Juventuksen skandaalilla voi olla dramaattiset seuraukset myös Tottenhamille

Yksi Fabio Paracitin viime kesän suurista hankinnoista, Richarlison, ei ole tehnyt tällä kaudella vielä yhtään maalia Valioliigassa.

JalkapalloValioliiga

Juventuksen skandaalilla voi olla dramaattiset seuraukset myös Tottenhamille

Juventuksen uusi skandaali voi johtaa dramaattisiin henkilövaihdoksiin Tottenhamissa, arvioi Jukka Rönkä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.1.2023 | KUVAT All Over Press

Juventuksen skandaali heittää kysymysmerkin myös Tottenhamin päälle, sillä seuran urheilullisesta puolesta vastaava toimitusjohtaja Fabio Paraciti sai kahden ja puolen vuoden toimitsijakiellon Juventuksen aikaisista toimistaan. Jukka, mitä tämä tarkoittaa Tottenhamin kannalta?

Se onkin mielenkiintoinen kysymys.

Ensimmäinen muuttuja on se, miten Tottenham reagoi Paracitin saamaan tuomioon? Jääkö se odottamaan Juventuksen valituksen käsittelyä vai viheltääkö Tottenham pelin poikki saman tien ja erottaa Paracitin.

Lisäksi Italian Jalkapalloliitto on pyytänyt rangaistusten ulottamista koskemaan myös Fifan ja Uefan alaista toimintaa eli toimitsijakiellot olisivat maailmanlaajuisia. Tämä Italian Jalkapalloliiton pyyntö menee varmasti läpi – joko heti tai Juventuksen valituksen käsittelyn jälkeen.

Tottenham ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa sanallakaan, mikä viitannee siihen, että asia on selvityksessä. Tuomiohan tuli vasta perjantai-iltana eikä tässä vielä välttämättä ole ollut mahdollista perehtyä tuomion kaikkiin yksityiskohtiin. Odottaisin, että Tottenham tekee jonkun ratkaisun viimeistään alkuviikosta.

Jos Tottenham päättää jäädä odottamaan Juventuksen ja asianosaisten valitusten käsittelyä, siihen menee oma aikansa. Valitus on tehtävä 28 päivän kuluessa ja sen päälle tulee valituksen käsittelyaika, joka voi kestää useita viikkoja.

Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että valitus tehdään italialaiselle valitustuomioistuimelle – ei siis urheilun kansainväliselle vetoomustuomioistuimelle. Italialainen tuomioistuin voi ainoastaan joko pitää tuomion voimassa tai kumota sen. Se ei voi esimerkiksi lieventää rangaistuksia. Siksi valituksen läpi menemiseen on kohtalaisen korkea kynnys.

Tottenhamissa puntaroidaan varmaan samaa kysymystä, enkä olisi yllättynyt, jos Tottenham erottaisi Paracitin saman tien. Paraciti oli kuitenkin kirjanpidon väärentämisessä täysin keskeinen henkilö, mitä kuvaa se, että hän sai asianosaisista myös kovimman rangaistuksen.

Mitä seurauksia Paracitin mahdollisella erottamiselle olisi Tottenhamissa?

Merkittävin asia olisi se, mitä tapahtuu manageri Antonio Contelle. Paraciti ja Conten olivat yhtä aikaa tiivis työpari Juventuksessa ja Paraciti palkkasi Conten Tottenhamin manageriksi reilu vuosi sitten, kun Spurs oli erottanut Nuno Espirito Santon.

Paraciti on tällä hetkellä Conten tärkein tukija ja jos hän saisi nyt potkut, myös Conten asema olisi entistä tukalampi. Tottenhamin sisällä on ollut jo pitkään Conten vastainen oppositio, eivätkä Conten ja puheenjohtaja Daniel Levyn välit ole millään muotoa samettiset.

Oma ennusteeni onkin, että jos Paraciti lähtee, myös Conte lähtee – eli tässä mielessä Juventuksen skandaalin seuraukset voivat olla hyvinkin dramaattiset Tottenhamin kannalta.

Paracitin oma lähtö ei sen sijaan maata kaada. Hänellä on ollut jonkinlaisen sateentekijän maine, mutta tuo maine on Tottenhamissa karissut. Conten houkutteleminen N17:aan oli kova veto, samoin Dejan Kulusevskin, Rodrigo Bentancurin ja Cristian Romeron hankinnat ovat toimineet tosin hyvin.

Viime kesä sen sijaan meni pahasti vihkoon hankintojen suhteen. 60 miljoonaa puntaa maksanut Richarlison ei ole tehnyt vielä yhtään maalia Valioliigassa, toinen iso hankinta, Yves Bissouma, on ollut paha pettymys, Djed Spencellä ei ole ollut mitään roolia, kakkosmaalivahti Fraser Forster ei ole mitenkään vakuuttanut ja jopa Ivan Perisic on lupaavan alun jälkeen hyytynyt. Kesän kuudes uusi kasvo, Barcelonasta lainattu Clement Lenglet on sen sijaan pelannut edes jotenkin säällisen kauden.

Toki Paracitia ei voi yksin syyttää hankintojen epäonnistumisesta, sillä pelaajan onnistumiseen vaikuttaa myös se, miten hyvin manageri osaa roolittaa pelaajan ja pumpata hänen potentiaalinsa esille.

Toissa kesänä palkatun Paracitin syntilistaan Tottenhamissa pitää lisätä myös täysin epäonnistunut Nunon valinta seuran uudeksi manageriksi – sekä ylipäätään farssimaiseksi muuttunut silloinen managerin etsintä.

Jos Tottenham päätyy vaihtamaan manageria, mistä se löytää uuden managerin?

Se riippuu siitä, miten nopeasti Conte sai monoa. Mauricio Pochettino ja Thomas Tuchel ovat olleet jo useita viikkoja julkisuudessa vahvimmat ehdokkaat Conten seuraajaksi. Molemmat ovat tällä hetkellä myös vailla työtä.

Toinen ratkaiseva tekijä on, kuka vastaa uuden managerin etsinnästä. Jos se on Levy, silloin Pochettino on vahvoilla. Vaikka Pochettino sai edellisestä pestistään Tottenhamissa potkut, Levyn ja Pochettinon välit ovat edelleen hyvät.

Jos taas Conte saisi syystä tai toisesta jatkaa Tottenhamissa kesään asti ja jopa sen yli, silloin tilanne muuttuisi. Myös mahdollinen uusi jalkapallojohtaja ottaisi varmasti roolia uuden managerin valinnassa, vaikka lopullisen päätöksen tekisi Levy ja Tottenhamin johtokunta.

Olen ennenkin kysynyt sinun kristallipallosi näkymiä. Mitä siis Tottenhamissa tapahtuu?

Paraciti lähtee pikavauhtia ja Conte hänen perässään. Tottenhamilla on edelleen kaikki mahdollisuudet päästä ensi kaudeksi Mestarien liigaan, mutta sen kurssin on muututtava nopeasti – ja kaikki merkit viittaavat siihen, että usko Conteen on hiipunut pohjalukemiin.

Ja jos ja kun Conte lähtee, Pochettino hyppää hänen saappaisiinsa. En olisi yllättänyt, että nämä muutokset tapahtuisivat tässä viikon, kahden sisällä.