Valtteri Bottas on suuruuden ja keskinkertaisuuden väliin jäävä ikuisuus

Muu urheilu

Valtteri Bottas on suuruuden ja keskinkertaisuuden väliin jäävä ikuisuus

Valtteri Bottas jättää jäähyväiset autolle, jolla on voitettu seitsemän kertaa peräkkäin kuljettajien maailmanmestaruus. Siis joku muu on voittanut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.9.2021 | KUVAT All Over Press

Alfa Romeo Racing vahvisti maanantaina odotetun uutisen. Tallin toista autoa ajaa ensi kaudella Valtteri Bottas, jonka ura Mercedeksellä päättyy tänä syksynä. Bottas korvaa Alfa Romeolla Kimi Räikkösen, joka ilmoitti viime viikolla lopettavan uransa tämän kauden jälkeen.

Bottaksesta on tullut formulamaailmassa suuruuden ja keskinkertaisuuden välimaastoon jäänyt ikuisuus.

Hän on parhaimmillaan, lähinnä aika-ajoissa, pystynyt haastamaan mittareista tärkeimmän, Lewis Hamiltonin, mutta pahimmillaan hän on jäänyt kauaksi tallitoverinsa taakse – niin kauaksi, että Bottaksesta on tullut jopa meille suomalaisille mies, jonka on pierukaan ei haise.

***

Kukaan ei voi kiistää Bottaksen lahjakkuutta kuljettajana. Jo se, että hän on noussut formula ykkösiin ja saanut siellä alleen F1-sarjan parhaan auton, kertoo täysin vastaansanomatonta kieltä Bottaksen tasosta.

Monet Bottaksen puolustajat ovat sanoneet, että miksi me ihailemme top-50 tason tennispelaajaa tai top-500 tason jalkapalloilijaa, mutta pidämme top-5 tason F1-kuljettajaa lähestulkoon vitsinä.

Formula ykköset ei ole kuitenkaan tennis tai jalkapallo. Formula ykköset on omalakinen maailmansa, jossa on oma standardinsa. Bottaksen ongelmana ovat juuri nuo standardit.

Max vai Lewis? Uskoitpa kumpaan tahansa, parhaat kertoimet aina Expektiltä!

Formula ykkösissä ensimmäinen vertailukohta on aina oma tallitoveri. Jos auto on jäännöspisteistä taistelevaa harmaata massaa – kuten Kimi Räikkösellä tällä kaudella –, kukaan ei vaadi ihmeitä.

Bottaksella on kuitenkin ollut allaan F-sarjan paras auto. Sellainen auto, jolla on voitettu kuljettajien – kuten myös valmistajien – maailmanmestaruus seitsemänä vuotena peräkkäin.

Siis joku muu on voittanut, mutta ei Bottas.

Vertailua Hamiltoniin voidaan pitää armottomana ja raakana, mutta jos se kerta on niin armotonta ja raakaa, miksi Nico Rosberg pystyi voittamaan samalla autolla maailmanmestaruuden ja pistämään Hamiltonia pataan lukemattomia kertoja. Jopa siinä määrin, että britillä meinasi mennä oikeasti huuruun.

***

Myös meillä suomalaisilla on oma standardimme, joihin me olemme Bottakseen asettaneet.

Muistatte varmaan sen pienen ja ärsyttävän itsetietoisen iisalmelaisen maailmanmiehen, joka pääsi kerran testaamaan Williamsia F1-autoa ja juhli vuotta myöhemmin maailmanmestaruutta – samanlaisella autolla, jolla tallin muut kuljettajat pääsivät vain kerran viiden parhaan sakkiin.

Tai sen huonoa englantia mongertaneen martinlaaksolaisen pojan, joka ajoi kahdesti peräkkäin maailmanmestariksi samanlaisella autolla, jolla omasta mielestään maailman paras brittikuljettaja luukutteli huonompia sijoituksia kuin Valtteri Bottas.

Tai sen yhden rivin lauseita lohkoneen, hieman mekaanisesti puhuneen espoolaisnuorukaisen, joka voitti täysin samanlaisella Ferrarilla maailmanmestaruuden 2007 ennen MM-sarjassa neljänneksi jäänyttä tallitoveriaan.

Näiden standardien mukaan me olemme Valtteri Bottasta arvottaneet. Siitä, onko se ollut reilua, voidaan aina väitellä, mutta niin ihmismieli toimii. Jos F1-kuljettaja saa alleen MM-sarjan parhaan auton ja haluaa tulla aateloiduksi Suomessa, hänen pitää voittaa sillä maailmanmestaruus. Pelkkä maailmanmestarin perässä ajaminen ei riitä, oli se miten kova temppu tahansa.

Sitä autourheilupiireissä kutsutaan voittamisen kulttuuriksi.

***

Kysymys kuuluu nyt, miten Bottaksen ura jatkuu tästä eteenpäin.

Kimi Räikkönen nousi Ferrarilta saamiensa potkujen jälkeen vielä jaloilleen ja sai jopa vanhan tallipaikkansa takaisin, mutta Bottas tuskin saa enää toista mahdollisuutta. Hän on ajanut Mercedeksällä nyt vajaat viisi kautta ja jokainen tietää, mitkä hänen näyttönsä ovat.

Moni tallipäällikkö voi pitää Bottasta hyvänä kuljettajana ja hienona urheilijana, mutta mihin asti se riittää?

Mercedekselläkin Bottaksen vauhti riitti näin pitkäksi aikaa vain siksi, että Mercedeksellä oli vara ajattaa tallin toisessa autossa Hamiltonin tyytyväisenä pitänyttä kuljettajaa, jonka vauhti ylivoimaisella autolla riitti takaamaan Mercedekselle valmistajien maailmanmestaruuden. Kun Red Bull muutti täksi kaudeksi kärkitallien voimasuhteita, Mercedeksen oli pakko saada toiseen autoonsa nopeampi kuljettaja – silläkin uhalla, että se voi järkyttää ensi kaudella Hamiltonin mielenrauhaa.

***

Räikkösen poistuminen formula ykkösistä ja Bottaksen putoaminen keskikastin talliin tuo myös mielenkiintoisen haasteen Viasatilla ja Viaplaylle, jotka kaappasivat formula ykkösten lähetysoikeudet C Morelta.

Maikkarin kulta-aikana maksukortteja myytiin pitkälti formulavetoisuudella arviolta jopa yli 700 000 kappaletta. Viasatin ja Viaplayn onni on siinä, että sillä on salkussaan muitakin huippumielenkiintoisia lajeja, mutta jos joku ajatteli painaa rahaa formuloilla, nyt kannattaa painaa jarrua ja odottaa.

Odotus on edessä meillä tavallisillakin F1-katsojilla, sillä lahjakkain suomalaislupaus, Tuukka Taponen, on vasta 14-vuotias. Mutta jos tiedot ja arviot yhtään pitävät paikkaansa, tässä kohtaa jokainen viikko ja kuukausi ovat odotusten arvoisia.

Lue myös: Miksi me rakastamme Kimi Räikköstä, mutta emme Valtteri Bottasta?

Lue myös: Valtteri Bottas on kiva, muttei kova – ja siksi hänestä ei koskaan tule maailmanmestaria

Valtteri Bottas