Erling Braut Håland voi ensi kaudella kompuroidakin, mutta Manchester City ei

Manchester Cityn tärkeimmät pelilliset aivot kentällä ovat belgialaisvalmisteiset.

JalkapalloValioliiga

Erling Braut Håland voi ensi kaudella kompuroidakin, mutta Manchester City ei

Manchester City vahvistuu Erling Braut Hålandin kaupan myötä entisestään - mutta vain paperilla. Hålandia ei ole vielä mitattu kaikista kovimmassa vaa'assa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.6.2022 | KUVAT All Over Press

Manchester City

Kausi 2021-2022

Urheilussa kaikki on suhteellista. Manchester Cityn kausi päättyi toisena keväänä peräkkäin Valioliigan mestaruusjuhliin, mutta keväässä oli myös pisteliäs sivumaku. Manchester City hävisi vuosi sitten Mestarien liigan finaalissa Chelsealle 0–1, mutta tämän kauden Mestarien liiga oli vieläkin kivuliaampi näytelmä. City oli kahden maalin turvin kiinni varmassa finaalipaikassa, kun Real Madridia vastaan pelatun välierien toisen osaottelun varsinainen peliaika oli päättymässä. Mutta sitten tapahtui jotain uskomatonta: Real Madrid iski kaksi maalia 90 sekunnissa ja vei ottelun jatkoajalla, jolla se murskasi lopullisesti Cityn sydämet.

Huuhkajat are back! Check the odds for Finland’s Nations League opening match against Bosnia at Expekt!

Manchester City on voittanut viiden viimeisen kauden aikana neljästi Valioliigan mestaruuden, mutta euromenestys on kiertänyt sitä kuin rutto. City voitti keväällä 1970 Euroopan cup-voittajien cupin, mutta sen jälkeen eurokentät ovat tarjonneet pelkästään särkyneitä unelmia. Myös suurista suurin, Pep Guardiola, on jahdannut Mestarien liigan voittoa nyt jo yksitoista vuotta tuloksetta. Guardiola voitti Mestarien liigan Barcelonan managerina kahdesti, mutta Bayern Münchenissä se ei onnistunut kertaakaan eikä ole vielä onnistunut myöskään Manchester Cityssa.

Valioliigassa City pelasi jälleen upean kauden. Se keräsi 93 pistettä ja teki 99 maalia matkallaan historiansa kahdeksanteen liigamestaruuteen. Mestaruuksista kuusi on tullut Sheikki Mansouruin aikakaudella vuoden 2008 jälkeen.

Mitä tapahtuu kesällä?

Manchester City

Erling Braut Hålandin kesä on alkanut hymyillen Norjan maajoukkueen mukana.

Kesän merkittävin siirto tapahtui jo, kun Manchester City voitti kilpajuoksun Borussia Dortmundin hyökkääjätähdestä Erling Braut Hålandista. Hålandin siirtosumma oli – hänen sopimuksensa irtiostopykälän vuoksi – vain 51,2 miljoonaa puntaa. Hålandin arvioidaan nostavan Cityssa 375 000 viikkopalkkaa.

Lisäksi City viimeisteli jo tammikuussa Julián Álvarezin 17,9 miljoonan punnan siirron River Platesta. Álvarez pelasi loppukauden lainalla River Platessa ja on mahdollista, että City lainaa 22-vuotiaan argentiinalaishyökkääjän myös ensi kaudeksi jollekin eurooppalaiselle seuralle, vaikka Pep Guardiola kiisti aiemmin keväällä Álvarezin lainaspekulaatiot.

Puheenjohtaja Khaldoon al-Mubara ilmoitti Cityn hankkivan kesän aikana vielä kaksi muutakin uutta pelaajaa. City oli sopinut valmiiksi jo kaikki ehdot Paul Pogban siirrosta Etihadilla, mutta Pogba jänisti ja perui siirtonsa. Nyt vahva ehdokas ”Pogban paikalle” on Leedsin Kalvin Phillips. Ostolistalla on myös uusi vasen laitapuolustaja. Sille paikalla vahvin esillä ehdokas on ollut Brightonissa komeettamaisen kauden pelannut Marc Cuccurella.

Virta vie myös Etihadilta poispäin. Fernandinho ilmoitti jo aiemmin, ettei hän uusi enää sopimustaan Cityn kanssa. Lähtöportilla ovat myös Arsenalin kanssa jo pitkään neuvotellut Gabriel Jesus, Oleksandr Zintšenko, Ilkay Gundogan ja todennäköisesti myös Raheem Sterling.

Kausi 2022–2023

Julián Álvarez on noussut jo Argentiinan maajoukkueeseen.

Manchester City on kiistatta Valioliigan ensi kauden suurin mestarisuosikki. Sitä ei todista niinkään se, mitä siirtoja City tekee tai on tekemättä tänä kesänä, vaan miten se on pelannut viimeisten viiden kauden aikana Pep Guardiolan alaisuudessa.

Valioliigassa Cityn ensi kauden suurimmat uhkaajat tulevat Liverpoolista ja Lontoosta. Liverpoolin uhkan kaikki tietävät, mutta Tottenham saattaa olla Antonio Conten johdolla ensi kauden mestaruustaistelun musta hevonen. Vaikka yksittäisistä liigaotteluista ei pidäkään liikaa päätellä, Spurs aiheutti päättyneellä kaudella Cityn kolmesta Valioliigassa kärsimästä tappiosta kaksi. Varsinkin Conten orkestroima voitto Etihadilla helmikuussa oli varoitus siitä, millaisella jalkapallolla City on kaadettavissa.

City tavoittelee ensi kaudella luonnollisesti myös Mestarien liigan voittoa ja vaikka Cityn menestyksestä Mestarien liigassa onkin väännetty elämää suurempaa ongelmaa, City on myös Mestarien liigassa ensi kaudella suurin ennakkosuosikki.

Se, miten häikäisevän hyvä City ensi kaudella on, on sen sijaan hienojakoisempi kysymys. Paperilla Erling Braut Hålandin kauppa on megaluokan kaappaus ja kova vahvistus, mutta kuten Jack Grealishin tai Romelu Lukakun odotettua vaatimattomat kaudet osoittavat, uusien pelaajien istuttaminen joukkueen pelityyliin ei ole koskaan ongelmatonta olipa penkin takana sitten Pep Guardiolan tai Thomas Tuchelin kaltainen velho.

Siksi myös Hålandin suhteen kannattaa olla maltillinen. Kukaan ei kiistä hänen lahjakkuuttaan, mutta harvassa ovat myös ne, jotka ovat koskaan kiistäneen Jack Grealishin lahjakkuutta. Kaikki odottavat Hålandin pommittavan heittämällä rikki 20 tai jopa 30 maalin rajapyykin ensi kaudella Manchester Cityssa, mutta katsotaan ensin ja kumarretaan vasta sitten.