Evertonilta vähennetään 10 pistettä, mutta sen lippua ei ole syytä laskea puolitankoon

JalkapalloValioliiga

Evertonilta vähennetään 10 pistettä, mutta sen lippua ei ole syytä laskea puolitankoon

Evertonilta vähennetään 10 sarjapistettä sen rikottua Valioliigan talousrajoituksia. Jukka Rönkä avaa, mitä rangaistus tarkoittaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.11.2023

Evertonilta vähennetään 10 pistettä seuran ylitettyä Valioliigan asettamat tuotto- ja tappiorajat. Jukka, aika kova rangaistus?

Asia on monipiippuisempi. Valioliigan ja UEFA:n asettamat taloudelliset säännöstöt ovat olleet tähän mennessä puolittainen vitsi, sillä niiden ylittämisestä on päässyt aina jollakin verukkeella luikertelemaan tai sitten rangaistus on ollut pieni verrattuna ylityksillä saavutettuun hyötyyn.

Nyt ylityksistä on saatu sellainen rangaistus, joka oikeasti tuntuu, mikä sinällään on hyvä asia.

Se, onko Evertonia kohdeltu reilusti vai epäreilusti, on sitten eri asia. Valioliigan omien sääntöjen mukaan seurat saavat tehdä kolmessa kaudessa tappiota maksimissaan 105 miljoonaa puntaa, mutta Everton ylitti tämän rajan vain 19,5 miljoonalla punnalla. Tätä taustaa vasten rangaistus on todella kova.

Toisaalta Evertonin laskettiin alun perin ylittäneen rajoitukset noin 270 miljoonalla punnalla, mutta lopulta ”kiistattomaksi” osuudeksi voitiin todistaa vain tuo 19,5 miljoonaa puntaa.

Oleellista tässä tapauksessa ei ole kuitenkaan nyt pelkkä Everton. Jos Evertonia rangaistaan näin kovalla kädellä, silloin myös muita seuroja pitää jatkossa rangaista samanlaisella asteikolle.

Mitään seuraa on vielä turha tuomita yhtään mistään, mutta esimerkiksi Manchester Cityn kohdalla selvitetään edelleen 115 taloudellisen rikkomuksen todenperäisyyttä. Chelseaa tutkitaan puolestaan Roman Abramovitšin ajan laittomista maksuista veroparatiisien kautta.

Jos 19,5 miljoonan punnan ylitys tarkoitta 10 pisteen vähentämistä, silloin varsinkin Manchester Cityn kannattaa varautua todella rankkoihin sanktioihin – sikäli, kun laki ja rangaistukset ovat kaikille samat, ja sikäli kun tämäkään rangaistus jää lopulta voimaan. Everton on jo ilmoittanut olevansa shokissa komission rangaistuksesta ja tulee valittamaan tuomiosta.

Jos tuomio jää lopulliseksi, miten vakava uhka se on Evertonin sarjapaikalle?

Kahdella edellisellä kaudella 10 pisteen vähentäminen olisi pudottanut Evertonin Valioliigasta, mutta nyt tilanne on toinen. Everton on kerännyt tähän mennessä 12 ottelusta 14 pistettä, mikä tarkoittaisi tasaisen vauhdin taulukolla 44 pistettä koko kauden aikana.

Normaalisti 34 pistettä ei todennäköisesti riittäisi sarjassa säilymiseen, mutta tällä kaudella Valioliigan heikoimmat joukkueet ovat niin surkeita sakkeja, että 34 pistettä voi hyvinkin riittää sarjapaikan uusimiseen. Kaiken lisäksi Evertonin pelilliset otteet ovat alkaneet viimeinkin parantua ja Evertonilla voi olla enemmänkin pisteitä kauden lopussa, mitä tähänastinen keskiarvo ennakoi.

Ja sitten on tietenkin edelleen se mahdollisuus, että Evertonin valitus menisi läpi ja pisteiden vähentämisestä luovuttaisiin. Näin on käynyt Valioliigassa ennenkin.

Evertonia ei kannata siksi vielä kuopata. Jos nyt pitää vastata, pelaako Everton vuoden päästä Valioliigassa, vastaukseni on, että 99-prosenttisella varmuudella pelaa.