F1-maailma haukkoi vuosi sitten pelosta henkeään katsellessaan näitä kuvia

Guanyu Zhoun kolari näytti pahalta, mutta kiinalaiskuljettaja käveli mällinsä jälkeen omin jaloin.

Formula 1

F1-maailma haukkoi vuosi sitten pelosta henkeään katsellessaan näitä kuvia

Guanyu Zhoun hurja kolari säikäytti viime vuonna F1-katsojat Silverstonessa. Nyt kiinalaistähti palaa kolaripaikalle.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.7.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää Valtteri Bottaksen tallikaveria Guanyu Zhouta kovakanttisena kuljettajana. Zhou ajoi viime vuonna Silverstonessa rajusti ulos, mutta hurjan näköinen kolari ei näytä jättäneen kiinalaiseen juurikaan henkisiä runtuja.

”Se näytti todella pahalta ja vaaralliselta kolarilta, kun Zhou lensi autollaan ympäri ja auto kynti ylösalaisin pitkän matkaa ja päätyi lopulta kiinni aitaverkkoon. Moni ehti varmasti kuvitella, että nyt kävi huonosti”, Mustakari muistelee.

”Auto kesti kuitenkin hurjan rysäyksen, mikä kertoo F1-autojen valtavasta kestävyydestä. Mutta kovaa tekoa oli myös Zhou. Hän on ajanut sen jälkeen entiseen malliin, eikä traumaa ole ainakaan ulospäin näkynyt.”

”Jokainen kolari on erilainen, kuten on jokainen kuskikin. Niki Laudan ja Mika Häkkisen esimerkit osoittavat, että kuljettajat voivat toipua rajuistakin kolareista ja loukkaantumisista. Zhou ei loukkaantunut, mutta kyllähän hänenkin kolarinsa oli karmea.”

”Paluu onnettomuuspaikalle tuo varmasti Zhoun mieleen viime vuoden onnettomuuden, mutta uskoisin, että hän on valmistautunut tähän ennakolta.”

14.00 for Lewis Hamilton to take the Pole at Silvertsone. Play now at Stake!

Kilpailullisessa mielessä tilanne Silverstonessa on Mustakarin mukaan selvä.

”Kaikki mitä Silvestonessa tapahtuu, tapahtuu Max Vertappenin selän takana. Hän on Red Bullillaan niin ylivoimainen, että vain sadesää voi jotenkin uhata hänen voittoaan.”

”Sen verran voin kuitenkin joustaa Verstappenin ylivoimasta, että aika-ajossa jollain muullakin voi olla saumoja. Yhdenkierroksen nopeutta pitää autosta löytyä. Ferrarit voivat olla taas hyviä, eikä Lewis Hamiltoniakaan voi jättää laskuista.”

”Kisailupareiksi kisassa voi odottaa Mercedes-kuskeja Ferrareita vastaan ja Ferrari-kuskeja Aston Martineita vastaan. Alpine voi myös yllättää tässä kisassa, jos kaikki menee nappiin. Silverstonessa vaaditaan suoranopeutta ja se, keiltä sitä löytyy, ovat vahvoilla.”

”Keskinopeudet tulevat olemaan kovia ja kisassa ajetaan kovaa, mutta jos ajetaan yhden stopin taktiikalla ja säästellään renkaita, luvassa on jonokisa, jossa sitten odotellaan jonkun ajovirhettä.”

Alfa Romea on luvannut tuoda Silverstoneen uuden päivityspaketin.

”Valtterin ja Zhoun osalta ei voi kuin toivoa, että päivityspaketti toimii ja tuo lisää vauhtia autoon. Haasteena on toki se, että myös muut tallit menevät koko ajan eteenpäin, joten mikään pieni askel eteenpäin ei välttämättä tuo vielä dramaattista parannusta”, Mustakari sanoo.