Pelicansin dramaattinen ratkaisu sotki pudotuspelien käsikirjoituksen – vapise Ilves!

Lukas Jasek iski Pelicansin 2-1-johto-osuman ja sai ansaitut kiitokset.

JääkiekkoLiiga

Pelicansin dramaattinen ratkaisu sotki pudotuspelien käsikirjoituksen – vapise Ilves!

Pelicans suolasi Liigan runkosarjan viimeisen kierroksen hurjalla loppuratkaisullaan. Samuel Savolainen avaa, mitä Pelicansin tempusta seuraa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.3.2022 | KUVAT All Over Press

Liigan runkosarjan päätöskierroksella nähtiin hurjaa draamaa, joka pisti monta ennakkolaskelmaa uusiksi. Samuel, mitä ihmettä Pelicans-HPK-ottelun lopussa tapahtui?

Tilanne oli ottelun loppuhetkillä 2-2 ja jos ottelu olisi päättynyt varsinaisella peliajalla tasan, HPK olisi ollut runkosarjassa kuudes, Kärpät seitsemäs ja Pelicans kymmenes. Tässä kohtaa Pelicansin valmentaja Tommi Niemelä teki yllättävän ja nerokkaan ratkaisun ottamalla maalivahdin pois ja Pelicans lähti hakemaan voittomaalia yhden pelaajan ylivoimalla, mutta maali tyhjänä.

Pelicansin kannalta tilanne oli riskitön, sillä se olisi hävitessäänkin ollut 10:s. Mutta se, mitä se haki tällä ratkaisulla ja minkä se sai, oli voittomaali 16 sekuntia ennen loppua ja vielä 4-2-osuma sekunti ennen loppua. Tällä voitolla HPK putosi seitsemänneksi ja Kärpät nousi kuudenneksi – ja mikä tärkeintä, Pelicans nousi yhdeksänneksi. Pelicans kohtaa säälipleijareissa nyt KooKoon, kun ottelun päättyessä tasan se olisi kohdannut Kärpät.

Jokainen ymmärtää, miksi Pelicans haki voittoa ja miksi voittoa tuuletettiin niin rajusti. Aliarvioimatta yhtään KooKoota, kyllähän Kärpät olisi nykyiskussaan ollut eri tason vastustaja ja onhan siinä materiaalissakin yli miljoonan euron ero.

Tämä Pelicansin temppu sotki muutenkin kevään käsikirjoitusta. Miten?

Ehkä merkittävin asia oli se, että tämä Pelicansin temppu heitti runkosarjassa kolmanneksi jääneen Ilveksen vastustajaksi Kärpät. Lauri Marjamäki on tehnyt todella kovan tempun nostamalla Kärpät katastrofin partaalta kuudenneksi, eikä Kärppien tarina välttämättä tähän lopu. Kärppien erittäin tiivis puolustuspelaaminen on pelillisesti äärimmäisen pahaa myrkkyä Ilveksen flow-jääkiekolle, enkä olisi yhtään yllättänyt, jos Kärppien ja Ilveksen otteluparissa nähtäisiin pienimuotoinen yllätys. Kärpiltä löytyy kaiken lisäksi valtava määrä voittamisen kulttuuria ja kokemusta play-off-kiekossa, joten Ilves-leirissä mietitään varmasti tulevaa ottelusarjaa moneen kertaan.

Toinen iso asia oli HPK:n jääminen ulos kuuden sakista. HPK on tehnyt upean nousun sen jälkeen, kun Jarno Pikkarainen palkattiin syksyllä nostamaan Kerhoa ylös haudasta. Silloin tämä sijoitus olisi varmaan otettu HPK-leirissä ilolla vastaan, mutta nyt putoaminen tällä tavalla ulos suoralta pudotuspelipaikalta oli karmiva pettymys Kerholle. Lisäksi vastaan tulee nyt hallitseva mestarijoukkue Lukko, joten säälipleijareissa voi käydä miten tahansa, varsinkin jos maalivahti Eetu Laurikainen on sivussa näistä kahdesta ottelusta.

HPK:n meno on hyytynyt kauden ratkaisuhetkillä. Miksi?

Kyllähän tässä pakostakin tulee mieleen se, että HPK joutui lataamaan kaiken siihen, että se nousi Liigan jumbosijalta taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta. Tästä kertoo myös se, että HPK on voittanut kahdeksasta edellisestä ottelustaan vain kaksi.

Pelillisesti HPK:lla on ollut kolme ongelmaa. Ylivoima ei ole oikein toiminut missään vaiheessa kautta ja nyt se on entisestään hyytynyt. HPK eli pitkään sillä, että sen alivoima toimi, mutta sekin on alkanut nyt vuotaa. Tosin Pelicansia vastaan Kerhon av toimi moitteettomasti ja HPK tappoi jopa viiden minuutin jäähynkin. Kun HPK pelaa maalin otteluita, yhden extramaalin jääminen tekemättä yv:llä tai yhden extramaalin päästäminen av:lla näkyy nopeasti tulostaululla.

Kolmas ongelma on muutamien pelaajien hyytyminen. Michael Jolylle on jäänyt yksinään liian suuri tontti hoidettavaksi ja vaikka hän onkin pelannut erinomaisen kauden, hän ei ole saanut apuja. Siellä on 3-4 sellaista pelaajaa, joilla etenkin on peiliin katsomisen paikka.

Runkosarja on nyt paketissa. Suurimmasta yllättäjästä ei taida olla epäselvyyttä?

Ei ole. Olli Jokinen ja Mikkelin Jukurit ovat tehneet aivan uskomattoman tempun ja täytyy nostaa käsi pystyyn ja myöntää, että en ole tainnut koskaan tehdä näin majesteettista virhettä kuin leimatessani Jokisen käsittämättömäksi valinnaksi Jukureiden päävalmentajaksi. Eikä sekään tässä kohtaa lohduta, etten ole ollut ainoa väärässä olija.

Ja mikä Jukureiden tarinassa hienointa. Vaikka Tappara onkin suurin mestarisuosikki, Jukureilla on kaikki mahdollisuudet voittaa jopa Suomen mestaruus. Se on ollut yhdessä Tapparan kanssa sarjan tasaisin joukkue. Uskomaton temppu Jokiselta ja Jukureilta jo nyt.

Entä sitten kauden suurin pettymys?

Siitäkään ei ole epäselvyyttä. KalPan kolmivuotisessa projektissa tämän kauden piti olla suuri lunastuksen kausi, mutta kausi päättyi täydelliseen mahalaskuun. KalPa hävisi runkosarjan lopussa kuusi viimeistä otteluaan ja viimeisellä kierroksella, jolloin sillä oli vielä mahdollisuus päästä säälipleijareihin ja jatkaa kauttaan, se hävisi kotonaan JYPille.

Jos muistelee, millainen KalPan peli-identiteetti oli Pekka Virran aikana vielä muutama vuosi sitten ja miten joukkueen pelitapa toimi, niin eihän tätä voi enää samana KalPana pitää. Siitä pitää antaa KalPalle tunnustus, että erikoistilannepelaaminen oli kuosissa, mutta sen vastapainona oli, että viisikkopelaaminen ei toiminut.

Tämä kausi ja varsinkin tämän kauden loppu olivat joka tapauksessa niin tyrmääviä katastrofeja, että KalPassa on pakko käydä asiat perusteellisesti läpi ja harkittava jopa sellaisia ratkaisua, pitäisikö päävalmentaja Tommi Miettinen pistää lankulle, vaikka hänellä onkin ensi kaudesta sopimus.

Pelkään kuitenkin, että urheilujohtaja Anssi Laine ja Miettinen ovat niin hyviä kavereita keskenään, että Kuopiossa jatketaan mieluummin kaverihengessä kuin tästä katastrofista tehtäisiin tarvittavat johtopäätökset.

HPK kohtaa säälipleijareissa siis Lukon ja Pelicans KooKoon. Miten näissä ottelupareissa käy?

Molemmat ovat äärimmäisen tasaisia ottelupareja. HPK on viime viikkoina hyytynyt pelottavalla tavalla, mutta kyllähän Lukkokin on vain haamu siitä joukkueesta, joka voitti ennätykselliset 12 ottelua peräkkäin. Joka tapauksessa tasainen ottelupari, jossa voi käydä miten tahansa.

Myös Pelicansin ja KooKoon ottelupari on tasainen. Pelicansilla on enemmän taitoa ja KooKoon on pakko pitää erityisesti tshekkikaksikko Lukas Jasek ja Jiri Smejkal – sekä Iikka Kangasniemi poissa ylivoimahyökkäyksiltä. Tasaviisikoin KooKoon pitäisi pystyä puolustamalla saamaan tasavoimaiset hyökkäykset käännettyä alivoimaiseksi hyökkäämiseksi – ja oltava erikoistilanteissa parempi.