Erling Braut Hålandin siirto Manchester Cityyn kertoo sen, miksi ”kaikki kannattavat Liverpoolia”

Erling Braut Hålandia naurattaa jatkossa vieläkin enemmän, kun hän siirtyy tienaamaan 600 000 euron viikkopalkkaa Manchester Cityyn.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Erling Braut Hålandin siirto Manchester Cityyn kertoo sen, miksi ”kaikki kannattavat Liverpoolia”

Erling Braut Hålandin megasiirtoa Manchester Cityyn pidetään varmana. Se siirto kertoo, miksi "tässä maassa kaikki kannattavat Liverpoolia", kuten Pep Guardiola purki sydäntään sunnunataina.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.5.2022 | KUVAT All Over Press

Elämällä on joskus ihana kyky olla ironinen.

Kun Manchester City oli sunnuntaina murskannut Newcastlen 5–0 ja astunut jälleen askeleen lähemmäksi Valioliigan mestaruutta, manageri Pep Guardiola sanoi jotain yllättävää.

Hänen mukaansa ”jokainen tässä maassa kannattaa Liverpoolia, media ja kaikki”.

Mielenkiintoinen lause monessa mielessä.

Guardiola oli vain neljää päivää aiemmin kokenut yhden uransa nöyryyttävimmistä takaiskuista, kun Real Madrid oli dramaattisten ja Cityn kannalta traagisten vaiheiden jälkeen vienyt Cityn varmalta näyttäneen paikan Mestarien liigan finaaliin. Guardiolaa on kehuttu ja ylistetty yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista jalkapallovalmentajista, mutta hänen kultaisessa kilvessään on yksi koko ajan kasvava tahra – se, ettei Guardiola ole voittanut yhteentoista vuoteen Mestarien liiga.

Ei Bayern Münchenin kaltaisessa jättiseurassa – eikä Manchester Cityn kaltaisessa, taloudellisesti vieläkin suuremmassa jättiseurassa.

Siksi Guardiolan purkauksen voi ymmärtää ja varsinkin sen, että hän perusteli kaikkien rakkautta Liverpoolia kohtaa nimenomaisesti Liverpoolin menestyksellä sen historian aikana Euroopan kentillä.

Kyllähän se miestä syö, jos jalkapallon tämän hetken himotuin pokaali kiertää häntä kuin ruttoa.

***

Mikä siis tässä on ironista? Guardiolan tuskako?

Ironia on siinä, mitä Guardiolan otsikoihin nousseen purkauksen viereisissä otsikoissa lukee. Niissä lukee, että maailman tämän hetken halutuin nuori hyökkääjä, norjalainen Erling Braut Håland on sopinut siirtyvänsä kesällä Borussia Dortmundista Manchester Cityyn. Siirron virallisen vahvistuksen odotetaan tulevan vielä tällä viikolla.

Pelaajia ostetaan ja myydään, joten mitä ihmeellistä tässä siirrossa on?

Ensinnäkin se, millä seuralla maailmassa on vara Hålandin hankkimiseen? Manchester City on PSG:n ja kenties myös Real Madridin ohella ainoa seura, joka voi Hålandin hankkia. 75 miljoonan euron siirtosummasta monet seurat selviäisivät, mutta kun mukaan maksetaan Haalandin viiden vuoden palkka allekirjoituspalkkioineen sekä agenteille ja Haalandin isälle maksettavat palkkiot, paketin kokonaissumma nousee hurjimpien arvioiden mukaan jopa yli 350 miljoonaan euroon. Juuri kokonaispaketin suuruus karsii ostajat minimiin.

***

Guardiolan kaikki kannattaa Liverpoolia -lausunto pitää sisällään ongelman varsinaisen ytimen. Sen, että Manchester Citya ei kannateta eikä rakasteta, eivät media eivätkä jalkapallofanit. Citya vihataan.

Citya ei vihata kuitenkaan siksi, että se hankkii Hålandin. Sitä ei vihata myöskään siksi, että se on käyttänyt Guardiolan aikana nettorahassa mitattuna enemmän rahaa uusien pelaajien hankkimiseen kuin mikään muu seura maailmassa. 600 miljoonan euron nettokulutus on yli 150 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä toiseksi eniten rahaa tumputtanut brittiseura, Manchester United, on käyttänyt uusiin pelaajiin – ja 250 miljoonaa euroa enemmän kuin Liverpoolin vastaavan ajan nettokulutus.

Citya vihtaan yksinkertaisesti siksi, mistä sen rahat tulee. Ne tulevat Arabiemiraattien öljykentiltä.

City tekee monia asioita valtavan upeasti, hienosti ja jopa jalosti, mutta se ei poista sitä, että City on kikkaillut öljyrahojen kierrätyksen kanssa niin härskisti, että sitä on yritetty vuosikausia saada kiinni ja rangaistua erikoisista venkuloinneistaan. Nytkin sitä uhkaavat sen kokoluokan syytökset, että jos ne pystytään todistamaan, City saatetaan sulkea ulos Mestarien liigasta ja äärimmillään – mitä ei koskaan tule oikeasti tapahtumaan – pudottaa jopa Valioliigasta sarjaporrasta alemmaksi.

***

Jalkapallo ei ole kauneuskilpailu, eikä joukkueiden ja seurojen paremmuutta mitata sillä, ketä rakastetaan enemmän tai ketä vähemmän. Siksi Manchester Cityn – kuten PSG:n, RB Leipzigin ja jatkossa myös Newcastlen kaltaisten seurojen – on vain hyväksyttävä se, että heidän kauniissa pelipaidoissaan on haju, josta kaikki eivät jalkapallossa pidä.

Pep Guardiola tietää ja ymmärtää varmasti pelin hengen, eikä hänen lausuntoonsa kannata sen enempää tarttua. Ehkä suurimmalla ja kauneimmallakin on joskus oikeus osoittaa olevansa ihminen ja näyttää edes jotenkin sen, miten kipeästi häneen keskiviikkoinen Real Madrid -tappio loppujen lopuksi sattui.