EM-kisoissa kytee yksi kaikkien aikojen sensaatioista – mestaruuden voi viedä superyllättäjä

Tanska hävisi kaksi ensimmäistä ottelua, kunnes se kaatoi Venäjän 4-1 ja meni jatkopeleihin.

EM2021Jalkapallo

EM-kisoissa kytee yksi kaikkien aikojen sensaatioista – mestaruuden voi viedä superyllättäjä

EM-kisojen alkulohkojen tulokset kertovat yhden totuuden kisojen suosikeista. Peli ja tulokset nostavat tulosten takaa listalle todellisen yllätysjoukkueen.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 26.6.2021 | KUVAT All Over Press

Tietokilpailukysymys. Mikä joukkue on laukonut EM-kisoissa Italian jälkeen toiseksi eniten laukauksia ottelua kohden?

Entä mikä joukkue on laukonut laukauksia kaikista eniten nimenomaan vastustajan maalia kohti?

Entä mikä joukkue on laukonut laukauksia vastustajan rangaistusalueen sisältä eniten kaikista EM-kisajoukkueista?

Vielä neljäs. Mikä joukkue on päästänyt vastustajan laukomaan kolmanneksi vähiten kaikista EM-kisajoukkueista? 4,3 kertaa ottelua kohden, eli lähes yhtä vähän Espanjan ja Italian kanssa.

Vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin on Tanska.

Tanska on ollut pelaamisen lopputehoja katsottaessa Italian ja Espanjan kanssa aika ylivoimaisella tavalla kolmen parhaan joukkueen joukossa koko turnauksessa. Pitää muistaa, että kyseessä on joukkue, joka meinasi menettää haaveensa jatkopaikkaan jo ensimmäisen ottelun jälkeen, kun se käsittämättömällä tavalla hävisi Suomelle.

Ja kun katsotaan Tanskan potentiaalista jatko-ohjelmaa, voidaan alkaa jo viritellä punavalkoisia unelmia ilmoille. Tanska kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Walesin. Tämän otteluparin voittaja saa seuraavalla kierroksella vastaansa voittajan ottelusta Hollanti-Tshekki. Ei mahdoton reitti välieriin.

Turnauksissa voi käydä mitä tahansa. Potentiaaliset yllättäjät tarvitsevat kaikki marginaalit puolelleen. Mutta fakta on se, että Tanska on osoittanut olevansa valmis kaatamaan ihan kenet tahansa tässä turnauksessa. Se myös poikkeaa monesta suosikkijoukkueesta pelitavallisesti. Esimerkiksi Portugali, Englanti ja Ranska ovat valinneet kyynisen kyttäysjalkapallon tien.

Tanska pelaa sen sijaan mielettömän hyvin valmennettua aggressiivista jalkapalloa.

Tanskan prässi

Tanska

Yussuf Poulsen tuuletti Tanskan 2-0-osumaansa Venäjää vastaan antaumuksella.

Tanska on valloittanut alkulohkon ottelussa sydämiä todella aggressiivisella prässipelaamisellaan.

Joukkue lähti toiseen ja kolmanteen otteluunsa ilman tähtipelaaja Christian Erikseniä, joten päävalmentaja Kasper Hjulmand reagoi. Hän muutti joukkueen muotoa. Joukkue pelasi Belgiaa sekä Venäjään vastaan 3-4-2-1-muodolla. Tämä oli selvä pelaajaorientoitunut match-up vastustajien muotoja vastaan, sillä Belgia ja Venäjä pelasivat Tanskaa vastaan kolmen topparin muodolla.

Logiikka oli selvä. Peilattiin vastustajan muoto, jotta voitiin iskeä pelaaja vastaan pelaaja-asetelmassa kovaa vastustajaan kiinni. Tanskan peli perustuu siihen, että pallo on sen hallussa ja jos se sen menettää, niin se haetaan todella aggressiivisella kollektiivisella toiminnalla takaisin.

Tanskan pallonhallintaprosentti on turnauksessa ollut peräti 57. Toki sitä nostaa pieni otanta ja Suomi-peli, mutta silti. On muillakin joukkueilla ollut kyynisiä blokkeja turnauksessa vastassa.

Tässä suhteessa Tanskan taktiset valinnat Walesia vastaan ovat suurennuslasin alla. Wales on pelannut 4-5-1-muodolla kaikki ottelut paitsi Italia-ottelun. Siinä Walesin muoto oli 5-2-3. Ylhäällä laidoilla sillä voi olla Daniel James ja Gareth Bale. Uskaltaako Kasper Hjulmand jättää Tanskan kolme topparia Walesin kolmen hyökkäyspään jyrän kanssa keskenään? Lähestyykö hän jatko-otteluita samanlaisella aggressiivisella linjojen ylöspäin pumppaamisella ja pallon paineistamisella, kuin hän on alkulohkon otteluita lähestynyt?

Mitä tekee Wales?

Tanska

Aaron Ramsey ei ole ollut samanlaisessa loistossa kuin kesän 2016 EM-kisoissa.

Wales-Italia-ottelussa oli sellainen mielenkiintoinen pointti, että Walesin target-hyökkääjä Kieffer Moore oli jätetty vaihtopenkille ja Aaron Ramsey pelasi hyökkääjän paikalla. Jos Moore on Tanskaa vastaan kentällä, niin Wales tulee pelaamaan todella paljon suoria target-palloja hyvin pelanneelle hyökkääjälleen Moorelle. Se voisi olla ainoa toimiva ulospääsy Walesille Tanskan prässiä vastaan.

Ongelma Walesin kannalta on vain se, että Tanskan topparikolmikko on ollut todella vahva erityyppisissä kaksinkamppailutilanteissa. Tanskalla on Seria A:n sekä Valioliigan huipputoppareita sekä Valioliigan yksi parhaista maalivahdeista. Tämä näkyy siinä, miten he osaavat EM-tasollakin puolustaa edessään olevia tiloja ja vääntää vastustajien hyökkääjien kanssa kaksinkamppailuita.

Esimerkiksi Romelu Lukaku pelasi turnauksen heikoimman ottelunsa juuri Tanskaa vastaan jääden maaleitta. Häneltä vietiin pallo pois jalasta kuusi kertaa. Nolla laukausta. Nolla avainsyöttöä. Vertailun vuoksi, Suomea vastaan Lukaku menetti pallon jalasta vain kolme kertaa, laukoi neljä kertaa ja teki hienon maalin.

Walesin hyökkäystrio saa tehdä todella lujasti töitä, jos se haluaa juosta Tanskan alakerralta karkuun.

Tulosveikkaus: Wales – Tanska 0-2