”Erkkikään ei vielä tiedä”, mihin suomalaisen formulalupauksen ura johtaa

Mika Häkkinen oli lehtijuttujen aiheena jo ennen kuninkuusluokkaan siirtymistään. F3-sarjassakin menestystä tuli.

Formula 1

”Erkkikään ei vielä tiedä”, mihin suomalaisen formulalupauksen ura johtaa

Kaksi kakkosijaa ja yksi yhdeksäs sija talven avauskisoissa eivät riitä. Erkki Mustakari muistuttaa, että Tuukka Taposelta odotetaan voittoja.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.1.2023 | KUVAT All Over Press

Tuukka Taponen, 16, avasi ensimmäisen Formula 4 -kautensa muutama viikko sitten Lähi-idän F4-sarjan Dubain osakilpailussa. Taponen ajoi silloin perjantaina yhdeksänneksi ja lauantain kisoissa kaksi kertaa toiseksi.

Nuori kuljettaja myönsi tällä viikolla somessa, että hänellä oli vaikeuksia ensimmäisessä kisassaan. Ensimmäinen sektori ei kuulemma ole hänen vahvuuksiaan tällä hetkellä ja sitä pitää erityisesti jatkossa työstää.

Ensi viikonloppuna ajetaan Lähi-idän F4-sarjan toinen kisaviikonloppu Kuwaitisssa. Taponen kaasuttelee siellä jälleen Mumbai Falcons Racingin autolla. Sarjaa johtaa kaksi voittoa edellisenä viikonloppuna Preman ratissa kuitannut vasta 15-vuotias yhdysvaltalaiskuski Ugo Ugochukwu.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari huomauttaa, että Taposella on kovat paineet jo nyt niskassaan.

”Ainoa syy ajaa tätä sarjaa nyt talvella on se, että Taposen pitää näyttää voittajankykynsä. Ja vielä voittaa mieluiten koko sarja. Hänen talenttinsa pitää tulla esiin heti nyt alussa, sillä selvästi eräs vuotta nuorempi kuljettaja näyttää myös omaa osaamistaan”, Mustakari sanoo.

Suomalaismedia on jo innostunut Taposen mahdollisuudesta. Halutun paikan Ferrari-akatemiassa napannut kuljettajalupaus on jo usein ollut isoissa otsikoissa.

”Suomalaiset formulaseuraajat taitavat jo tuntea Taposen nimeltä ja suurin syy siihen on syksyn valinta Ferrarin nuorten kuljettajien akatemiaan.”

”On näitä nuoria pienten formuloiden kuljettajia ollut otsikoissa tietysti aikaisemminkin. Esimerkiksi, kun Keke Rosberg lopetti 1986, jäi tilausta formulajutuille ja silloin pikkuformuloiden Jyrki Järvilehto ja sittemmin myös Mika Häkkinen nousivat lehtijuttujen aiheiksi.”

”Menestyspaineita siitä tietysti kertyi kuskeille, mutta ainakin JJ ja Häkkinen kestivät ne.”

Nyt on selvästi myös tilausta F1-aiheille, sillä sarjan ainoa suomalaiskuski on Alfa Romeon 33-vuotias Valtteri Bottas, jonka menestysputki jäi Mercedekselle.

”Bottas ei haasta sarjan kärkiautoja, joten toimittajista on varmasti kiva katsoa tulevaisuuteen ja nähdä mitä siellä odottaa.”

Taponen on jo maailmanmestari. Hän ajoi kartingin OK-luokan mestariksi 2021.

”Paineet ovat 16-vuotiaalla todella kovat, koska formuloissa vain sarjakärjet nousevat parrasvaloihin ja saavat mahdollisuuksia. Ferrari kyllä kouluttaa nuoria kuljettajiaan näissä asioissa, mutta menestyspainetta on silti myös jo akatemiassa.”

”Tässä voi olla rakentumassa jotain erityistä. Tie on kuitenkin hyvin pitkä ja paljon pitää voittaa ja painetta sietää, ennen kuin yhtään hedelmää kerätään. Se on sanottava, että Erkkikään ei vielä tiedä, miten Taponen tulee formuloissa pärjäämään.”