Englantia ei ruoski onnistumisen mahdollisuus, vaan epäonnistumisen pelko

Kaikki hyvin - vai onko? Englanti mitataan sunnuntaina ensimmäisen kerran isolla vaa'alla näissä kisoissa.

Jalkapallon MM2022

Englantia ei ruoski onnistumisen mahdollisuus, vaan epäonnistumisen pelko

Englanti on ensimmäisen kerran näissä kisoissa tosipaikassa, kun se kohtaa Senegalin. Ranska menee sen sijaan puolivälieriin rallatellen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.12.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Sunnuntai 4.12.

Ranska-Puola

Klo 17.00 (TV2)

Ranska pelasi tahrattomat MM-kisat, kunnes se kärsi viimeisessä ottelussaan yllätystappion Tunisialle. Siitä ei kuitenkaan kannata liikaa perustaa, sillä Ranska oli kahdessa ensimmäisessä ottelussaan vakuuttava pelatessaan ykkösmiehistöllään. Tunisiaa vastaan normiavauksesta vaihtui peräti yhdeksän pelaajaa.

Puola on osoittautunut jälleen pettymykseksi arvokisoissa, vaikka jatkopaikka onkin toki meriitti. Ongelma on, ettei Puolan pelintekokoneisto ole pystynyt ruokkimaan Robert Lewandowskia, eikä tehtävä ainakaan helpotu sunnuntaina. Näin kaikki tiivistyy jälleen siihen, miten Puolan puolustus ja ennen kaikkea loistoturnauksen pelannut maalivahti Wojciech Szczesny onnistuvat Ranskan paineen alla. Jos onnistuvat, numerot pysyvät tasaisina.

Kummallakaan joukkueella ei ole uusia loukkaantumishuolia.

Arvio: Kaikki tienviivat osoittavat tässä ottelussa Pariisiin. Puolan oma hyökkäyspelote on ohuehko, vaikka kärjessä onkin itse Robert Lewansdowski. Ranskalla soi sen sijaan nelirivinen hyökkäyshaitari, joista kuka tahansa pystyy ratkomaan otteluja. Varsinkin Kylian Mbappé, joka on toistaiseksi ollut näiden kisojen paras pelaaja. Kahden maalin voitto Ranskalle – pöydälle mahdollinen skenaario Ranskan ja Englannin kohtaamisesta puolivälierissä.

Englanti-Senegal

Klo 21.00 (TV2)

Englanti selvitti tiensä jatkoon helpohkosta B-lohkosta, eikä Gareth Southgaten miehistö ole testattu vielä kunnolla näissä kisoissa. Nyt punnusten paino alkaa nousta. Senegal on Afrikaiden maiden hallitseva mestarijoukkue ja vaikka siltä puuttuukin kisoista joukkueen suurin tähti Sadio Mané, Englanti on sunnuntaina tosipaikan edessä.

Joel Perovuo on korostanut näissä peleissä henkisten paineiden merkitystä. Englannin kohdalla juuri henkisiä paineita on pidetty aiempinakin vuosina isona rasitteena. Englanti ei ole MM-areenalla yksi osallistujamaa, vaan maa, jonka odotetaan voittavan joka kerta maailmanmestaruus. Ongelmana Englannin kohdalla on se, että odotuksiin ei vaikuta mitenkään se, millainen joukkue Englannilla on kisoissa. Imperiumi on murentunut, mutta kukaan ei ole siitä englantilaisille kertonut.

Siksi kysymys on tänään paitsi itse ottelusta, myös sen käsikirjoituksesta. Jos Englanti menee alussa johtoon ja pääsee niin sanotusti pelin päälle, se on silloin vahvoilla. Mitä pidemmälle ottelu etenee tasatilanteessa, sitä suuremmaksi käyvät Englannin paineet. Tällaisessa tilanteessa Englannin tekemistä ei ohjaa onnistumisen mahdollisuus, vaan epäonnistumisen pelko. Se on se kirous, jonka kanssa Englanti joutuu jokaisissa arvokisoissa kamppailemaan.

Englannin pelaaminen ei ole ollut taktisesti täydellistä ja Southgate on sekoittanut pelaamista vielä erikoisilla pelaajavalinnoilla. Harry Maguiren paikka ei ole uhattuna, mutta on mielenkiintoista nähdä, keneen Southgate sijoittaa tässä ottelussa – Marcus Rashfordiin, Phil Fodeniin, Bukayo Sakaan vai omaan suosikkiinsa Raheem Sterlingiin. Näissä valinnoissa voi piillä iso avain illan ottelussa.

Harry Kane ei ole vielä tehnyt maalin maalia näissä kisoissa. Tänään katseet ovat jälleen Kanessa, sillä jos toisessa päässä kenttää ei soi, riskit sille, että toisessa päässä soi, kasvaa oleellisesti.

Englannilta puuttuu vain kesken kisojen kotiin matkustanut Ben White. Senegalin suurin huolenaihe on Aliou Cisse, joka on viime päivinä sairastellut.

Arvio: Kaikkien mahdollisuuksia ottelu. Englanti on toki suosikki, mutta jos peli ei lähde rullaamaan, Senegalin mahdollisuudet kasvavat koko ajan.