Formula 1

Entisen tähtitallin nousu takaisin huipulle on yksi F1-kauden upeimmista asioista

McLaren on palannut viimeisissä kisoissa ryminällä takaisin huipulle. Erkki Mustakari avaa, mikä nousun selittää.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.10.2023 | KUVAT MacLaren Racing Media

McLarenin Oscar Piastri ja Lando Norris ovat molemmat ajaneet itsensä parissa viime kisoissa aivan kärkikastiin. McLaren on noussut todelliseksi haastajaksi ja jopa ylivoimaisesti sarjaa hallitseva mestarikuski Max Verstappen joutui niin Japanissa kuin Qatarissa huomioimaan McLaren-veijareiden tekemiset radalla.

Perjantaina Austin kisan aika-ajoissa Norris ajoi komeasti kakkosruutuun, mutta Piastrilla oli vaikeuksia läpi aika-ajojen ja hän oli lopulta vasta 10:s.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari toivottaa McLarenin uuden nousun ilolla tervetulleeksi.

”McLaren on muuttanut toimintatapaansa ja osin myös henkilöstöäänkin, ja se auttanut. Se alkaa näkyä tuloksissa. Erityisesti tallin lahjakkaat nuoret kuskit ovat rohkeita ja nopeita oppimaan. Ensimmäistä kauttaan ajavan Piastrin esitykset Qatarissa antoivat mielestäni todellisen myrskyvaroituksen”, Mustakari kehuu Qatarin sprintin voittajaa.

”Tämä kuljettajakaksikko osaa, uskaltaa ja kehtaa ajaa niin lujaa kuin autosta lähtee.”

”On selvää, että Red Bull jatkaa kauden lopuissakin kisoissa omassa luokassaan, mutta kaikki muut voivat tosiaan jäädä McLarenien taakse tuloslistalla.”

Norris uhosi Qatarin kisan jälkeen, että talli jahtaa nyt täysillä valmistajien sarjassa kolmantena olevaa Ferraria. Piste-eroa tallien välillä on 79 pistettä. Kisoja on viisi jäljellä.

”Jos meno jatkuu näin, on kolmas sija ihan mahdollinen. Varsinkin kun Ferrarin suoritukset ailahtelevat nyt niin paljon. Aston Martin on tosin ensimmäisenä liipaisimella. Sen neljänteen sijaan on vain 11 pinnaa ja McLarenin nykysuorituskyvyllä se on hyvinkin saavutettavissa. Mercedeksen toinen sija on sitten jo vaikeampi juttu saavuttaa. Siihen on eroa kuitenkin jo 107 pistettä.”

”Täytyy kuitenkin muistaa, etteivät kaikki radat sovi McLareneille yhtä hyvin kuin Japanin ja Losailin radat. Silloin tallin täytyy toivoa, että Mersut ja muut tekevät joitain virheitä ja antavat siten tasoitusta. Ylimielisyyteen ei McLarenilla ole varaa. Niin vahva se ei ole kaikilla radoilla.”

McLarenin tiimin tavoitteena on silti onnistua ihan kaikessa tekemisessä. Varikkotiimin saumaton yhteistyö on isossa roolissa, kun radalla haetaan huippuonnistumista.

”Todellinen tiimisuoritus nähtiin Qatarissa, kun McLaren löi Red Bullin nimissä olleen nopeimman varikkopysähdyksen ajan. Red Bullin pitelemä maailmanennätysaika oli 1,82 sekuntia ja se tuli vuonna 2022 Brasiliassa Verstappenin stopilla. Qatarissa McLaren vaihtoi Norrisin renkaat 1,80 sekunnissa.”

”Nuo varikkopysähdysajat ovat molemmat ihan käsittämättömiä. Sellainen työnopeus saavutetaan vain sadoilla, ellei tuhansilla, harjoittelukerroilla, rutiinin systemaattisella rakentamisella ja hyvällä valmistautumisella. Tiimit kuivaharjoittelevat renkaanvaihtoja usein ja ajatuksella aina kun mahdollista. Jotta tuo vajaan parin sekunnin vaihtoaika saavutetaan, täytyy työn sujua tismalleen oikeaan tahtiin ihan joka iikalta.”

”Monilta meni tuo ennätysnopea stoppi ihan ohi kisassa. Itse jäin tuijottamaan kelloa ja pohdin, että onko tuossa joku virhe. No, ei ollut.”

”Olen iloinen McLarenin uudesta tulemisesta ja sen tuomasta haasteesta muille talleille.”