Elmo-lehden tuomariasiantuntija sanoo, että Hakomäen kohusyötöt on pakko tuomita vääriksi

Juho Hakomäki on ollut yksi pesäpallokauden puheenaiheista.

Pesäpallo

Elmo-lehden tuomariasiantuntija sanoo, että Hakomäen kohusyötöt on pakko tuomita vääriksi

Mikko Meriläisen mukaan Juho Hakomäen kohuttujen syöttöjen tuomitsemisessa vääriksi ei ole kyse tulkinnasta, vaan selvästi sääntöjen vastaisesta syötöstä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.7.2020 | KUVAT All Over Press

Elmo-lehden uusi erotuomariasiantuntija Mikko Meriläinen pitää keskustelua Koskenkorvan Urheilijoiden lukkarin Juho Hakomäen syötöstä nurinkurisena. Meriläinen katsoo, että asiassa pitäisi ensisijaisesti katsoa syöttöä eikä syöttötuomareiden tulkintaa siitä, onko Hakomäen syöttö alkuasennoton vai ei.

”Pesäpallossa on toki erittäin paljon tulkinnallisia asioita ja on laskettu, että syöttötuomarin pitäisi syötön aikana, noin sekunnissa, havainnoida 27 eri asiaa. Tämän asian eli onko Hakomäen syötössä alkuasentovirhe vai ei, on kuitenkin syöttötuomarin kannalta erittäin helppo asia nähdä”, Meriläinen sanoo.

”Säännöt sanovat, että kun lukkari on ottanut alkuasennon ja pysäyttänyt liikkeen, hän ei voi enää sen jälkeen pysäyttää liikettä uudelleen tai syöttö on peruttava ja palloa on käytettävä ulkokentällä. Näissä tapauksissa, kun Hakomäen syöttö on huudettu ja tulkittu alkuasentovirheeksi, kysymys on ollut siitä, että Hakomäen kädet ovat selvästi liikkuneet, yleensä sivuttain, ja sen jälkeen liike on pysähtynyt uudelleen tai jopa kaksikin kertaa ennen varsinaista syöttöliikettä.”

”Jokainen voi miettiä, onko tämän asian näkeminen vaikeaa vai helppoa, jos pyytää kaveria pitämään käsiään liikuttamatta paikallaan ja katsoo vierestä, liikkuvatko kädet esimerkiksi viisi tai kymmenen senttiä.”

”Siksi tässä asiassa kysymys ei ole syöttötuomareiden tulkinnasta tai erilaisesta linjasta, vaan siitä, että Hakomäen syötössä on ollut sääntöjen mukaan alkuasentovirhe silloin, kun hänen kätensä ovat alkuasennon jälkeen liikkuneet ja pysähtyneet uudelleen. Siitä, onko tällainen sääntö ja Hakomäen syöttöön puuttuminen raakaa vai inhimillistä, voidaan aina keskustella, mutta sääntöjen mukaan tässä ei voi muuten toimia tai sitten syöttötuomari tekee virheen”, Meriläinen sanoo.

Meriläisen mukaan Hakomäellä oli syöttönsä kanssa selvästi vaikeuksia kauden avausottelussa Vimpeliä vastaan. Meriläinen on katsonut ottelun jälkeenpäin ja antaa syöttötuomari Turo Timolle synninpäästön.

”Kun Vimpelin kaari huusi Hakomäen syötöt vääriksi, Timo toimi täysin oikein tuomitessaan ne syötöt asennottomiksi. Sääntöjen mukaan hänellä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa”, Meriläinen sanoo.

”Sen jälkeisissä otteluissa ei ole muuttunut syöttötuomareiden linja, vaan Hakomäki on parantanut syöttöään ja korjannut siinä olevan virheen. Esimerkiksi sunnuntaisessa Kempele-ottelussa hänen kaikista syötöistään vain yksi tai korkeintaan kaksi olisivat olleet asennottomia, jos Kempele olisi vedonnut ne vääriksi.”

 

Elmo-lehden tuomariasiantuntija Mikko Meriläinen on entinen tuomari, joka toimi syöttötuomarina miesten Superpesiksessä kuuden kauden ajan vuosina 2007–2012. Meriläinen kommentoi ja avaa jatkossa säännöllisesti pesäpallon sääntökysymyksiä Elmossa.

Lue myös: Juho Hakomäen joutuminen syöttötuomareiden hampaisiin kuohuttaa pesispiirejä