Mikko Korhonen sai potkut ansiosta, mutta JoMakin joutuu katsomaan itseään peiliin

Mikko Korhonen ehti johtaa Joensuun Mailan peliä puolitoista kautta.

Pesäpallo

Mikko Korhonen sai potkut ansiosta, mutta JoMakin joutuu katsomaan itseään peiliin

Mikko Korhonen maksoi kovan hinnan Joensuun Mailan heikoista tuloksista. Seura palkkasi hänen tilalleen pelinjohtajaksi Petri Pennasen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 9.8.2021 | KUVAT All Over Press

Mikko Korhonen joutui maksumieheksi Joensuun Mailan heikoista tuloksista, kun JoMa ilmoitti maanantaina vaihtaneensa pelinjohtajaa. JoMa purki Korhosen tätä ja ensi kautta koskeneen sopimuksen ja palkkasi loppukaudeksi pelinjohtajaksi Petri Pennasen.

Pennanen johdatti Joensuun syksyllä 2018 sen historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen, kunnes hän siirtyi seuran urheilutoimenjohtajaksi – ja aiemmin tänä vuonna Itä-Suomen Liikuntaopiston rehtoriksi.

Parhaat kertoimet pesäpalloon Expektiltä!

Korhosen potkut ovat samalla kertaa odotetut ja yllättävät.

Odotetuiksi potkut tekee se, että Joensuu on pelannut tällä kaudella selvästi alle odotusten. Kysymys ei niinkään ole sarjasijoituksesta, vaan siitä, kuinka aneemisia Joensuun esitykset ovat heikoimmillaan olleet. Esimerkiksi Pattijokea vastaan vierasottelussa heinäkuun lopulla JoMa ei saanut ensimmäisellä jaksolla yhtään kolmostilannetta ja kärkilyöntejä se teki koko jakson aikana vain kahdeksan. Ne ovat käsittämättömiä lukemia Joensuun tasoiselle joukkueelle.

Korhonen joutuu katsomaan potkuistaan itseään peiliin. Hän on edelleen hyvä valmentaja, mutta pelinjohto on ollut hengetöntä varman päälle pelaamista.

Joensuu hävisi vuosi sitten runkosarjassa vain kaksi ottelua, mutta syksyn ratkaisupeleissä se oli hampaaton ja jäi ilman mitalia. Korhonen joutuu kantamaan syksyn pettymyksestä ison vastuun, sillä vaikka Tuomas Jussila ja Juha Niemi olivatkin lähteneet edelliskauden mestarijoukkueesta, JoMalla oli riveissään vielä Juha Puhtimäen ja Aleksi Rautiaisen kaltaisia raskaan sarjan ratkaisupelaajia. Hän ei saanut kuitenkaan puristettua joukkueesta kauden kriittisimmissä peleissä sellaisia tehoja irti, kuten kaikki odottivat.

Rakenteellinen vika

Joensuu nuorensi ja halvensi täksi kaudeksi joukkuetta tietoisesti. Joensuussa laskettiin samalla, ettei JoMan tarvitse joka vuosi olla Suomen mestari. Riittää, kun se on yksi kärkiseuroista.

Tässä mielessä myös JoMa joutuu katsomaan peiliin. Tämä kausi on toki ollut pelillisesti pettymys, mutta oliko tämä kausi kuitenkaan niin suuri pettymys ja oliko heikot tulokset sittenkään pelkästään Korhosen syytä, että hänet pantiin tämän kauden maksumieheksi?

On myös hyvä kysymys, miksi JoMa teki maaliskuussa uuden jatkosopimuksen Korhosen kanssa? Tulivatko Korhosen ongelmat pintaan vasta kesällä vai eikö niitä vain kukaan nähnyt jo aiemmin?

Myös joukkueen rakentamisessa oli omat heikkoutensa. JoMalla on toki edelleen muutamia huippuluokan yksilöitä, mutta Joensuulla on erittäin syvä ja pelinjohtajasta riippumaton rakenteellinen vika, sillä joukkueesta puuttuu mitat täyttävä kakkonen ja kolmonen. Konsta Piironen on pelannut kärkenä huikaisevan kauden ja lyöjäjokerit Aleksi Rautiainen ja Patrik Wahlsten osaavat lyödä kyllä miestä kotiin, mutta jos ykköskärjessä toimii vain ykkönen, silloin ollaan syvissä ongelmissa – ja siitä ei voi syyttää pelkästään pelinjohtajaa.

Joensuussa laskettiin, että jotakin sen pitää tämän kauden pelastamiseksi tehdä – ja kun päätös Korhosen erottamisesta oli tehty, Pennasen palkkaaminen hänen tilalleen oli järkevä ratkaisu. Pennanen tuntee joukkueen ja pystyy saman tien tekemään siihen niitä muutoksia, jotka hän katsoo tarpeelliseksi. Ongelmana on vain se, että ykköskärjen rakenteellista ongelmaa Pennasenkin on vaikea korjata.

Pelinjohtajan vaihtamisella saattaa olla myös psykologinen vaikutus. Jos patonki oli Korhosen käsissä kuivahtanut, Pennanen saattaa hyvinkin loihtia siihen sen verran notkeutta, että Joensuulle jää pudotuspeleissä pieni sauma yllätykselle, varsinkin, jos puolivälierissä vastaan tulee Kouvola tai Vimpeli. Niitä Joensuu voisi haavoittaa, Mansea ja Sotkamoa tuskin.

Mitä seuraavaksi?

Korhosen potkut nostavat esille kaksi mielenkiintoista kysymystä – mitä Korhonen tekee seuraavaksi ja mitä Joensuu tekee seuraavaksi?

Korhonen on Sotkamon Jymyn entinen pelaaja, joka luotsasi pelinjohtajana Jymyn kahdesti Suomen mestariksi. Paperilla Korhonen olisi täydellinen vaihtoehto Jymyn pelinjohtajaksi ja jopa Vuokatti-Ruka Urheiluopiston pesäpalloakatemian vetäjäksi, jos Jymy vaihtaa tämän kauden jälkeen pelinjohtajaa ja jos Jymyn uudesta pelinjohtajasta tulee samalla pesäpalloakatemian vetäjä.

Mutta Korhonen ei ole ollut koskaan profeetta omalla maallaan pelinjohtajana. Nytkin monet sotkamolaiset ovat vakuuttuneita, että kirjakieli ja kaunopuheisuus eivät tee Korhosesta vielä huippuluokan pelijohtajaa. Siksi  paluu Sotkamoon on vielä pitkän siiman päässä.

Toinen kysymys on Joensuun ensi kauden pelinjohtaja. Olisiko Pennanen houkuteltavissa takaisin Joensuuhun vai viekö virta häntä johonkin toiseen ilmansuuntaan? JoMan nykyinen urheilutoimenjohtaja Sami Österlund hankki kannuksensa Porin Pesäkarhujen pelinjohtajana, mutta kaikki eivät ole niistä kannuksista vakuuttuneita. Ja miksi Österlundia ei pistetty pelastamaan JoMan tätä kautta, varsinkin, kun hän on jo sisällä JoMa-talossa? Ehkä siihenkin on syynsä.

JoMa on joka tapauksessa noussut vetovoimaltaan ja maksukyvyltään sellaiseen kategoriaan, että he kyllä saavat erinomaisen pelinjohtajan, jos vain valinnan tekevien silmä riittää oikean valinnan tekemiseen.

Katso tästä Joensuun tämän kauden ottelutulokset ja loppukauden ohjelma!