Enzo Fernandez on tammikuun siirtoikkunan kuumin nimi, Arsenal kiinni Ukrainan tähdessä

Enzo Fernandezilla oli ilmeisen hauskaa Argentiinan MM-juhlissa - ainakin tukan värityksen perusteella.

JalkapalloValioliiga

Enzo Fernandez on tammikuun siirtoikkunan kuumin nimi, Arsenal kiinni Ukrainan tähdessä

Tammikuun siirtoikkunan kuumimmat ja kalleimmat pelaajat ovat Jukka Röngän mukaan Enzo Fernandez ja Mykhailo Mudryk.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.1.2023 | KUVAT All Over Press

Tammikuun siirtoikkuna on auki – ja suurimmat otsikot koskevat jälleen Valioliigaa. Jukka, mitä tammikuussa on odotettavissa?

Englannissa suurin mielenkiinto kohdistuu varsinkin Chelseaan ja Arsenaliin, mutta myös Manchester Unitediin siinä mielessä, mitä United ylipäätään voi tehdä tai olla tekemättä tässä siirtoikkunassa.

Liverpool hankki jo Cody Gapkon PSV:stä ja nyt puhutaan, että Liverpool olisi tehnyt tarjouksen myös Brightonin Moises Caicedosta. Uskoisin kuitenkin, että Liverpoolilla on monen muun seuran tavoin varsinainen tavoite muokata joukkuetta kesällä, jolloin pelaajia on helpompi liikuttaa.

Manchester City on indikoinut, että se hankkii tammikuussa lähinnä Velezin Máximo Perronen kaltaisia sijoituksia tulevaisuuteen, jos se ylipäätään jotain hankkii.

Tottenhamin manageri Antonio Conte vahvisti perjantaina, että Tottenham on valmis vahvistamaan joukkuetta, mutta vain nuorilla ja edullisemmilla pelaajilla, joilla pääpaino on potentiaalissa  ja kehittyvissä pelaajissa. Sportingin 23-vuotias laitapuolustaja Pedro Porro sopisi tähän profiiliin, vaikka hänenkin hintansa uhkaa nousta 30-40 miljoonan euron tuntumaan.

Newcastle on myös mielenkiintoinen seura. Heillä on rahaa ja vielä vapaata kiintiötä reilun pelin säännöstössä, mutta kysymys kuuluu, miten kovan luokan pelaajia Newcastlen status riittää hankkimaan. Tähän mennessä useat huippupelaajat ovat vastanneet ”kiitos ei” Newcastlen kosinnalla, mutta en olisi yllättänyt, jos Newcastlen haaviin tarttuisi erinomaisen syksyn jälkeen jo tammikuussa joku James Maddisonin, Youri Tielemansin ja Marcus Thuramin kaltainen pelaaja

Manner-Euroopan puolella Real Madrid ja Barcelona ovat valmistautumassa hiljaiseen siirtoikkunaan, ellei Real Madrid pääsisi yllättäen etenemään jo nyt Jude Bellinghamin siirron kanssa. Italiassa suurin mielenkiinto kohdistuu Juventukseen ja siihen, onko sen puolipakko myydä Dusan Vlahovic.

Markkinoilla on myös muutama yksittäinen mielenkiintoinen pelaaja. Tällä hetkellä revitään jatkuvasti otsikoita kahdesta Argentiinan maailmanmestarista, Enzo Fernandezista ja Alexis Mac Allisterista, sekä Joao Felixistä, josta Atlético Madrid on valmis luopumaan jo tammikuussa.

Taivaanrannalla on myös jo aiemmin mainittu Jude Bellingham ja hänen ympärillään kuumana käyvä kilpajuoksu. Bellingham tuskin kuitenkin liikahtaa Borussia Dortmundista vielä tammikuussa, mutta kesällä ropisee siltä suunnalla kallista sadetta.

Mennään syvemmin tapaus Chelseaan. Mitä uskot The Bridgella tammikuussa tapahtuvan?

Aloitetaan helposta eli niin sanotuista varmoista tapauksista. Chelsea on enemmän tai vähemmän sopinut kolme pelaajakauppaa, Monacon puolustajan Benoit Badiashilen, Molden hyökkäähän David Datro Fofanan ja Vasco da Gama keskikenttäpelaajan Andrey Santosin tulosta Bridgelle, mutta nämä ovat enemmän hankintoja tulevaisuutta varten kuin akuuttien ongelmien ratkaisuja.

Suurin puheenaihe on kuitenkin Argentiinan MM-sankari Enzo Fernandez. Benfica on sanonut olevansa valmis myymään Fernandezin, mutta vain, jos joku maksaa 120 miljoonan euron sopimuksen purkupykälän. Chelsea on sellainen tivoli, että siellä tuollaisia rahoja voitaisiin maksaa, mutta summa tuntuu sen verran suurelta, että se panee Chelseankin miettimään.

Fernandez pelasi loistavat MM-kisat ja hänen potentiaalinsa on kiistaton, mutta niin oli aikoinaan esimerkiksi James Rodriguezin. Hän oli vuoden 2014 MM-kisojen suuria sankareita, muttei koskaan lunastanut samoja odotuksia Real Madridissa, Bayern Münchenissä tai missään muussakaan seurassa. Fernandez on toki oma tapauksensa, mutta jos hän on niin loistava pelaaja, miksi hänestä ei kohistu jo ennen MM-kisoja, vaan vasta sen jälkeen. Esimerkiksi Jude Bellingham on ollut kestopuheenaihe suurseurojen silmissä jo kaksi vuotta.

Mutta katsotaan nyt. Chelseassa kaikki on mahdollista. Jonkun raskaansarjan hankinnan he varmasti tekevät, mutta onko se Fernandez vai esimerkiksi Mac Allister tai Joao Felix? Chelsean kohdalla mitään asiaa ei voi pitää ennakolta varmana.

Entä Arsenal?

Mykhailo Mudryk on lähellä siirtoa Arsenaliin.

Arsenal on jo pitkään ollut kiinnostunut Shakhtar Donetskin 21-vuotiaasta Mykhailo Mudrikista ja Shakhtar Donetks on myöntänyt, että neuvotteluja käydään koko ajan. Kysymys on nyt siitä, löytävätkö seurat yhteisymmärryksen siirtosummasta. Oma ennustukseni on, että löytävät. Shakhtar vaatii 100 miljoonaa euroa, mutta uskoisin, että siirtosumma on lopulta luokkaa 70-80 miljoonaa euroa.

Mudryk on todella mielenkiintoinen ja ennen kaikkea Arsenalin näköinen pelaaja. Joku voi kysyä, mahtuisiko hän avaukseen, sillä hän on pelaa lähinnä samassa roolissa kuin Gabriel Martinelli. Arsenal on kuitenkin siirtymässä tässäkin mielessä manchestercitymaiseen moodiin eli joukkuetta ei rakenneta enää 11 avauksen pelaajan kautta, vaan squadin kautta, jolloin huippuhyvätkin pelaajat joutuvat taistelemaan pelipaikastaan. Hyviä esimerkkejä Arsenalilta löytyy jo nyt omasta takaa. Kuka olisi vuosi sitten ennakoinut, että Kieran Tierney olisi tällä kaudella vasta kakkos- tai kolmosvaihtoehto vasemmaksi puolustajaksi tai että Ben Whitelle joudutaan etsimään uusi pelipaikka laitapuolustajana.

Joao Felixistä on puhuttu paljon myös Arsenalin yhteydessä ja totta kai hänkin olisi Arsenalin näköinen pelaaja, jolle olisi sosiaalinen tilaus Gabriel Jesuksen poissaolon aikana – mutta olisin yllättynyt, jos Arsenal lähtisi tällaisen alkukauden jälkeen remontoimaan ja rikkomaan joukkueen hierarkiaa Joao Felixin, Dusan Vlahovicin, Ferran Torresin tai Sergej Milinkovic-Savicin kaltaisilla jo valmiilla pelaajilla. Kysymys on pikemminkin leveyden lisäämisestä. Siksi uskon nyt enemmän Danilon, Youri Tielemansin ja Evan Ndickan kaltaisiin nimiin, ja näiden valmiiden megatähtien hankinta tulisi enemmän harkittavaksi kesän siirtoikkunassa.

Olet jo aiemmin puhunut Manchester Unitedin vaikeasta tilanteesta. Onko siltä rintamalta mitään uutta?

Ei varsinaisesti. Emme edelleenkään tiedä, onko Manchester Unitedin johto antanut luvan hankkia seuran myyntineuvottelujen aikana pelaajia pysyvillä siirroilla vai tuleeko kysymykseen enemmän lainapelaajat. Toki lainatkin voisiva toimia väliaikaisina ratkaisuina, mutta ehkä se taso on Teemu Pukin sijasta kuitenkin luokkaa Joao Felix, Marcus Thuram tai Raul Jimenez, joita United ensisijaisesti kiikaroi.

Voivatko tammikuun siirrot muuttaa miten dramaattisesti Valioliigan voimasuhteita?

Kun marginaalit ovat pienet, silloin yhden tai kahden pelaajan siirrolla voi olla iso merkitys. Tästä on hyvä esimerkki vuoden takaa, kun Tottenham hankki Dejan Kulusevskin ja Rodrigo Bentancurin. Nuo kaksi hankintaa heittivät Tottenhamin Mestarien liigaan ohi Arsenalin.

Sama voi tapahtua myös tällä kaudella. Taistelu Mestarien liigan paikoista on muuttumassa todella kiihkeäksi ja jos onnistuu tammikuun siirroissa ja uusien pelaajien sisään ajamisessa, sillä voi olla hyvinkin kriittinenkin merkitys siinä, kuka menee Mestarien liigaan.

Sama pätee putoamistaisteluun. Nyt peräti yhdeksän seuraa on sarjan pohjalla kuuden pisteen sisällä, joten jokainen ymmärtää sanomattakin, mikä merkitys onnistuneella siirtoikkunalla voi olla.

Mestaruustaistelusta on tulossa kahden hevosen kilpajuoksu, mutta  vaikka Arsenal hankkisikin Mudrykin, mestaruustaistelun suurimmat kysymykset ovat kuitenkin kokonaisuudessa: miten hyvin Arsenalin pelaaminen pysyy kasassa, mikä on Arsenalin loukkaantumistilanne ja sotkeeko Mestarien liigan jollakin tavoin Manchester Cityn loppuautta?