Tottenham otti kiistellyssä juutalaiskysymyksessä askeleen, joka ei hetkessä tehoa

Tottenham pelasi sunnuntaina kotiottelun Wolverhamptonia. Y-sana kaikui stadionilla edelleen.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Tottenham otti kiistellyssä juutalaiskysymyksessä askeleen, joka ei hetkessä tehoa

Tottenham vetosi kannattajiinsa, etteivät ne enää käyttäisi y-sanaa otteluissa. Mistä y-sanan käytössä on kysymys?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.2.2022 | KUVAT All Over Press

Tottenham on esittänyt kannattajilleen vetoomuksen, etteivät nämä käyttäisi enää otteluissa y-sanaa.

Y-sana tarkoittaa sanaa yid tai sen pidempää versiota yiddo.

Sanoja käytettiin alkujaan kuvaamaan aškenasijuutalaisia. Myöhemmin sanoilla tarkoitettiin yleisessä puhekielessä laajemmin kaikkia juutalaisia.

Sanat eivät olleet alun perin rasistisia, mutta vähitellen niihin tuli rasistinen leima. Tätä kehitystä kiihdytti etenkin termien leviäminen englantilaisiin jalkapallokatsomoihin 1970-luvulla. Termeillä haukuttiin ja pilkattiin Tottenhamia, jota pidetään Ajaxin ohella Euroopan tunnetuimpana ”juutalaisseurana”.

Miksi sitten Tottenham vetoaa omiin kannattajiinsa, jotta nämä eivät käyttäisi termiä kannustaessaan omaa joukkuetta?

Päästään asian ytimeen.

***

Termi oli aluksi pilkkatermi Tottenhamia ja sen kannattajia kohtaan. Kysymys ei ollut vain harmittomista termeistä, vaan sanojen ja erilaisten juutalaisia pilkkaavien kaasulaulujen laulaminen otteluissa heijasteli laajemminkin englantilaisten jalkapallokatsomoiden antisemitistisiä asenteita. Tottenhamia pidettiin 70- ja 80-lukujen raakoina ja aggressiivisina katsomoväkivallan vuosina Englannin vihatuimpana jalkapalloseurana juuri juutalaistaustaisuutensa vuoksi.

Tottenhamin juutalaisvastaisuudessa ja pilkkaavissa termeissä oli kuitenkin yksi mielenkiintoinen ulottuvuus: Tottenhamin kannattajat käänsivät pilkkalaulut ja pilkkaavat termit ylpeydenaiheekseen.

Heidän käyttämissä y-sanoissaan oli viesti, että olemme ylpeitä siitä, että olemme yidsejä tai yddioja.

Ylpeys ei koskenut vain Tottenhamin juutalaisia kannattajia, vaan kaikkia Spursin kannattajia uskonnollisesta tausta riippumatta. Muutkin kuin juutalaiset kannattajat käyttivät Daavidintähteä ja innokkaimmat Spurs-fanit tatuoivat sen jopa kehoonsa, jotkut jopa kasvoihinsa. Myös Israelin liput olivat tuttu näky Tottenhamin kotiotteluissa.

***

Aika ja arvot kuitenkin muuttuvat.

Juutalaisten maailmankongressi ja Britannian juutalaisten edustajankokous vetosivat vuonna 2019 Tottenhamiin, että se ryhtyisi toimenpiteisiin, etteivät Tottenhamin kannattajat käyttäisi enää y-sanoja kannustaessaan Spursia. Ne katsoivat, että vaikka Tottenhamin kannattajat käyttivätkin termejä positiivisessa mielessä, itse termit olivat rasistisia.

Monet muut seurat Arsenalin johdolla olivat puuttuneet termien käyttöön jo aiemmin ja rangaisseet kannattajia niistä samalla tavalla kuin muistakin rasistisista ilmaisuista.

Tottenham teetätti kannattajiensa keskuudessa kyselyn, johon vastasi 23 000 kannattajaa. Heistä 94 prosenttia piti termejä rasistisina juutalaisia kohtaan.

Siksi Tottenham vetosi viime viikolla kannattajiinsa, että termien käytöstä luovuttaisiin ja Tottenhamista rakennettaisiin seura, johon kaikki kokisivat olevansa tervetulleita. Y-termien käyttö ei Tottenhamin vetoomuksen mukaan välttämättä tue tällaista ilmapiiriä.

Valtamerilaivat kääntyvät tunnetusti hitaasti. Niin myös tässäkin asiassa. On todennäköistä ja jopa väistämätöntä, että y-sana katoaa ajan myötä spursilaisesta kielenkäytöstä, mutta se ei tapahdu yhden tai kahden vetoomuksen voimalla.

Aivan, kuten sunnuntainen Tottenham–Wolverhampton-ottelu osoitti. Y eli katsomossa samalla tavalla kuin aiemminkin.