ElmoTV:n valinnat: Mansen ikoneista toinen ei mahdu Itä-Länteen eikä toinen pääse syöttämään

Aapo Komulainen debytoi miesten Itä-Lännessä vuosi sitten Tampereella.

Pesäpallo

ElmoTV:n valinnat: Mansen ikoneista toinen ei mahdu Itä-Länteen eikä toinen pääse syöttämään

Pekka Arffman valitsi Idän ja Lännen joukkueet tämän vuoden Itä-Länteen Sotkamoon.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 14.7.2023 | KUVAT All Over Press

Lähtötilanne

Itä-Lännen valinnoissa ei valita kauden parhaita pelaajia, vaan ennen muuta joukkue. Eri sisä- ja ulkopelirooleihin on löydettävä sellaiset pelaajat, jotka muodostavat parhaan kokonaisuuden.

Pelinjohtajat arvostavat Itä-Lännessä sellaisia kokeneita pelaajia, joiden varaan joukkueen pelaamisen voi luotettavasti rakentaa. Heidän rinnalleen voidaan ja pitää valita myös nuorempia leijonia, sikäli kuin heidän taitonsa riittävät valintaan.

Idän puolella Matti Latvala on tyypillinen esimerkki soturista, joka hoitaa oman tonttinsa takuuvarmasti. Toinen samanlainen suurten otteluiden luottopelaaja on Tuomas Jussila. Jussilan kausi Kempeleessä ei ole lähtenyt vielä täyteen lentoon, mutta Jussilaan voi huoletta valita vanhoilla villoilla.

Näissä joukkueissa kokeneiden luottoratsujen rinnalla on useita nuoria pelaajia, joista osa on lyönyt itsensä läpi vasta viimeisen kahden-kolmen kauden aikana.

Pelaajavalinnoissa on huomioitava myös kaksi muuta tekijää – pelipaikkakunta ja yleisöäänestyksen kautta valitut pelaajat.

Tosin tällä kaudella yleisöäänestys ei sotke valintoja. Olisin valinnut Juha Puhtimäen joka tapauksessa toiseksi – joskaan en pelaavaksi – lukkariksi Lännen joukkueeseen. Sama pätee Elmeri Lietoon Idän joukkueessa.

Toki Niko Korhosen poissaolo viimeisistä otteluista loukkaantumisen vuoksi helpottaa valintoja, sillä hänelle olisi pitänyt löytää paikka joukkueesta. Liedon valinta ei kuitenkaan ollut riippuvainen Korhosesta.

Lännellä yksi selkeä tapaus jää pois joukkueesta loukkaantumisen vuoksi. Vimpelin Matias Rinta-aho olisi ollut terveenä ollessaan automaattinen valinta Lännen etukentälle.

Koska tämän vuoden Itä-Länsi pelataan Sotkamossa, tasavahvoissa tapauksissa vaaka kallistuu sotkamolaiseen pelaajaan. Käytännössä tämä koskee lähinnä yhtä pelipaikkaa – lukkaria. Joensuun Ville Väliaho ja Sotkamon Aapo Komulainen ovat lukkareina tasavahvoja, mutta sotkamolaisuus ja Komulaisen monikäyttöisyys sisäpelissä nostavat Komulaisen joukkueeseen ohi Väliahon.

Ideaalisessa tilanteessa valitut pelaajat pelaavat samoissa rooleissa ja samoilla ulkopelipaikoilla kuin omissa seurajoukkueissaan. Näissä joukkueissa ainoa oleellinen muutos tässä mielessä on Kalle Kuosmasen siirtäminen kolmosvahdiksi.

Itä

Idän joukkueessa vaikeimmat valintakysymykset ovat juuri lukkarin pelipaikka. Myös Imatralla loistokauden pelanneen Mikko Kososen nimi pyöri listoilla, mutta valitettavasti raja kulki 13 pelaajassa.

Monet saattavat ihmetellä Kouvolan Patrik Vartaman puuttumista joukkueesta. Vartama on nopeutensa puolesta ilman muuta Itä-Länsi-tason pelaaja, mutta hänen pitäisi käyttää edetessään enemmän päätään eikä hölmöillä liiallisella innokkuudellaan tarpeettomia paloja. Siksi jalkanopeudesta voi tässä joukkueessa tinkiä paremmin ja järkevämmän etenemisen eduksi.

Näillä reunamerkinnöillä Idän joukkueen valinnat ovat kohtalaisen helppoja. Lukkarin paikan ottaa siis Komulainen, etukentälle tulevat Iiro Kuosa ja Antti Korhonen, linjaan Latvala, Jussila, Lieto ja Kuosmanen, ja taakse Iivari Vihanto ja Konsta Piironen.

Roope Korhonen on kieltäytynyt useana vuonna Itä-Lännestä, mutta nyt ottelu pelataan Sotkamossa ja kansa vaatii suosikkipoikansa nousemista kehään. Rinnalleen toiseksi lyöjäjokeriksi hän saa Kiteen nuoren lupauksen Jiri Pippolan. Etenijäjokerin paikan ottaa Tommi Mäentausta ja vaihtaja- ja etenijäjokerin paikan Onni Määttä. Mäentausta on varakoppari ja Määttä varakortti etukentälle.

Kuosmanen ottaa erinomaisena kentällemenijänä ykkösen hihaansa, Piironen on kakkonen, Jussila kolmonen sekä Latvala ja Antti Korhonen nelonen ja vitonen. Vihanto lähtee vetämään kakkoskärkeä ja Määttä tulisi erinomaisena pomputtajana jokeriosastolta purkamaan tilanteen sen salliessa purkamaan ykkösvaihdon ennen Lietoa.

Idän joukkue

1. Kalle Kuosmanen, Sotkamo                          3V

2. Konsta Piironen, Joensuu                              3K

3. Tuomas Jussila, Kempele                               2P

4. Matti Latvala, Kouvola                                   2V

5. Antti Korhonen, Kempele                              S

6. Iivari Vihanto, Sotkamo                                 2K

7 Elmeri Lieto, Joensuu                                     3P

8. Aapo Komulainen, Sotkamo                         L

9. Iiro Kuosa, Joensuu                                        1V

10. Roope Korhonen, Sotkamo                        LJ

11. Jiri Pippola, Kitee                                          LJ

12. Onni Määttä, Kempele                                VJ

13. Tommi Mäentausta, Kouvola                     EJ

Länsi

Lännen valinnoissa oli ratkaistava lähinnä kolme kysymystä. Kuka olisi Jukka-Pekka Vainionpään ohella toinen lyöjäjokeri, voiko Mansen ikonisen Henri Puputin jättää valitsematta joukkueeseen ja miten loistavat kentällemenijät, Mikael Mäkelä, Olli Heikkala ja Teemu Nurmio, roolitetaan?

Pelaavan lukkarin valinta on helppo, sillä Petteri Alanen on ollut toistaiseksi Superin paras lukkari alkukauden aikana.

Lännen etukentän kaksi paikkaa menevät Heikkalalle ja loistokauden Seinäjoen JymyJusseissa pelanneelle Atte Kontiolle. Linjassa Mikko Kanalan ja Severi Lassilan valinnat ovat itsestään selviä jo pelkästään ulkopelin perusteella. Mäkelä ja Santtu Patova nousevat joukkueeseen ensisijaisesti sisäpeliansioidensa kautta, mutta molemmat ovat pelanneet hyvän kauden myös ulkona.

Sama pätee Nurmion valintaan toiseksi koppariksi. Kukaan ei kiistä, etteikö Puputti olisi Nurmiota parempi koppari, mutta kokonaisuus nostaa Nurmion takakentälle ja pudottaa Puputin kokonaan joukkueesta. Toisen kopparin paikan vie ilman muuta Elmeri Anttila.

Kahden lyöjäjokerin paikalle on Lännen puolella ylitarjontaa. Vainionpään paikka joukkueessa on kiveen hakattu ja Perttu Ruuskan nostaa toiseksi lyöjäjokeriksi paitsi hänen erinomainen vireensä myös se, että Ruuska pystyy Janne Mäkelään ja Juha Niemeen verrattuna myös etenemään.

Puhtimäki on vaihtaja- ja kotiuttajajokeri ja etenijäjokerin paikan ottaa loistokauden pelannut Jere Saukko.

Koska Lännellä on kolme raskaansarjan kotiuttajaa, rakentaisin lyöntijärjestyksen hieman normaalista poiketen. Mäkelä olisi ykkönen, Heikkala kakkonen, Kanala kolmonen ja Anttila nelonen. Lännellä ei olisi tässä välissä numerolla lyöviä kotiuttajia, vaan kotiuttajina käytettäisiin Vainionpäätä, Ruuskaa ja Puhtimäkeä.

Nurmio käynnistäisi kakkoskärjen numerosta viisi, Kontio olisi erinomaisena ykkösvaihdon purkajana kuutonen, Patova hyvänä vaihtajana ja kotiuttajana seiska, Lassila kasi ja Alanen ysi.

Lännen joukkue

1. Mikael Mäkelä, Pattijoki                                3V

2. Olli Heikkala, Vimpeli                                     1V

3. Mikko Kanala, Vimpeli                                   2V

4. Elmeri Anttila, Vimpeli                                   3K

5. Teemu Nurmio, Hyvinkää                             2K

6. Atte Kontio, Seinäjoki                                    S

7. Santtu Patova, Hyvinkää                               3P

8. Severi Lassila, Vimpeli                                    2P

9. Petteri Alanen, Hyvinkää                               L

10. Jukka-Pekka Vainionpää, Vimpeli              LJ

11. Perttu Ruuska, Tampere                             LJ

12. Juha Puhtimäki, Tampere                           VLJ

13. Jere Saukko, Vimpeli                                    EJ