F1-asiantuntijalta paloi hiilet Itävallan GP:n tuomareihin ja selostuskopin latistajiin

Lando Norrisin raivokas taistelu voitosta päättyi tämän näköiseen lopputulokseen.

Formula 1

F1-asiantuntijalta paloi hiilet Itävallan GP:n tuomareihin ja selostuskopin latistajiin

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari antaa täyslaidallisen Itävallan GP:n tuomareille ja selostuskopin tunnelman latistajille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.6.2024 | KUVAT All Over Press

Itävallan F1 GP:ssä nähtiin tulenkatkuinen kisa ykköspaikasta Red Bullin Max Verstappenin ja McLarenin Lando Norrisin kesken. Taistelu päättyi kolhuun ja sitten autojen renkaiden rikkoutumiseen. Norrisin kisa jäi kesken, Verstappen rullasi viidenneksi.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari hehkuttaa loistavaa kisaa, mutta ärsyyntyy samalla asenteesta, jolla halutaan lamaannuttaa F1-kilvanajoa.

”Verstappen ja Norris vetivät radalla aivan loistavaa kamppailua ykköspaikasta kisan loppupuolella. Juuri se on tämän lajin juju. Haastetaan toista ja yritetään ohittaa kaikin keinoin. Nykyään haetaan kuitenkin heti suurennuslasilla syntipukkia tilanteisiin, joissa jotain tapahtuu, ennemmin kuin nautittaisiin vain mahtavasta kilvanajosta”, Mustakari ärähtää.

”Sääntöjä täytyy noudattaa, mutta myös kova kilpailu täytyy jollain tapaa sallia. Tässä lajissa kuuluu jatkuvasti yrittää saada parempaa sijoitusta ja ohitella muita minkä pystyy. Tämän päivän kaltainen taistelu on kisan suola – ei latistus.”

”Selostuskopissa alettiin innostuneen tilanneselostuksen sijaan hakea heti vain syyllisiä ohituksiin ja arvioida mahdollisia rangaistuksia ohittamisen yrittämisestä – siis siitä, että molemmat kuskit halusivat voittaa. Se latisti tämän katsojan tunnelmia. Välillä on turhaa hakea syyllistä.”

”Ja kaiken huipuksi vielä peloteltiin, että tilannetta puidaan aivan tallien korkeammalla mahdollisella tasolla. Ihan kuin kuskeille olisi tulossa potkut siitä syystä, että heillä on taistelutahtoa tappiin asti.”

Itävallan kisan voittoon ajoi lopulta yllätysnimi, Mercedeksen George Russell. Hänelle GP -voitto oli vasta uran toinen.

”Nyt kävi brittipojalla hyvä pulla. Hän ajoi silti hyvän kilpailun ja lopulta kuittasi palkinnon. Aikanaan 2008 Unkarissa Heikki Kovalainen ajoi voittoon vähän samanlaisella onnenkantamoisella”, Mustakari muistuttaa.

”Epäonni ja myös onni kuuluvat myös tähän lajiin. Kaikki ei voi olla ennalta määrätty.”

Lando Norris sai myös huomautuksia ratarajojen ylityksestä. Sekin ärsytti espoolaista F1-legendaa.

”Ratarajojen ylitysrangaistus on ihan ahterista. Jos ylittää ratarajat ja saa siitä hyötyä, on radassa jotain vikaa. Radan ulkopuolelle menosta ei pitäisi olla ikinä mitään hyötyä. Ennen oli hiekkaesteitä, jotka tyssäyttivät menon radan ulkopuolella, mutta nykyään löytyy paljon betonia, jonka yli voi ajaa ja kisa jatkuu”, Mustakari jupisee.

Valtteri Bottaksen Sauber ei liikkunut radalla tutkimuksista ja säätämisestä huolimatta.

”Valtteri teki sen minkä voi. Sauber on surkea peli, eikä auta vaikka tallin pomomiehet kuinka selittelisivät tilannetta tiedotteissaan tyhjin sanoin. Audin tulo selvästi vie paljon keskittymistä kisa-asioista tallissa. Toisaalta ykkösrivin kärry Sauber ei ole koskaan ollut, mutta kyllä se on kuitenkin pystynyt haastamaan keskikastia aiemmin vahvastikin.”

”Bottaksen nimi on jälleen otsikoissa Williamsin vierellä ja on selvää, että hän haluaa vielä jatkaa F1-sarjassa, joten nyt toivotaan niitä pikaisia päätöksiä, eikä taas löysää hirttä. Bottaksen kanssa paikasta kisaa Esteban Ocon, joka saa lähteä Alpinelta tämän kauden jälkeen. Se lienee kaikilla tiedossa, että suomalaiskuski on ainakin yhteistyökyvykkäämpi ja paljon, paljon kokeneempi kuin ranskalaishöyrypää. Voittosaldo menee Bottaksen piikkiin 10–1″, Mustakari lisää.