F1-kauden avauskisa osoitti, että vanha pierukin voi haista joskus todella hyvälle

Aston Martinille siirtynyt Fernando Alonso oli Bahrainin avausviikonlopun ehdoton tähti.

Formula 1

F1-kauden avauskisa osoitti, että vanha pierukin voi haista joskus todella hyvälle

F1-kauden avauskisan ehdoton nimi oli Fernando Alonso. Myös Valtteri Bottas voi olla kauden avaukseen tyytyväinen - kuten toki myös Red Bull.

Erkki Mustakari
TEKSTI Erkki Mustakari
@mustakari
JULKAISTU 6.3.2023 | KUVAT All Over Press

F1-kauden avauskisassa oli yksi sankari ylitse muiden, eikä se ollut kilpailun voittanut Red Bull -mestari Max Verstappen.

Aston Martinille tällä kaudella siirtynyt 41-vuotias lajiveteraani Fernando Alonso näytti heti alkajaisiksi, että vanhan pierukin voi haista joskus todella hyvälle. Alonso näytti Bahrainissa, että hän osaa yhä ajaa kilpaa ja ohitella tiukoissakin neulansilmissä jopa nimimiehiä, kun auto pelittää alla.

Bahrain oli niin talvitestien kuin heti perään F1-avauksen tanner ja se auttoi talleja virittämään menopelinsä huipputikkiin avauskilpailua varten. Näin Alonson ja Aston Martinin kovuuden ja iskukyvyn mittaavat kuitenkin vasta pari seuraavaa kisaa, jossa säädöt autoihin tehdään lyhyemmällä aikajanalla.

Aston Martin on kuitenkin ollut kehitystyössään innovatiivinen.

Erityisesti se on ottanut askelia eteenpäin rohkeasti aerodynamiikan puolella. On piristävää huomata, että kuninkuusluokassa on vielä tilaa luovuudelle.

***

Red Bull on tällä hetkellä autonsa kanssa kaikesta huolimatta merkittävällä etumatkalla. Ylivoima näkyi sunnuntaina kisan ykkös- ja kakkossijoina, kun Sergio Perez otti Verstappenin vanavedessä kakkossijan.

Red Bullin avaus oli tyrmäävä, mutta sitä painaa viime kaudella kulukaton ylittämisestä saamat sanktiot, jotka ovat seitsemän miljoonaa dollaria ja 10 prosentin vähennys tuulitunneliajassa.

Yleisesti odotetaan, että Red Bullin meno hiipuu kauden edetessä sanktioiden vuoksi. Olen itse eri mieltä. Seitsemän miljoonan dollaria on jättitallille varsin pieni summa, eikä se isossa kuvassa vaikuta juurikaan tallin kehitystyöhön.

Red Bullin vauhtiin ja suoritusvarmuuteen voi kauden aikana vaikuttaa ennemminkin se, että talli on nyt kehityksen ehdoton johtotähti. Formula ykkösten historia on osoittanut, että tällaisissa tilanteissa kyky ja halu ottaa riskejä helposti laskee, kun taas haastajien on pakko uskaltaa yrittää kuroa kärkitallin etumatkaa kiinni riskienkin uhalla.

Siksi nyt mitataan Red Bullin vahvuus uudenlaisella vaa’alla. Jos he haluavat pysyä edelleen kehityksen kärjessä, heidän on uskallettava seilata jälleen aivan uusille vesille etsimään täysin uudenlaisia ratkaisuja.

Sama pätee myös Red Bullin haastajiin. On aina helpompi seurata johtajaa kuin luoda jotain aivan uutta ja omaperäistä – mutta syntyykö siten suuria voittajia vai pelkästään hyviä kakkosia ja kolmosia.

***

Keskikastin tallien väännössä tapahtui avauskilpailun perusteella selvä muutos, kun Aston Martin karisti kannoiltaan heti kauden avauksessa viime kauden kovimman kilpakaverinsa Alfa Romeon.

Itävaltalaistallin suomalaiskuljettaja Valtteri Bottaksella oli kuitenkin myös loistava kauden alku. Koko viime kauden vaivannut kytkinvika oli saatu korjattua ja viiksivallu ampaisi matkaan startista kuin tykin suusta. Koko ensimmäinen kierros sujui hyvin ja ohituksia tuli alussa neljä.

Lopulta Bottas oli kilpailun kahdeksas ja keräsi laarinsa neljä MM-pistettä.

Alfan suoranopeus ei vielä riittänyt ja lähellä oli, ettei loppusija pudonnut sen vuoksi pykälällä Alpinen Pierre Gaslyn painostuksen alla.

Alfa on yhä pienen budjetin talli. Sen on laitettava paljon työvoimapaukkuja kehitystyöhön, jotta pistetahdissa pysytään mukana edes kauden puoliväliin asti.

Mutta tiedossa on, että tulevaisuudessa tallissa on tarpeeksi valoa. Valon lähde on nimeltään Audi.