Roma vei ottelun kolmella maalilla, mutta vajaamiehisen HJK:n esityksessä oli paljon hyvää

EurocupitJalkapallo

Roma vei ottelun kolmella maalilla, mutta vajaamiehisen HJK:n esityksessä oli paljon hyvää

HJK kohtaa Stadio Olimpicolla AS Roman Eurooppa-liigassa torstai-iltana. ElmoTV LIVE seuraa kello 22.00 alkavaa ottelua suorana. Joel Perovuo kommentoi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.9.2022 | KUVAT All Over Press

Eurooppa-liiga 15.9.2022: AS Roma-HJK

Joel Perovuon loppuanalyysi:

HJK hävisi Eurooppa-liigan toisessa ottelussaan Romalle 0-3. Tulos on yksi asia, mutta Miro Tenhon ulosajo 12. minuutilla muutti ymmärrettävästi pelin kuvan ja pelin kulun. Siksi tuloksesta on turha sen enempää sanoa.

Ulosajo oli kyseenalainen – itse asiassa jopa väärä. Ainakaan Roman pelaajaa ei vastaavasta tilanteesta olisi ajettu ulos.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, mikä oli Perparim Hetemaj’n ja Arttu Hoskosen vaihtojen takana. En usko, että syy olisi ollut pelkästään pelillinen. Heidän tilalleen tulleet Paulus Arajuuri ja Aapo Halme joutuivat kylmiltään kovaan paikkaan.

Heitä on turha sen enempää ruoskia, mutta kyllähän heillä oli jokaisessa kolmessa maalissa iso rooli. Roman maalit eivät olleet mitään ylimaagisia pelillisiä näytöksiä. Ne kaikki olisi ollut paremmalla sijoittumisella ja paremmalla puolustamisella torjuttavissa. Todennäköisesti HJK olisi murtunut joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin alivoimalla, mutta se poista sitä, että jokaisessa maalissa kysymys oli myös huonosta puolustamisesta.

Myös Tenhon ulosajoa edelsi Lucas Lingmanin paha virhe. Mutta tällaista jalkapallo on. Virheetöntä peliä ei vielä mikään joukkue ole pelannut, mutta tällä tasolla virheet näkyvät taululla.

Vaikka HJK on hävinnyt molemmat ottelunsa Eurooppa-liigassa, nämä kaksi ottelua ovat kertoneet, että HJK pystyy kilpailemaan tässä lohkossa uskottavasti. Olisi ollut todella kiinnostavaa nähdä tämän illan ottelu Romaa vastaan tasamiehityksillä.

HJK on löytänyt joka tapauksessa itselleen toimivan pelisysteemin ja odotettavissa on hyvä syksy Suomessa ja Eurooppa-liigassa. Klubin tavoite ja unelma on sijoittua Eurooppa-liigan lohkossaan kolmanneksi, jolloin pelit jatkuisivat vielä Konferenssi-liigassa. Se ei ole mahdoton tavoite, mutta vaatii täydellistä onnistumista.

93 min: Ohi on. Klubi häviää hyvän taistelun jälkeen 0-3.

90 min: Kolme lisää taululle.

87 min: Abraham laukoo 22 metristä yläkulman yli. Kaunis laukaus.

86 min: Halme dippaa Belottilla nurmea ja ottaa varoituksen.

85 min: Cokiksesta hiilihapot karanneet. Viisi minuuttia jäljellä. Nyt vain odotellaan – ellei Roma polkaise puolellakin vauhdilla vielä yhtä.

75 min: Klubin ensimmäinen kulma. Halme puskee reippaasti yli.

74 min: Abraham sisään, Zaniolo penkille.

68 min: JOEL PEROVUO: Roman kaksi nopeaa maalia päättivät Klubin hienon taistelun. HJK teki kaksi vaihtoa puoliajalla. uskon Hoskosella ja Hetemaj’lla olleen fyysisiä ongelmia, muuten en usko näiden vaihtojen toteutuneen.

Maaleissa on toki asioita, joita voisi tehdä paremmin, mutta kyse on enemmän tästä armottomasta paineesta, jota on jatkunut jo pitkään. Nyt se on johtanut kolmeen maaliin. On vain luonnollista, että HJK tekee väsyneenä virheitä.

Tuoreet Arajuuri ja Halme vaikeaan paikkaan sisään ja he olivat keskeisillä paikoilla kaikissa kolmessa maalissa. Varsinkin kolmannessa maalissa kaksikko sekoili raskaasti.

69 min: Boujellab korvaa Lingmanin, Bove Pellegrinin.

67 min: 3-0. Zaniolo syöttää vasemmalta päätyrajalta ja Belotti iskee neljän Klubin puolustajan keskeltä numeroiksi 3-0.

65 min: Zaniolo laukoo kaukaa, Hazard torjuu kulmaksi. Seitsemäs kulma. Olusanya Soirin tilalle.

64 min: Kuudes kulma Romalle. Arajuuri puskee keskityksen rajaheitoksi.

62 min: Roma tulee vasemmalta, pallo kulmaksi. Viides Romalle. Cristante vaihtoon Camara sisään. Peltola purkaa kulman.

60 min: Dybala pelaa Zaniolon vapaaksi, joka kiskaisee boksin sisältä kärkkärin ohi maalin. Paha.

56 min: Browne karkaa läpiajoon, mutta on niukasti paitsiossa.

52 min: Pieni maistiainen  Roman virallisilta Twitter-sivuilta.

48 min: TOINEN MAALI! Zaniolo harhauttelee vasemmalla ja keskittää. Pallo kimpoaa Pellegrinin rinnasta maaliin. Onnekas maali, mutta heikkoa puolustamista Klubilta.

46 min: ROMA JOHTAA! Pellegrini pelaa Dyblalle vetopaikan, joka laukoo vasemmallaan rangaistuspotkun rajalta ottelun ensimmäisellä kosketuksellaan  pallon alanurkkaan ja Roman johtoon.

23.03. Toinen jaksoi alkoi

Pallo taas liikkuu. HJK vaihtaa. Hoskonen ulos, Arajuuri tilalle. Halme korvaa Hetemaj’n. Dybala tulee Vinan tilalle.

22.55: Joel Perovuon analyysi 1. jaksosta

Klubi selvisi puoliajalle, mutta 5-3-1 ei tule kestämään Rooman haasteista huolimatta. Koskelan on mietittävä hyökkäyksen ja puolustamisen väliltä. 4-4-1 toimi punaisen jälkeen hyvin ja Hoskosella oli loistotontti iskeä HJK johtoon.

5-3-1 painoi Klubin omaan boksiin ja vastaiskuihin ei ole mahdollisuutta Malikin ollessa yksin omassa 30 kympissä.

Toisella jaksolla HJK:n olisi pelattava joko 4-4-1:llä tai 5-4-0:lla. Tämän lisäksi Klubi tarvitsee heti toisen jakson alussa, noin  60 minuutin kohdalla lisää jalkoja kentälle tuplavaihdon muodossa.

45+3 min: Pallonhallinta 61-39 Romalle, kun se Tenhon ulosajon kohdalla oli 50-50. Roman maaliodottama 0.85, HJK:n 0,31. Laukaukset 12-3 Romalle, huippupaikat 2-1. Ottelun vaarallisin tilanne silti Hoskosen pusku tolpan kautta ulos.

45+3 min: TAUKO. 0-0.

45 min: Kolme minuuttia lisää kelloon.

40 min: Cristante laukoo rajusti 20 metristä, mutta Hazard torjuu kulmaksi, josta vapaana ollut Belotti puskee ohi

39 min: Hetemaj selvittää keskityksen pukkaamalla pallon ulos. Romalle toinen kulma. Tilanne purkautuu.

38 min: Belotti keskeltä läpi, mutta Hazard torjuu jälleen. Tilannetta edelsi jälleen Klubin heikko syöttö alaspäin.

36 min: Hetemaj ja Mancini ottavat jatkuvasti yhteen. Kunhan ei kohta heiluisi toinen varoitus Hetemaj’lle. Nyt vaan pää kylmänä ja samaa pientä koiraa taiteella.

30 min: Belotti ampuu vaarallisesti 16 metristä, mutta Hazard torjuu hyvin maapallon.

29 min: Hetemaj rikkoo ja ottaa keltaisen.

25 min: JOEL PEROVUO: Roma odotetuissa vaikeuksissa HJK:n tiiviin puolustuksen kanssa. Tenhon punainen kortti oli hiukan epäonninen. Toki Lingmanilta iso virhe, mutta taklaustilanne ei mielestäni täyttänyt punaisen kortin määritelmää. Taklaushetkellä HJK:lla kaksi pelaajaa saamassa Belottin kiinni ja näin ollen Belotti ei ole varmassa maalipaikassa, saati, että Tenho olisi ollut alin pelaaja. Tilanne oli tulkintakysymys ja mahdollisuus antaa punainen oli olemassa.

Pelin kannalta tietenkin harmi, mutta HJK taistelee ja Roma vaikuttaa olevan suhteellisen sekavassa tilassa ylivoimasta huolimatta.

25 min: Browne keskittää ja Hoskonen puskee tolpan ulkoreunan kautta ohi. Illan paras tilanne-

24 min: Ibanez joutuu kaatamaan Hetemaj’n ja ottaa kortin. HJK:lle vapari 30 metristä. Lingmanin keskitys jää pehmeäksi.

23 min: Roma vyöryttää. HJK köysissä. Tämä hyökkäys ei kuitenkaan johda muuhun kuin maalipotkuun.

22 min: Hostikka vaihtoon, Peltola tilalle.

21 min: Roman kulma. Tilanne purkautuu.

21 min: Pallonhallinta alkaa kallistua Roman eduksi. Tenhon ulosajon hetkellä se oli 50-50. Nyt 57-43.

16 min: Ja nyt se vapari. Pellegrini ampuu muuriin. Hoskonen vetää happea pallon osuttua päähän.

14 min: Tulee. Tenho punaisella ulos. Kaatoi alimpana miehenä Belottiin.

14 min: VAR-tutkii, tuleeko punainen.

13 min: Tenho rikkoo Belottia 20 metrin päästä maalista ja ottaa varoituksen. Tilannetta edelsi Lingmanin heikko syöttö.

7 min: Hetemaj’ta rikotaan jälleen. Vapari, mutta kaukaa maalista. HJK antaa sen lyhyenä.

4 min: HJK hyökkää vasemmalta. Hostikka pääsee laukomaan keskeltä kahdesti. Ensimmäinen veto osuu toppariin, toinen menee yli.

3 min: Zaniolo laukoo vasemmalla boksin sisältä oikealta ohi. Ei vaaraa, veto oli löysä.

22.00: Peli Roomassa käynnissä

Kaikki tiet vievät Roomaan – ja kaikki ottelut alkavat tilanteesta 0-0. Pallo siis pyörii.

21.55: Potretti

Näillä pelaajilla Roma lähtee kaatamaan HJK:ta.

21.30: Ciao, Mike!

Suomalaisille tutun Mike Mellonen mukaan Stadio Olimpico on täynnä. Yhdellä paikalla istuu tietty Mike itse! Tai kiihdyksissään seisoo.

Mike oli katsomassa myös 31 vuotta sitten molempia Roma-Ilves-otteluita.

21.30: Tunnelma nousee, kattila kiehuu

21.00: Joel Perovuo: Parhaalla avataan

HJK avaa ehkä tämän hetken parhaalla kokoonpanollaan, kun Perparim Hetemaj on avauksessa mukana.

Klubi lähtee varmasti samalla ottelusuunnitelmalla kuin viime viikot: 5-4-1-muoto, eteneminen nopeilla tai laidoista ensisijaisesti.

Roma ei säästele, sillä kentällä on lähes ykköskokoonpano. Saa nähdä miten Roma pärjää klubin 5-4-1 muotoa vastaan ja miten José Mourinho on saanut joukkueensa valmiiksi nopeiden hyökkäyksien puolustamiseen.

20.44: Ja tässä Roman kokoonpano

Roma kierrättää hieman. Vina ensimmäisen kerran Roman avauksessa. Dybala, Smalling ja Abraham vaihdossa.

20.37: Tässä on HJK:n kokoonpano illan otteluun

20.32: Malikin hatulle kerroin 301.00

Kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen papereissa illan ottelussa on vain yksi suosikki. Esimerkiksi LeoVegas antaa HJK:n voitolle kertoimen 18.00 ja tasapelille 7.80. Roman kotivoiton kerroin on 1.17. Myös maalintekijöiden kertoimet ovat mielenkiintoisia. Malik Abubakari on odotetusti nostettu HJK:n ykköspyssyksi. Kerroin sille, että Malik maalaa tänään, on 4.90. Kahden maalin kerroin on 34.0o ja hatun 301.00!

20.30: Kuka muistaa?

AS Roma on kohdannut kerran aiemminkin suomalaisjoukkueen eurocupeissa. Lokakuussa 1991 Ilves järkytti Ratinassa Roman kannattajia pelaamalla 1-1-tasapelin Euroopan cup-voittajien cupin toisen kierroksen ensimmäisessä osaottelussa.

Andrea Carnevale (kuvassa) vei vieraat johtoon 20. minuutila, mutta Marek Czakon tasoitti 65. minuutilla.

Marraskuun alussa pelatussa toisessa osaottelussa Ilvestä vietiin kovemmalla kädellä. Giuseppe Giannini ja Ruggiero Rizzitelli laukoivat isännät 2-0-johtoon kolmessa minuutissa. Fabrizio Di Mauro ja Carnevalle kahdella osumallaan siirsivät Roman jo 5-0-johtoon, kunnes Czakon iski viimeisen kympin aikana pallon kahdesti Roman verkkoon.

 

20.25: Keltaiset paidat valmiina