JymyJussit menetti ykköskärjen etuhampaansa ja sen ylle on noussut taas uhkaavia pilviä

Toni Marjamäki on jäämässä JymyJussien tukipilariksi myös ensi kaudella.

Pesäpallo

JymyJussit menetti ykköskärjen etuhampaansa ja sen ylle on noussut taas uhkaavia pilviä

JymyJussit on menettänyt syksyn siirtomarkkinoilla ykköskärkensä, eikä sen tilanne näytä Pekka Arffmanista muutenkaan järin lupaavalta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.10.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Seinäjoen JymyJussit on ollut yksi siirtosyksyn häviäjistä. Pekka, miten huolestuttavalta JymyJussien tilanne ensi kauden suhteen näyttää?

Tässä ehtii tapahtua vielä yksi jos toinenkin ja jopa pesisyleisöä ravisteleva hypersiirto ennen ensi kauden alkua, mutta tällä hetkellä JymyJussien tilanne ei parhaalta mahdolliselta näytä.

Joukkue on jo menettänyt ykköskärjestään kolme pelaajaa – Tuomas Raunion, Atte Kontion ja Viljo Sillanpään –, minkä lisäksi myös pelinjohtajavalmentaja Jussi Parvi lopetti JymyJussien vetämisen.

Joukkueissa tapahtuu joka syksy toki muutoksia, mutta koko ykköskärjen menettäminen kerralla on kova takaisku. Menetystä korostaa se, ettei JymyJussit ole ainakaan vielä saanut paikattua lähtijöitä.

Myös Parvin lopettaminen on iso menetys. Hän teki hyvää työtä valmentajana ja pystyi ajoittamaan joukkueen kuntokäyrät sellaiseksi, että JymyJussit nousi toissa kaudella hurjan loppukirin ansiosta yhdeksänneksi ja tällä kaudella hieman samanlaista käyrää pitkin säälipleijareihin, joissa se pudotti sensaatiomaisesti Hyvinkään ulos puolivälieristä.

Myös Parvin menettämistä korostaa se, ettei hänelle ole löytynyt vielä seuraajaa ja pelinjohtajien markkinat Pohjanmaalla ovat todella ohuet.

Lisäksi imu JymyJusseihin tuntuu olevan vaatimaton, sillä Ykköspesikseen pudonneesta Koskenkorvalta suurin osa pelaajista siirtyi Itä-Suomeen. Myös Jesse Rantamäki ja Aapeli Suvisalmi siirtyivät Ykköspesiksessä pelaavaan Kankaanpäähän, vaikka JymyJussit menetti molemmat kopparinsa ja Rantamäki olisi ollut JymyJusseillekin Superin tasoinen koppari.

Miten kovan ryhmän JymyJussit saa ensi kaudeksi?

Kuten sanoin, JymyJusseilla on edelleen verkot vesillä 1-2 pelaajan suhteen ja onhan heidän pakko löytää jostain pelinjohtaja ja saada valmennus kuntoon.

JymyJussien menetykset tekevät eniten kipeää sisäpeliin, sillä ykköskärjen korvaaminen ei ole helppoa. Raunio oli kohtalaisen hyvä kenttällemenijä, Kontio pelasi uransa parhaan kauden kakkosena ja Sillanpää oli jopa yllättävänkin hyvä kolmonen. Justus Teppo olisi ideaali kärkimies, mutta hänelle tuskin löytyy ulkopelipaikkaa, joten Teppo jatkaa etenijäjokerina.

Jokeriosasto on JymyJussien vahvin osa sisäpelissä, sillä Aapo Hiltunen ja Markus Hallasuo ovat sarjan heikommalla puoliskolla kova lyöjäjokerikaksikko.

Kontio on iso menetys etukentällä ja molempien koppareiden menettäminen samalla kertaa vaatii toimenpiteitä, vaikka Aleksanteri Haukka onkin valmiina hyppäämään toiseksi koppariksi.

Linjan tilanne on kohtalainen. Siellä on molemmat Kettusen veljekset, Veeti ja Joona, ja Miska Mäkiviita pelasi todella hyvän loppukauden. Neljäs linjan paikka on auki, sillä Oskari Salmela on ollut ulkona pettymys ja hänen niskaansa hengittää Antton Peltomäki.

Sen lisäksi iso kysymys on, miten valmennus järjestetään ja kuka johtaa ensi kaudella peliä.

Jos muut Superin pohjaseurat ovat vahvistuneet, JymyJussit on ainakin tämänhetkisessä näkymässä heikentynyt. Erot ennakolta kuuden heikoimman seuran – Kiteen, Pattijoen, Imatran, Alajärven, Haminan ja JymyJussien – välillä ovat kuitenkin niin pienet, että sijoitukset sarjan pohjalla saattavat heittää melkein miten päin tahansa.

Nyt tilanne näyttää siltä, ettei JymyJussit olisi kovin ylöspäin koputtaja, mutta säälipleijareihin sillä on edelleen mahdollisuudet. Positiivisten vaihtoehtojen vastapainoksi karsinnat ja suora putoaminenkaan ei ole mikään mahdottomuus.

Yksi iso ja vilkasta keskustelua herättävä kysymys on se, liehuuko Seinäjoen suurimmassa lipputangossa tulevaisuudessa JymyJussien vai Seinäjoen Maila-Jussien viiri?

Se on kieltämättä kysymys, jota Seinäjoella varmasti tällä hetkellä mietitään aidan molemmilla puolilla. Maila-Jussien sisällä on sellaista henkeä, että tuo lipputanko olisi Maila-Jussien, mutta toteutuuko vallanvaihdos vääjäämättä ja jos jos toteutuu, milloin ja miten.

Maila-Jussit on tehnyt jo useamman vuoden hyvää juniorityötä ja he ovat päästäneet yhteistyösopimuksen puitteissa lahjakkaimpia junioreitaan siirtymään ja pelaamaan JymyJusseissa. Nyt on mielenkiintoista seurata, mitä tässä yhteistyössä tapahtuu tulevaisuudessa? Päästetäänkö pelaajia pelaamaan JymyJusseissa jatkossakin ja hakemaan siten arvokasta kokemusta Superissa pelaamisesta vai pannaanko jossain kohdassa portti kiinni ja aletaan oikeasti satsata omaan nousuun Superiin?

JymyJussien tulevaisuus on myös mielenkiintoinen kysymys. JymyJussit on osakeyhtiö, jossa suurinta valtaa käyttää edelleen seuran suurin omistaja Ossi Viljanen. Oltiinpa Seinäjoella ja pesispiireissä asioista mitä mieltä tahansa, Viljasella on yksinään valta päättää JymyJussien kohtalosta – onko hän mahdollisesti valmis luopumaan JymyJusseista ja millä ehdoilla, vai jatkaako hän edelleenkin taistelua JymyJussiensa kanssa?