Jos SaiPa olisi ihmislapsi, se pitäisi ottaa huostaan

Kisapuistossa näytti torstaina tutulta. Katsomossa on tilaa ja vieraat vievät peliä.

JääkiekkoLiiga

Jos SaiPa olisi ihmislapsi, se pitäisi ottaa huostaan

Eetu Pennanen pitää selvänä, että mikäli toiminta Lappeenrannassa ei parane, SaiPa lähtisi sarjajärjestelmäuudistuksessa ensimmäisenä alas.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 27.1.2023 | KUVAT All Over Press

Tilanne on Lappeenrannassa tuttu. On tammikuu, eikä SaiPa pelaa enää mistään. Edessä on tätä kirjoitettaessa 17 merkityksetöntä jääkiekko-ottelua.

Oikeastaan realistiset mahdollisuudet pudotuspeleihin SaiPa on menettänyt jo ajat sitten. Kauppa on avattu muille seuroille ja esimerkiksi Ilves saikin erinomaisen kahden suunnan keskushyökkääjän Jarno Koskirannasta.

SaiPa huipensikin kuuden ottelun tappioputkensa häviten ensin avauserän Tampereella Ilvekselle 4–0 ja koko ottelun Ilveksen nostettua jalan kaasulta lopulta 5–0. Torstaina Kärpät kävi Lappeenrannassa nöyryyttämässä isäntiä lukemin 2–8. Kahden erän jälkeen Kärpät oli lyönyt jo 0–8-lukemat taululle.

SaiPalle on tehty tällä kaudella kahdeksan maalia kolmesti. Mikään muu joukkue Liigassa ei vielä ole kahdeksaa kertaa yhdessä ottelussa antautunut.

Joukkueen ykkösvahdin Niclas Westerholminkin piti Ilta-Sanomien tietojen mukaan olla jo tällä kaudella Kärppien mies. Uutinen osoittautui lopulta ankaksi, mutta joka tapauksessa ensi kaudella muualle, IS:n mukaan juuri Kärppiin, matkaavan Westerholmin olisi ehkä kannattanut antaa mennä.

On ollut nimittäin melko irvokas näky, kun turhautunut Westerholm on tykitetty kahdesti peräkkäin vaihtoon IS:n uutisten jälkeen.

Kuin pieni HIFK

Samuel Savolainen käänsi katseensa toimitusjohtaja Jussi Markkaseen joulukuussa ja aihetta todella oli. Markkanen on mies, jonka johdolla seura on ajautunut nykyiseen tilanteeseensa. Markkasen pöydällä on kiistatta liikaa asioita, kun hän hoitaa sekä urheilutoimenjohtajan että toimitusjohtajan vastuulla olevia asioita.

Markkasen johdolla seura ei ole kuitenkaan saanut urheilutoimenjohtajan paikkaa täytettyä. Hänen aikanaan takkiin on tullut niin kaukalossa kuin oikeusistuimissakin. Halli ammottaa puolityhjänä, kun kannattajien luottamus seuran tekemiseen on aiheestakin koetuksella.

Herääkin väkisin kysymys, onko Markkasella todella sellaista osaamista talouspuolella tai urheilupuolella, että hän on paras mahdollinen tekijä nykyiseen tehtäväänsä? Vai onko hän SaiPan toimitusjohtaja siksi, että hän sattuu olemaan myös seuralegenda?

Tähän viitaten, SaiPa näyttää ulospäin siltä, että se oirehtii samanlaisia asioita kuin Helsingin IFK. Tärkeissä pesteissä on ihmisiä ikään kuin perheen sisältä. Eikä SaiPan kokoisella seuralla Lappeenrannan talousalueella sitäkään vähää varaa tehdä valintoja väärin perustein, mitä IFK:lla on.

Tällä hetkellä esimerkiksi SaiPan päävalmentajana on Ville Hämäläinen. Hän on niin ikään tärkeä entinen pelaaja seuran historiassa. Kun katsoo, miten SaiPa on hänen alaisuudessaan pelannut, ei hänkään nyt aivan ykköskorin päävalmentajalta vaikuta.

Kuka tietäisi tulevasta?

Pekka Virran lähdettyä päävalmentajan paikalta SaiPa napsi muutaman voiton. Silloin Lappeenrannasta kuului mediaan tarinaa, kuinka joukkueessa ilmapiiri piristyi. Nyt olisi melkein paikka kysyä, kuinka pirteä ilmapiiri on nyt?

Edes Virta ei ollut riittävän hyvä valmentaja nostamaan SaiPaa ylös syvältä suosta. Tuskin yksikään päävalmentaja olisi siihen yksin pystynyt.

Kuka sitten valmentaa SaiPaa tulevalla kaudella? Mitään ei ainakaan mediaan ole hiiskunut.

Jos Hämäläinen jatkaa, on ensi kauden joukkueen rakentamisessa edessä melkoiset haasteet. Varsinaista imua on vaikea kuvitella hänen aiheuttavan urallaan eteenpäin haluavissa pelaajissa. Varsinkin, kun SaiPan maine viimeisten vuosien aikana on ryvettynyt rajusti.

Jos haaviin olisikin tarttunut joku kovempi päävalmentajanimi, ehkä vuotamistakin kannattaisi miettiä. Jotain näkymää tulevaisuudesta kaipaavat varmasti esimerkiksi kaikki mahdolliset sidosryhmät.

Vaikea kuitenkaan kuvitella, että päävalmentajatkaan kirkuen haluaisivat Lappeenrantaan, kun kaikki tietävät, millaisessa sekaannuksen tilassa seura on. Se tila on sellainen, että jos puhuttu Liigan sarjajärjestelemän muutos tulisi nyt, joukkuemäärää vähennettäisi ja sarja aukeaisi, olisi SaiPa ensimmäinen joukkue, joka laitettaisiin ovesta ulos.

Jos ihminen hoitaisi lastaan niin huonosti kuin SaiPaa on hoidettu, lapsi otettaisiin takuulla huostaan.