Elmeri Anttila on Vimpelin Vedon tähtitehtaan uusin huipputuote

Elmeri Anttila hallitsee mailassa kaikki peruslyönnit.

Lintu vai kalaPesäpallo

Elmeri Anttila on Vimpelin Vedon tähtitehtaan uusin huipputuote

Elmeri Anttila on murtautumassa pesäpallokartan tähtitaivaalle - ja on yksi Vimpelin tämän kauden ehdottomista avainpelaajista.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.5.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Elmeri Anttila?

Kuka?

Elmeri Anttila on Vimpelin Vedon oma kasvatti, joka on nousemassa kovalla vauhdilla pesäpallon ykköskoriin niin sisä- kuin ulkopelaajanakin.

Anttila pelasi pikkujuniorina polttolinjassa, kunnes Vimpelissä katsottiin, että Anttilalla on täydelliset ominaisuudet koppariksi. Ratkaisu oli merkittävä kahdella tapaa. Anttila olisi varmasti ollut kova sana polttolinjassa ja saattanut olla juniorina jopa enemmän hyödyksi joukkueelleen polttolinjassa, mutta Vimpelissä ajateltiin nuoren pelaajan parasta – sitä, mihin hänen ominaisuutensa parhaimmin sopivat.

Toinen tekijä oli se, että asiaa ajateltiin myös Vimpelin kannalta isommassa viitekehyksessä. Pesäpallossa on perinteisesti ollut pula hyvistä etumiehistä ja koppareista, ja kun kerta Anttilan ominaisuudet oli tehty kopparipeliä varten, häntä alettiin kehittämään ja kasvattamaan nimenomaisesti koppariksi. Nyt Vimpelissä voidaan nauttia noiden päätöksien sadosta.

Anttila nousi Vimpelin suomensarjan miehistöön jo 15-vuotiaana kesällä 2015. Kaudella 2017 hän pelasi yhden runkosarjan ottelun Superissa, kun Vimpeli voitti Suomen mestaruuden. Seuraavalla kaudella Anttila pelasi jo 14 runkosarjan ottelua ja kaudella 2019 kaikki runkosarjan ottelut ja kaikki pudotuspelit. Viime kaudella hän oli jo Vimpelin kantavia voimia niin sisällä kuin ulkona.

Vahvuudet

Anttila on äärimmäisen monipuolinen pelaaja, mistä kertoo se, että hän sijoittui viime kaudella TOP30-listalle etenijä-, lyöjä, kärkilyönti ja tehotilastossa – ja hänen kärkilyöntien onnistumisprosenttinsa oli 68 prosenttia. Se oli kova luku 20-vuotiaalta pelaajalle, jolle viime kausi oli vasta toinen täysi kausi Superissa.

Anttila on ominaisuuksiltaan erinomainen saranapelaaja, joka pystyy vaihtamaan ja kotiuttamaan. Etenijänä hän ei ole juoksunopea, mutta kulkee kärkietenijöiden takana.

Anttilan vahvuus mailassa on hänen monipuolisuutensa. Hän hallitsee kaikki peruslyönnit ja hänen vaarallisuuttaan lisää se, että hänen lyöntinsä on tarkka ja kova, ja siinä suuri läpilyöntiuhka. Tämä tiedostettiin jo viime kaudella, minkä seurauksena Anttilalla oli hyvin tilaa pudotella kenttään helpompia lyöntejä.

Ulkona Anttilan ominaisuudet ovat kopparille ideaaliset. Hän on isokokoinen ja pitkien raajojensa ansiosta erittäin ulottuva. Käsi on riittävä jo nyt.

Anttila liikkuu ja lukee peliä erinomaisesti. Hän ymmärtää peliä ja hän osaa ja uskaltaa tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Kaari voi auttaa sisäpelaajia, mutta ulkona pelaaja joutuu itse tekemään jatkuvasti kriittisiä ratkaisuja. Näissä ratkaisuissa Anttila on nuoreksi pelaajaksi vakuuttava.

Anttila on jo nyt vetänyt Vimpelin juniorijoukkueita ja toiminut niiden pelinjohtajana. Se kertoo hänen innostuksestaan pesäpalloon ja johtamiseen – sekä taktiseen ajatteluun.

Heikkoudet

Anttila ei ole perusnopea, mikä on hänen suurin puutteensa. Sisällä tilannetta helpottaa se, että hän pääsee roolinsa vuoksi usein etenemään kärjen takana. Anttila toi viime kaudella 24 ottelussa 25 juoksua, mikä on kelvollinen lukema.

Anttila ei ole myöskään maailman nopein ja ketterin ja koppari, minkä vuoksi Veli-Pekka Yli-Hirvelä pelaa vaihtotilanteissa ja nollassa kolmoskopparina ja Anttila varmistavana kopparina. Takatilanteissa roolit sen sijaan vaihtuvat, ja Anttila ottaa kovempikätisenä vastuulleen kolmoskopparin eteen jäävän ison tyhjän tontin.

Anttila on toki vielä kokematon, mutta hänen onnensa on ollut se, että hän on ollut hyvässä valmennuksessa. Siksi hänet saattoi huoletta heittää miesten otteluihin jo 15-vuotiaana.

Tulevaisuus

Anttila ei ole vielä kopparina Teemu Nikkasen, Henri Puputin tai Jussi Korhosen tasoa, mutta kaukana hän ei siltä tasolta ole ja kello käy koko ajan hänen eduksi. Sisällä Anttila on jo nyt Superin parhaita saranapelaajia ja sisälläkin hän kehittyy vuorenvarmasti kausi kaudelta.

Siksi Anttilan näkymä on valoisa. Jos ja kun kehitys jatkuu samanlaisena, hänestä tulee väistämättä yksi Superin eturivin pesäpalloilijoista. Eikä siihen kauaa mene. Anttila on merkitty mies.

Lintu vai kala?

Lintu ilman muuta. Joutsen, joka lentää uljaasti ja antaa suuttuessaan sorsille kyytiä.

 

 

Lue myös: Vimpelin Veto on maailman erikoisin pesäpalloseura ja siksi sen mitalisade jatkuu