei myöskään Konferenssiliiga.

ARVIO:

Kolmanneksi vahvin ehdokas Manchester Cityn ja Manchester Unitedin seuraksi Mestarien liigaan on huippuvireinen Chelsea. West Ham ja varsinkin Liverpool voivat yllättää ja pudottaa Leicesterin ulos Mestarien liigasta. Tästä Leicesterin, Liverpoolin ja West Hamin kolmikosta löytyvät myös kaksi todennäköisintä Eurooppa-liigaan menijää. Konferenssiliigan paikan ratkaisevat todennäköisimmin Everton ja Tottenham.

Lue myös: Edinson Cavani antaa Manchester Unitedille mahdollisuuden pelata mestaruudesta