F1-asiantuntija uskoo maanteiltä tutun automerkin tulevan formula ykkösiin

Audi kilpailee tällä hetkellä muun muassa sähköautojen Formula E -sarjassa

Formula 1

F1-asiantuntija uskoo maanteiltä tutun automerkin tulevan formula ykkösiin

Audi taistelemassa formula ykkösten paalupaikasta? Tai Porsche? Erkki Mustakarin mukaan niin voi hyvinkin käydä lähivuosina.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.7.2022 | KUVAT All Over Press

Erkki Mustakari uskoo Volkswagen Groupin suunnittelevan tosissaan tulemista formula ykkösten MM-sarjaan jopa kahdella automerkillään – Audilla ja Porschella. Volkswagen Groupin pääjohtaja Herbert Diess on myöntänyt jo julkisesti, että asiaa harkitaan.

Mustakari uskoo, että suunnitelmissaan pidemmällä oleva Audi voitaisiin nähdä F1-sirkuksessa jo vuonna 2026, jolloin formula ykkösissä siirrytään käyttämään uusiutuvia polttoaineita, mikä on tärkeä imagollinen kysymys Volkswagen Groupille.

”Formula ykkösten huomioarvo on erittäin suuri ja muutosten maailmassa menestyjien pitää olla eturintamassa mukana. Formula ykköset saa maailmanlaajuisesti valtavasti julkisuutta ja siksi formula ykkösissä mukana oleminen kiinnostaa myös suuria autotehtaita. Toki formula ykkösiin siirtyminen kallista, mutta Volkswagenilla ei puhuttaisi asiasta julkisesti, ellei siellä olisi ynnätty talousmatematiikkaa valmiiksi”, Mustakari sanoo.

Best odds for the whole Silverstone weekend at Expekt. Check the odds now!

Audi etsii jo nyt mahdollista kumppania formula ykkösiin tulemiselleen. Sen aikeissa on ostaa F1-talli ja päästä siten valmiimpaa baanaa pitkin formula ykkösiin. Vaihtoehtoina on väläytelty McLarenia, Williamsia tai Sauberin Alfa Romeota.

”Vaihtoehtoja löytyy useampikin, sillä kaikki yksityistallit ovat aina myynnissä, kunhan vain rahasta sovitaan. Ferraria sen sijaan tuskin koskaan myydään.”

Sveitsissä Audin uskotaan yhdistäneen voimansa jo Sauberin kanssa.

”Sauber ja Alfa Romeo kiinnostaa VW:tä kovasti. Yksi syy on se, että Sauberilla on Hinwilissä yksi Euroopan parhaista tuulitunneleista, jossa voidaan testata jopa rekka-autoja. Tuulitunneli on merkittävä valttikortti yhteistyöneuvottelussa ison autovalmistajan kanssa. Audilla on kilpa-autojen lisäksi paljon muitakin menopelejä, joita he haluaisivat testata tuulitunnelissa, joten tuulitunnelille olisi varamsti varmasti käyttöä”, Mustakari sanoo.