Entinen HPK-velho kertoo, millaisen jääkiekkomaan Leijonat saa vastaansa MM-avauksessa

Suomi kaatoi Norjan 2-1 huhtikuussa Nordic Cupissa.

JääkiekkoJääkiekon MM2022

Entinen HPK-velho kertoo, millaisen jääkiekkomaan Leijonat saa vastaansa MM-avauksessa

Millaisen kiekkomaan Leijonat saa MM-avauksessaan vastaansa? Norjassa valmentava HPK:n entinen maalivahti Joni Puurula vastaa.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 13.5.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat avaa urakkansa MM-kotikisojen avauspäivänä B-lohkon ottelussa Norjaa vastaan. Suomen joukkue ei esittelyjä kaipaa, mutta Norja voi olla jääkiekkoyhteiskuntana olla Suomessa hieman vieraampi.

Lajin haastajamaana tunnetun Norjan jääkiekkomaajoukkue tunnetaan kansallisella tasolla nimellä Isbjørnene, jääkarhut.

Jääkiekko ei ole Norjassa valtalaji, mistä kertovat myös numerot. Vuonna 2021 Norjassa oli 49 jäähallia ja vain lähes 2 300 rekisteröitynyttä miesjääkiekkoilijaa.

Norjan pääsarjassa Fjordkraft-ligaenissa Sparta Sarpsborgin apuvalmentajana, maalivahtivalmentajana sekä junioripuolen maalivahtivastaavana toimiva Joni Puurula kertoo, että Norjassa MM-jääkiekko ei aiheuta samanlaista kansanjuhlaa kuin se Suomessa on.

”Tosi vähän ja pienellä jääkiekko vaikkapa sanomalehtien urheilusivuilla näkyy. Jääkiekosta puhutaan, mutta se piiri joka puhuu, on lähinnä lajipiiriä. Norjassa valtalajit kuten hiihto ja muut talvilajit ovat syöneet ison markkinan”, Puurula luonnehtii.

Leo Vegas offer: Finland & Slovakia both teams to win their opening matches 13/05/20222 – 1.70!

”MM-kisoja varmasti jonkin verran seurataan, kun tämä on kuitenkin urheilumaa. Mutta melko pienellä.”

Norjan historian paras sijoitus MM-jääkiekossa on jo yli 70 vuoden takaa vuodelta 1951, jolloin maa oli neljäs. 2000-luvulla Norja oli parhaimmillaan suomalaisittain kultaisin kirjaimin kirjoitetuissa 2011 Slovakian MM-kisoissa kuudes.

”Urheilukulttuuri sikäli on Norjassa olemassa, mutta koska kansainvälistä menestystä ei ole juuri tullut, jääkiekkokulttuuria ei ole päästy luomaan”, Puurula sanoo.

”Norjan sarjassa on hyviä pelaajia ja valmentajia, mutta sellainen ylhäältä alas valuva systemaattisuus puuttuu ja senkin vuoksi laji ei ole saanut sellaista jalansijaa kuin mitä jääkiekossa olevat ihmiset haluaisivat.”

Yhden tähden maan

Norjalla on oikeastaan vain yksi maailmanluokan jääkiekkotähti: Minnesota Wildin hyökkääjä Mats Zuccarello, joka takoi tällä kaudella NHL:n runkosarjassa 70 ottelussa 79 tehopistettä.

”Hän kiinnittää kyllä Norjassa huomiota. Mutta kuvaavaa on, että täytyy olla Zuccarello, että jääkiekko saa huomiota. Tähdet kiinnostaa Norjassa kyllä lajissa kuin lajissa tavan tallaajiakin. Ruohonjuuritasolla tuo huomio on kuitenkin vaatimatonta”, Puurula avaa.

Norjassa on kuitenkin jääkiekkointohimoa.

”Se, mitä olen nähnyt ja ehtinyt valmentamaan, olen nähnyt valtavaa halua kehittää lajia eteenpäin. Jääkiekko on nyt tietyllä lailla murrosvaiheessa seurojen ja lajin osalta, että mihin laiva lähtee menemään.”

”Kansainvälisesti jos Norja pystyisi paremmin pärjäämään, se loisi lajiin uskoa. Kovin isoja voittoja ei monia ole MM-jääkiekon historiassamme.”

Maailmankansalainen

Joni Puurula

Joni Puurula pelasi omalla urallaan muun muassa HPK:ssa, Jokereissa ja TPS:ssä.

Omalla pelaajaurallaan Puurula kiekkoili Liigassa HPK:ssa, TPS:ssä, Jokereissa ja SaiPassa. Matkalaukkuakin Puurula on pakannut kiitettävästi, sillä kokemusta kertyi maalivahtina myös Tanskasta, Ruotsista, Kazakhstanista, Venäjältä, Italiasta, Puolasta ja Ranskasta.

Valmennuskokemusta 39-vuotiaalla Puurulalla on Italiasta, Kiinasta, Itävallasta ja nyt Norjasta. Sarpsborgia hän vertaa kaupunkina Hämeenlinnaan, joka on väkiluvultaan suurin piirtein samankokoinen.

”Valmensin ensimmäisen vuoden Norjassa Narvikissa. Minua rupesi kiehtomaan millaista norjalainen jääkiekko on ja mitä voisin sinne antaa. Tämä kausi meni Sarpsborgissa ja tarkoitus on jatkaa täällä ainakin kaksi vuotta. Sparta on perinteikäs seura ja olen nauttinut valmentaa täällä todella paljon. Olen tykännyt kuin hullu puurosta”, Puurula sanoo.

Kun tehtäviin kuuluu apuvalmentajan ja maalivahtivalmentajan tehtävät edustusjoukkueessa sekä junioripuolella, työt eivät ole loppuneet kesken.

”Kädet ovat täynnä hommia. Sormia ei ole tarvinnut pyöritellä. Kello menee kyllä itsestään eteenpäin”, Puurula naurahtaa.

Hyvä sarja

Norjan sarja on Puurulan mukaan hyvä sarja, eikä vain ulkomaalaispelaajien vuoksi.

”Sarjassa on monia hyviä norjalaisia pelaajia. Jos asioita tehtäisiin laajemmin oikein, niin huippupelaajia olisi vielä enemmän”, Puurula arvioi.

”Se on iso haaste junioripuolella, että on vaikeaa laittaa pelaajia esimerkiksi sivuun, kun ei ole ketään koputtamassa ovelle. Lapsia pitäisi saada lajiin lisää.”

Puurula arvioi, että 10 joukkueen sarjassa 5-6 kärkijoukkuetta voisi laittaa ainakin joitain Liiga- ja Allsvenskan-joukkueita ahtaalle.

”Uskoisin, että ne voisivat pelata tasaväkisesti ainakin yksittäisiä pelejä.”

Norjan pääsarjassa pelataan Puurulan mukaan hyvävauhtista jääkiekkoa, jossa moni joukkue vannoo kiekkokontrollin nimeen.

”Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, millaista jääkiekkoa Norja pelaa Leijonia vastaan”, Puurula sanoo.

Järkevän rohkea

Puurula pääsee katsomaan Suomen ja Norjan välistä ottelua lähietäisyydeltä, sillä hänellä on liput paikan päälle Nokia-areenaan perjantai-illaksi.

”Veikkaan, että järkevän rohkeasti Norja kuitenkin lähtee pelaamaan eikä lähde liikaa peruuttelemaan. Jos lähtee, voi tulla aika pitkä ilta.”

Norjan valmennustiimissä on Puurulalle hyvin tuttu mies, sillä Sparta Sarpsborgin päävalmentaja Sjur Nielsen toimii Norjan apuvalmentajana. Nielsen on Puurulan mukaan ollut hänelle isähahmo, jonka kanssa yhteistyö on ollut ”hiton hauskaa.”
Nielsenin ja Puurulan on tarkoitus tavata ottelun jälkeen.

”Sjur ymmärtää pelistä todella paljon ja on taktisesti taitava valmentaja. Hän pystyy hakemaan nopeasti ne kohdat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Uskaltaisin väittää, että hänellä on paljon vastuuta siinä, millaisella taktiikalla Norja pelaa. Siitä ei jää Norja kiinni. Päävalmentaja Petter Thoresen on rauhallinen johtaja ja Sjur taas vähän intensiivisempi. He ovat varmasti katsoneet paljon videoita, miten Suomi pelaa.”

”Sen voin luvata, että organisoidun valmennusjohdon alaisuudessa Norjan pelaajat pelaavat. Ja pelaajien osalta voi sanoa, että vuosien varrella on tullut sellainen muutos, että enää ei ole niin selvää, ketä joukkueeseen valitaan. Valinnanvaraa on enemmän. Joskus on ollut tilanne, että kisaa ei ole oikein edes ollut.”

Joni Puurulan pelaajatärpit Norjan joukkueesta

Henrik Haukeland, maalivahti, EHC München: ”Haukeland on suomalaisille jo Liigasta tuttu. Sai onnistuneen loppukauden Münchenissä. Oletan hänen olevan kiistaton ykkösmaalivahti, haastajaa ei ainakaan minun papereistani löydy.”

Mathias Trettenes, hyökkääjä, HC La Chaux-de-Fonds: ”Siinä on hyvä pelimies. Osaa tehdä maaleja, on pisteidentekijä. Häneen Norjan tuloksenteko ja tulivoima pitkälti nojaa. Pelitaitava hyökkääjä.”

Mathis Olimb, hyökkääjä, Vålerenga: ”Tärkeä, kokenut palanen, joka on joukkueelle henkinen johtaja. Kokemusta löytyy ja on varmasti joukkueessa suuri liideri.”

Andreas Martinsen, hyökkääjä, Lillehammer: ”Valtavan kokoinen hyökkääjä, joka on todellinen hämmentäjä. Hän yrittää joka vaihdossa aiheuttaa jotakin.”

Kristian Jakobsson, hyökkääjä, Sparta Sarpsborg: ”Meidän joukkueen pelaajia. Pienikokoinen snaipperihyökkääjä, jolla lähtee onetimer-laukaus nopeasti. Paukutti meille monta maalia samalta paikalta. Nyt pitää uskaltaa pelata, eikä lähteä selviytymään. Toivon hänelle hyvää turnausta.”