Englanti on suosikki, mutta edessä on erä hyytävää shakkia sensaatiomaista Tanskaa vastaan

Viisi ottelua, joissa Jordan Pickfordin taakse ei ole vielä saatu yhtään palloa. Kova saavutus.

EM2021Jalkapallo

Englanti on suosikki, mutta edessä on erä hyytävää shakkia sensaatiomaista Tanskaa vastaan

Englanti lähtee suosikkina keskiviikon välieräotteluun Tanskaa vastaan, mutta paikkalippua Italiaa vastaan EM-finaaliin on vielä lunastamatta.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 7.7.2021 | KUVAT All Over Press

englanti

Kisojen toinen välieräottelu on yhden suuren ja yhden niin sanotun yllättäjän kohtaaminen.

Englanti otti vakuuttavan 4-0-voiton Ukrainasta ja eteni välieriin näytöstyylillä. Gareth Southgaten suojatit eivät ole päästäneet vielä yhtään maalia koko kisoissa, mikä on aika poikkeuksellinen juttu. Englannin menestys on nojannut vahvaan puolustuspelaamiseen.

Englannin laaja materiaali on antanut Southgatelle mahdollisuuden kierrättää, joten avainpelaajat tulevat kohtalaisen tuoreina välieräotteluun. Esimerkiksi laituriosastolla on todella kova kilpailu pelipaikoista, mutta tätä ongelmaa Southgate on median kirjoittelusta huolimatta osannut kontrolloida erittäin hyvin koko kisojen ajan.

Tanskan ihmeellinen turnaus tiivistyy nyt tähän otteluun. Finaaliin meneminen olisi todella kova suoritus alkulohkotapahtumien jälkeen. Mutta nyt se kohtaa toistaiseksi kovimman testin tässä turnauksessa. Vaikka Tanska voitti Englannin maiden edellisessä kohtaamisessa, Englanti on tässä ottelussa iso suosikki. Englanti on hyötynyt kotiedustaan ja hyötyy nytkin äänekkäistä kannattajistaan.

Pelisuunnitelma vastaan pelisuunnitelma

Englanti

Englanti sai Ukraina-ottelussa viimeinkin hanat auki ja iski komeasti neljä maalia. Juhlaan oli aihetta.

Englannin perusidentiteetti on lyödä puolikorkea blokki vastustajan eteen ja pitää oma maali puhtaana. Pallon kanssa se päätyy kierrättelemään U-muodossa ilman suurempaa penetraatiota vastustajan linjojen väleihin, mutta tässä turnauksessa maalit ovat kuitenkin lopulta tulleet.

Saksaa vastaan Raheem Sterling sai yhden kerran tilaa linjojen välissä kääntyä. Ukrainaa vastaan Sterling järjesteli vasemmalta hienolla syötöllä yllättävän nopean maalin. Sterling on ollut Englannille täysin elimellisen tärkeä palanen hyökkäyspeliä, sillä hänellä on nopeutta ja taitoa ohittaa vastustajia pallon saatuaan.

Tanskan perusidentiteetti on paineistaa vastustajaa ja hyökätä kohtalaisen rivakasti kentän vertikaalisuunnassa vastustajan puolustuslinjan selustaan. Tanska luokin maalipaikkoja tiuhaan. Sen prässiä on ollut kisojen aikana vaikea murtaa.

Tässä ottelussa ei ole kuitenkaan kysymys perusidentiteeteistä, vaan siitä, kumpi onnistuu ottelusuunnitelmallaan viemään pelin virran itselleen suotuisaksi.

Tanskan Kasper Hjulmand ei ole tyhmä valmentaja. Hän on itseasiassa todella viisas valmentaja. Hjulmand laskenee hieman Tanskan linjoja ja lyö joukkueensa Englannin eteen aktiiviseen blokkiin. Sitten katsotaan, osaako Englanti omalla pallonhallinnallaan luoda paikkoja. Hjulmand tietää, että tässä ottelun kuvassa on Englannin heikkous.

Toisaalta Southgatekaan ei ole tyhmä valmentaja. Hän ja hänen esikuntansa ovat jälleen kerran laskeneet ja tutkineet, miten Tanska voisi kaatua. Pallonhallinta tulee olemaan puuduttavaa, mutta turvallista. Ja Englantikin tullee kunnioittamaan Tanskaa. Englanti tullee puolustamaan kohtalaisen passiivisessa kolmannen sektorin blokissa. Englanti voi kunnioittaa Tanskaa jopa niin paljon, että se peilaa Tanskan 3-4-3-muodon pelaamalla jälleen 5-2-3-puolustusmuodossa. Näin Englanti saisi Tanskan wing-backit kuriin, kuten se sai Saksankin wing-backit kuriin.

Siksi tästä ottelusta tulee – vaikka Englannilla on huikeita yksilöitä ja Tanskalla luontaista prässäämisen identiteettiä – todellinen shakkipeli. Tässä ottelussa pyritään puolustamaan vastustaja tylsäksi, sillä pienikin ryntäily antaa kaverille saumaa iskeä vahvuuksillaan omaan selustaan.

Erikoistilanteet

On jo aikamoinen klisee, että erikoistilanteet ovat tärkeässä osassa tiukkojen otteluiden ratkaisuita. Mutta nyt käsillä on ottelu, jossa ne toden totta ovat.

Yhdestä syystä. Siitä syystä, että molemmat joukkueet ovat aivan loistavia erikoistilannejoukkueita. Englannilla on taskussaan vieläkin uusia kikkoja, joilla se pyrkii vapauttamaan Harry Maguirea ja John Stonesia puskemaan pallon verkkoon. Englanti on myös puolustuspäässä vahva. Sen vartiointipelaaminen vastustajan kulmapotkuissa on kenties kisojen vahvinta.

Tanska on hyökkäyssuuntaan vaarallinen. Sillä on erilaisia kikkoja suhteessa vastustajan puolustusmuotoon. Tšekin vartiointia vastaan saatiin Thomas Delaney vapaaksi ja Delaney puski alussa maalin.

Mutta se, mikä kallistuu Englannin puoleen, on Tanskan erikoistilannepuolustaminen vastaan Englannin erikoistilannehyökkääminen. Tanskalla on joitakin pitkiä pelaajia, mutta myös heikkouksia. Jannik Vestergaard ottaa aluetta etutolpalla, mutta mitä jos Englanti kiertää hänet? Simon Kjaerin ja Andreas Christensenin on todennäköisesti kiinnitettävä huomiota kahteen pahaan kolmesta – Maguireen, Stonesiin ja Harry Kaneen. Miten kontrolloidaan näistä se kolmas?

Tulosveikkaus: Englanti–Tanska 2-1

Englanti

Tanska kaatoi puolivälierissä Tšekin ja pääsee nyt aitiopaikalta katsomaan, kuka ja mikä lähtee kenenkin kotiin keskiviikkoillan päätteeksi.