Juho Hakomäen joutuminen syöttötuomareiden hampaisiin kuohuttaa pesispiirejä

Juho Hakomäki on yksi Superin lupaavimmista nuorista lukkareista.

Pesäpallo

Juho Hakomäen joutuminen syöttötuomareiden hampaisiin kuohuttaa pesispiirejä

Eri syöttötuomarit tulkitsevat edelleen eri tavalla, onko Juho Hakomäen syöttö asennoton vai ei.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.7.2020 | KUVAT All Over Press

Juho Hakomäki ja hänen kiistelty syöttöasentonsa on noussut odotetusti yhdeksi alkukauden puheenaiheista.

Koskenkorvan Urheilijoiden 22-vuotias lukkarilupaus aloitti kautensa haastavissa tunnelmissa Vimpeliä vastaan, kun syöttötuomari Turo Timo tulkitsi Vimpelin väärähuutojen ryydittämänä osan Hakomäen syötöistä asennottomiksi. Osa vääriksi tuomituista syötöistä johti vapaataipaleisiin.

Kauden toisessa ottelussa Seinäjoen JymyJusseja tilanne oli täysin erilainen. Syöttötuomari Jari Mäkynen ei tuominnut kertaakaan Hakomäen syöttöä asennottomaksi – eikä JymyJussit myöskään huutanut syöttöä kertaakaan sillä perusteella vääräksi. Matalat Mäkynen tuomitsi normaalisti vääriksi.

Hakomäen syötön ongelmana on se, mitä tapahtuu, kun hän on ottanut syöttöasennon. Sääntöjen mukaan pallokäsi ei voi liikkua asennon ottamisen jälkeen muuta kuin jatkuvalla liikkeellä ensin alaspäin ja sen jälkeen ylöspäin, kunnes pallo on irronnut lukkarin kädestä. Hakomäen käden katsotaan kuitenkin asennottomissa syötöissä liikkuvan tai ehkä oikeammin huojuvan myös sivuttain.

Sääntökirjan mukaan tilanne on selvä: jos Hakomäen käsi liikkuu sivuttain, kuten esimerkiksi Turo ja viime kaudella asiaan ensimmäisenä puuttunut Jesse Mäkinen ovat tulkinneet, syöttö on silloin väärä. Ongelma tulee sitä kautta, että suurin osa syöttötuomareista ei tulkitse liikettä samalla tavalla – tai jos tulkitsevatkin, he tulkitsevat sääntöjä omalla tavallaan.

Se, että syöttötuomarit ja tuomarit, voivat tulkita sääntöjä omalla tavallaan, saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta se on pesäpallossa – kuten monessa muussakin lajissa – jokapäiväistä arkea. Tunnetuin esimerkki on syötön korkeus. Sääntöjen mukaan pallon pitää nousta metrin lukkarin pään päälle, mutta eri syötönvalvojilla metri tarkoittaa eri asiaa. Joillakin metri on metri, joillakin 110 senttiä ja joillakin jopa 140 senttiä – ja jotkut syötönvalvojat kertovat avoimesti lukkareille ja joukkueille, että minun metrini on metrikaksikymmentä.

Uusien tulkintojen viikko

Lukkareiden – tässä tapauksessa Hakomäen – kannalta tilanne on haastava, miten eri syötönvalvojat tulkitsevat hänen syöttöasentonsa. Nyt tiedetään, että Mäkinen ja Timo pitävät syöttöasentoa vääränä, Mäkynen oikeana. Mäkynen on syöttötuomarina Koskenkorvan seuraavassa ottelussa lauantaina JymyJusseja vastaan, joten ongelmia ei pitäisi olla.

Ensi viikolla asiasta saadaan kaksi mielenkiintoista tulkintaa. Ensin Kempeleen ja Koskenkorvan välisessä ottelussa syöttötuomarina on Immo Rautiainen, joka noudattaa veljensä Kostin kanssa erittäin tarkkaa linjaa kaikissa tuomioissaan. Sen jälkeen Koskenkorvan ja Pattijoen ottelussa torstaina syöttötuomarina on pelaajien keskuudessa suurta arvostusta nauttiva kokenut Ari Kiviniemi.

En syyllistä millään tavalla syöttötuomareita, sillä heidät pannaan syöttöjen oikeellisuutta valvoessaan lähes mahdottoman tehtävän eteen. Kaksi silmää ei yksinkertaisesti voi millään havaita kaikkia niitä asioita, joita syötönvalvojan pitäisi havaita muutaman ohi kiitävän hetken aikana.

Mutta eniten tässä näytelmässä harmittaa kuitenkin Juho Hakomäki.

Hakomäki on yksi Superin lupaavimmista nuorista lukkareista ja hän on joutunut kohtuuttomalla tavalla suurennuslasin alle syöttönsä yhden pienen tulkinnallisena asian kanssa. Kohtuuttomuutta lisää se, että lyöjän kannalta Hakomäen käden huojumisella ei ole käytännössä mitään merkitystä.

Kysymys on toki tarkkaan ottaen sääntöjen vastaisesta syötöstä, jos syöttötuomari näkee Hakomäen käden liikkuvan myös sivuttain, mutta pesäpallo ja varsinkin lukkaripeli on tehty useista samanlaisista tulkinnallisista asioista, joihin jotkut syötönvalvojat puuttuvat ja toiset eivät.

Toki myös Hakomäellä on oma vastuunsa, ja hän on alkukauden perusteella saanut korjattua syöttöliikettään, mutta jatkuvan suurennuslasin alla eläminen ei ole helppoa. Ongelma korostuu erityisesti nopeissa tilanteissa, joissa Hakomäki haluaa syöttää nopeasti. Sen sijaan esimerkiksi takatilanteissa, jotka ovat lähtökohtaisesti rytmiltään rauhallisimpia tilanteita, ongelmaa ei juurikaan ole.

Koskenkorvan pelin kannalta Hakomäki on keskeisessä roolissa, sillä hän on kiistatta joukkueen tärkein ulkopelaaja.